Uvodni pozdrav pomožnega škofa msgr. dr. Antona Jamnika

Dragi bratje in sestre, prisrčno pozdravljeni v ljubljanski stolnici ob škofovskem posvečenju ravnatelja bogoslovnega semenišča msgr. dr. Franca Šuštarja. Vsi tukaj zbrani, poslušalci Radia Ognjišče in mnogi, ki zaradi različnih razlogov niso mogli priti na to slovesnost, smo iskreni veseli, da bomo mogli v trenutkih svete maše in posvečenja doživeti bližino Dobrega Boga, ki nas vedno znova preseneča s svojimi darovi.

Poseben pozdrav velja kardinalu dr. Francu Rodetu,
apostolskemu nunciju v Sloveniji msgr. Juliuszu Januszu,
ljubljanskemu nadškofu metropolitu msgr. Stanislavu Zoretu OFM,
novomeškemu škofu in predsedniku SŠK msgr. Andreju Glavanu,
vsem drugim nadškofom in škofom iz Slovenije in sosednjih držav ter vsem duhovnikom, diakonom, bogoslovcem, redovnikom in redovnicam.

Prisrčno pozdravljeni domači našega novega škofa Franca:
Mama Marija, brata Marjan in Tone in sestra Ani z družinami ter stric in tete; prepričani smo, da se z nami veseli v nebesih tudi oče Franc, ki ga je Bog lansko leto poklical k sebi.
Današnja slovesnost je poseben praznik za vse iz rojstne župnije novega škofa, župnije Homec, ter župnij Grosuplje in Ljubljana stolnica, kjer je deloval kot župnik, in seveda za Bogoslovno semenišče, kjer je več let opravljal službo ravnatelja. Pozdrav vsem tem ter sošolcem iz kolegija Germanikum v Rimu, glasbeni zasedbi na koru pod vodstvom Gregorja Klančiča ter vsem vam, bratje in sestre.

Škof v svoji službi ostaja blizu duhovnikom in ljudem v poslušanju, razumevanju in vedno večji naravni in duhovni razsežnosti odpuščanja in usmiljenja. Če navdihnjena Božja beseda navdihuje pastirja, je izvir njegove modrosti, bratstva, sočutja ter gradi živo občestvo z duhovniki in Božjim ljudstvom. Da bomo v teh svetih trenutkih v notranjem miru in svobodi mogli doživeti Božjo bližino, ki prinaša radost, upanje in pogum, prosimo Gospoda, naj očisti naša srca grehov in slabosti.

msgr. dr. Anton Jamnik
pomožni škof

___________________________________________________________________________

Pozdrav v imenu duhovnikov

Spoštovani gospod škof!

V imenu duhovnikov ljubljanske nadškofije: lep pozdrav in naše spoštovanje! Kot duhovnik izpod kamniških planin, od koder izhajate tudi vi, vam želim, da bi sonce, ki je te dni sijalo na ta prelepi košček naše zemlje, bilo podoba Božje ljubezni, ki se po vaši novi službi izliva na našo nadškofijo.

Sprejemamo vas kot našega pomožnega škofa in kot novega generalnega vikarja.
Ko sem bil pred leti tik pred svojim mašniškim posvečenjem, je nekje iz tujine prišla novica, da je eden od novomašnikov na škofovo vprašanje, če obljublja njemu in njegovim naslednikom spoštovanje in pokorščino, odgovoril: »Obljubljam – v dialogu!« Pri svojem posvečenju takrat tega nisem upal izreči na glas, sem pa vesel, da se je to skozi vsa leta mojega duhovništva dogajalo v praksi. In tega si kot duhovniki želimo tudi v bodoče v sodelovanju z novim generalnim vikarjem, ko vam tudi z naše strani obljubljamo sodelovanje in podporo.

Dragi gospod škof, Bog vas živi, vse dobro na vaši novi poti, drug drugemu pa dajajmo molitveno podporo v korist Cerkve, kateri pripadamo.

dekan Janez Gerčar

___________________________________________________________________________________

Pozdrav v imenu bogoslovcev

Spoštovani gospod rektor!

