Predsednik Republike Sovenije Borut Pahor se je kot častni pokrovitelj udeležil simpozija in predstavitve znanstvene monografije  Nadškof Alojzij Šuštar – 100 letnica rojstva. V svojem nagovoru je poudaril, da mu bo nadškof Šuštar za vedno “ostal navdih, tudi kot izjemno ljubezniva osebnost.” Objavljamo video posnetek njegovega nagovora. Spodaj pa objavljamo tudi besedilo predgovora, ki ga je zapisal v znanstveni monografiji.

Osamosvojitev Republike Slovenije je bila najimenitnejše dejanje, ki smo ga bili Slovenke in Slovenci storili drug za drugega. Z odločitvijo, da si prihodnost ustvarimo kot suverena in demokratična država, smo svetu in sebi dokazali, da smo kot narod dosegli potrebno zrelost in pokazali potrebno enotnost za tako pomemben korak.

Ko stojimo na pragu tridesete obletnice teh dogodkov, je naša državljanska dolžnost, da se poklonimo spominu na tiste, ki jih ni več in brez katerih Slovenija danes ne bi bila suverena država, enakopravna med enakopravnimi državami mednarodne skupnosti. Ena izmed teh izjemnih osebnosti je bil nadškof dr. Alojzij Šuštar.

Dr. Alojzij Šuštar je imel v procesu slovenske politične pomladi in družbenega preporoda pomembno in posebno vlogo. Znal je prisluhniti ljudem, zato je duha tedanjega časa doživljal kot priložnost, da se bolečine razdeljene preteklosti umaknejo iskreni in enotni želji naroda po skupni, svetli prihodnosti.

Zavedal se je, da sprava med ljudmi ni stvar preteklosti, sprava je naloga sedanjosti za prihodnost. Razumel jo je kot zmago sožitja, ki izhaja iz razumevanja in spoštovanja bolečine drugega. Čutil je, da je želja po sožitju močna, da je klic k pomiritvi glasnejši od razpok
naše skupne preteklosti. Tenkočutno je znal slišati neizrečeno in spodbuditi tisto, kar se je mnogim zdelo nepredstavljivo – to ga je utrdilo ne le kot duhovnega voditelja, ampak tudi kot moralno avtoriteto.

Njegova vloga v procesu osamosvojitve in občutljivem obdobju, ki mu je sledilo, je nepogrešljiva.

Čudovito naključje je, da trideseta obletnica rojstva slovenske države sovpada s stoto obletnico rojstva te izjemne osebnosti. To naključje nam ponuja priložnost, da se spominjamo dr. Šuštarja in njegove zapuščine v tej luči, obenem pa nas nagovarja, da mu izkažemo
hvaležnost za kleno in vizionarsko držo v času slovenske politične pomladi. Nadškof dr. Alojzij Šuštar v našem skupnem zgodovinskem spominu ostaja eden izmed nestorjev procesa pomiritve in sprave v slovenski družbi.

Vir: Urad predsednika Republike Slovenije

Foto: Tatjana Splichal

 

Objavljeno 11. 11. 2020

Podobni prispevki