Na prvo julijsko soboto, letos 1. julija 2023, gospod nadškof msgr. Stanislav Zore povabi vsakoletne duhovnike jubilante na tradicionalno srečanje v Bogoslovno semenišče. Da bi se skupaj z njimi zahvalil Bogu za njihovo poklicanost in vsa leta njihove zvestobe. Na začetku svete maše v semeniški kapeli je gospod nadškof pozdravil jubilante in jih spodbudil k hvaležnosti z mislijo, da je bil Bog dovolj močan v njih, da so mogli biti zvesti in vztrajati na poti poklica za Gospodom Jezusom.

Letošnji jubilanti predstavljajo širino Cerkve, saj so se zbrali od diamantnomašnikov do srebrnomašnikov ter od upokojenega nadškofa, duhovnih pomočnikov do aktivnih župnikov. Nekaterih žal ni bilo zaradi bolezni in starosti, drugi pa službujejo v tujini.

Pri pridigi se jim je najprej zahvalil za njihovo duhovništvo. Vsak duhovnik namreč hodi svojo pot poklica in tudi duhovništva. Vsak dan znova mora sam sprejeti Kristusovo povabilo in mu služiti v bratih in sestrah. Letošnji jubilanti so in večina še vedno služijo Bogu in Cerkvi na zelo različnih področjih življenja Cerkve. V nadaljevanje je razmišljal ob dnevni Božji besedi. Ustavil se je pri
Abrahamu iz berila in Petrovi tašči iz evangelija. Na Abrahamovem dvorišču so se ustavili trije možje. Ostareli Abraham jih je sprejel in pogostil. V zahvalo za gostoljubje sta z njegovo ženo Saro ob letu dobila prvorojenca. Vsak človek, čeprav v letih, je namreč dragocen in na svoj način rodoviten. Še kako aktualno sporočilo za današnji čas, ko bi nekateri radi starejše in
bolne kar odstranili oz. jim pomagali, da se z evtanazijo odstranijo sami. V evangeliju pa Jezus usliši Petrovo taščo in jo ozdravi. Ta takoj vstane in zbranim streže. Postavlja nam vprašanje, kaj mi storimo po tem, ko nas Jezus usliši. Smo tudi mi takoj pripravljeni vstati in streči, ali preprosto pozabimo, da smo prejeli Božji dar, milost. Gospod nadškof je pridigo sklenil s spodbudo, naj vsako Božjo milost, ki jo prejmemo, uporabimo za služenje.

Bratsko srečanje se je nadaljevalo v semeniški obednici z odličnim kosilom.
Bogu hvala za dar duhovništva!

Objavljeno 01. 07. 2023

Podobni prispevki