Ob slovesnosti škofovskega posvečenja Vam v imenu Marijine kongregacije slovenskih bogoslovcev in duhovnikom izrekam iskrene čestitke.
Bogoslovci se veselimo skupaj z Vami. Ljubljanska nadškofija je dobila novega pomožnega škofa in ob tem ne moremo ostati ravnodušni. Pred enim mesecem smo z radostjo pozdravili odločitev papeža Frančiška, da je v to odgovorno službo postavil ravno Vas; danes, ko se v Kristusu za vas dopolnjuje polnost zakramenta svetega reda, je to veselje še žlahtnejše.
Sprejemate breme škofovstva. Na vašo pot prihajajo nove odgovornosti, pred Vas se postavljajo novi, gotovo tudi še neznani izzivi, zato Vam želimo predvsem, da bi znali z Božjo pomočjo zmeraj graditi mostove, ki naj bodo vez med Njegovo voljo in zaupanim Vam ljudstvom ter nalogami, ki Vas v prihodnosti čakajo.
Po skupaj preživetem času, za katerega smo hvaležni, smo prepričani, da boste dobro in srčno opravljali škofovsko službo ter boste resnično apostol Ljubezni in Resnice.
Naj za vse velja beseda zahvale in iskrena želja, da bi med vernike goreče širili veselo oznanilo in bili svetal zgled Kristusovega duhovnika! Naj talenti, ki Vam jih je podaril dobri Bog, vsem zasvetijo kot luč.
Bodite zvesta in trdna opora gospodu nadškofu in še naprej delajte v blagor Cerkve, mi pa Vam obljubljamo podporo v molitvi.
Nad Vas kličemo obilni Božji blagoslov in Vas izročamo v varstvo Brezmadežne Matere Božje.
Vse dobro!

g. Andrej Penko

_______________________________________________________________________________

Pozdrav v imenu vernikov

Spoštovani novoposvečeni g. škof Franc(i)!
Od srca vas pozdravljam in vam čestitam tudi v imenu vernikov Ljubljanske nadškofije.
Grosupeljčani vas poznamo kot našega priljubljenega župnika, farani Most in Fužin kot nekdanjega kaplana, v delu Gorenjske in Zasavja so vas srečevali kot arhidiakona ob vizitacijskih obiskih in birmah, drugi kot občasnega gosta, ki je rad priskočil na pomoč kakemu obolelemu župniku ali vodil slovesnost.
Verniki se vas spominjamo kot duhovnika, ki je ob vsakem srečanju znal prijazno seči v roko, najti besedo spodbude ali tolažbe in če je bilo potrebno, tudi odločno umiriti kakšen nesporazum.
Da je veselje v Gospodu, ne v človeških močeh, je izžarevalo iz vaših besed v spovednici in nagovorov ob nedeljskih mašah in slovesnostih. O tem je govorila vaša umirjenost v trenutkih skrbi in odgovornosti. Da je Gospod blizu, smo čutili, ko smo vas videli moliti in ko smo vas videli poprijeti za delo, ko je zmanjkalo sodelavcev pri pastoralnem ali gradbenem delu.
Verjetno ne le vaš blagi in vesel značaj, ampak tudi prizadevanje in želja, da vsakemu položite v srce vero in zaupanje v Boga, nas je spodbujalo, da smo v naših medčloveških odnosih v vsakdanjem življenju bolj znali živeti skupnost Božjih otrok.
Hvaležni smo Bogu, da nam je vas poslal za sopotnika in usmerjevalca na poti v njegovo kraljestvo.
Z molitvijo vas bomo tudi mi podpirali pri vašem poslanstvu. Naj vam Gospod ostane vedno blizu s svojo milostjo!

ga. Štefka Zaviršek, Grosuplje

_________________________________________________________________________________________

Pozdrav v imenu sorodnikov

Spoštovani stric in boter Franci!
Nekaj posebnega, če ne kar neverjetnega, je sedaj stati tu pred svojim stricem škofom. Da ste duhovniki posebni Božji izbranci, sem zaslutila že zelo zgodaj. Gotovo se spomniš, kako sem gledala tvoje roke, v čem so drugačne, ker so posvečene. Zunanje razlike nisem našla, a spoštovanje do posvečenih rok in duhovniškega poslanstva je ostalo. Danes pa si prejel polnost zakramenta svetega reda in moč Svetega Duha bo po tvojih rokah še močneje delovala. Z veseljem in ponosom se Gospodu zahvaljujem za takega strica. V imenu vseh domačih se ti zahvaljujem za zgled ponižnega in zvestega Gospodovega služabnika. Naj tvoje maziljene roke še naprej med nas in vse, s katerimi se boš srečeval, prinašajo obilen blagoslov in Božjo bližino. Pri tvoji odgovorni škofovski službi naj te vedno spremlja veselje, ki prihaja od Gospoda, mi pa ti obljubljamo našo vsakodnevno molitveno podporo.
Zdaj bomo zapele pesem, ki smo jo napisale po tvojem novomašnem in škofovskem geslu.

Objavljeno 15. 03. 2015

Podobni prispevki