Na praznik Kristusa, Kralja vesoljstva, 23. novembra, je bilo v ljubljanski stolnici posvečenje novega nadškofa metropolita v Ljubljani. Že na predvečer tega dne so zvonovi po vseh župnijah ljubljanske nadškofije s pritrkavanjem oznanili to slovesnost. Na praznični dan pa so pri vseh mašah po naših cerkvah tudi molili za novega nadškofa.

Slovesnost se je začela uro in pol pred uradnim začetkom, ko se je v cerkvi Marijinega oznanjenja na Tromostovju od nekdanjega provinciala poslovilo več kot petdeset sobratov frančiškanov in predstavniki drugih Frančiškovih redov in vej. V sprevodu so ga nato pospremili čez Tromostovje pred škofijo, kjer so ga pričakali kanoniki.

Ob tretji uri se je s slovesnim vstopom skozi Ljubljanska vrata v stolnico sv. Nikolaja začelo bogoslužje, ki sta ga neposredno prenašala TV Slovenija in Radio Ognjišče. Med uglednimi gosti so bili: predsedniki države, državnega zbora in sveta ter vlade, predsednik SAZU, Ustavnega in Vrhovnega sodišča, rektor Univerze v Ljubljani, visoki predstavniki slovenske vojske, gasilcev, zastopniki vernih v političnem življenju, diplomatski zbor, župana mestnih občin Ljubljana in Kamnik ter mnogi drugi. Stolnica je bila prepolna, veliko ljudi je moralo ostati zunaj.

Glavni posvečevalec je bil apostolski nuncij v RS msgr. Juliusz Janusz, soposvečevalca pa apostolska administratorja msgr. Andrej Glavan iz Novega mesta in msgr. Stanislav Lipovšek iz Celja. Posvečenja so se udeležili: kardinal dr. Franc Rode, nadškofje Carlo Maria Redaelli iz Gorice, msgr. Ivan Devčić z Reke, mons. Stanislav Hočevar iz Beograda; škofje msgr. Dražen Kutleša iz Poreča, msgr. Alois Schwarz iz Celovca, msgr. Franjo Komarica iz Banja luke, msgr. Josip Mrzljak iz Varaždina, slovenski škofje: msgr. Jurij Bizjak, msgr. Peter Štumpf, msgr. Anton Jamnik; upokojeni nadškofje in škofje: msgr. Alojz Uran, msgr. Franc Kramberger, msgr. Dino de Antoni, msgr. Metod Pirih, msgr. Jožef Smej, msgr. Maximilian Aichern iz Linza. Med duhovniki sta bila tudi upokojena nadškofa msgr. Anton Stres in msgr. Marjan Turnšek.

Slovesnosti so se udeležili kanoniki stolnega kapitlja in predstavniki kapitljev iz Maribora in Novega mesta, višji redovni predstojniki, dekani ter zastopniki rojakov iz zamejstva. Somaševalo je okrog 230 duhovnikov iz vseh slovenskih škofij. Med škofi v prezbiteriju je bil tudi zagrebško-ljubljanski pravoslavni metropolit Porfirije s spremstvom. Navzoč so bili evangeličanski škof Geza Filo ter predstavniki islamske verske skupnosti.

Stolni mešani pevski zbor in Consortium musicum s solisti in ob spremljavi orkestra so peli mašo v D-duru op. 86 Antonina Dvořaka. Dirigent je bil prof. Gregor Klančič, za orglami je bila prof. Polona Gantar. Mogočna ljudska pesem pa je vsemu dala prav poseben pečat. Za lepoto bogoslužja in red v svetišču so skrbeli slovenski bogoslovci.

Slovesnost je uvedel apostolski administrator msgr. Glavan, ki je pozdravil goste in vse povabil: »Naj bo današnja slovesnost vsem v veselje in spodbudo, naj nas duhovno in poveže v eno srce in eno dušo«. Po evangeliju, ki ga je diakon zapel po 2. oglejskem napevu, sta duhovnika župnik Danijel Kaštrun s Sel pri Kamniku in p. Franci Kovše OFM predstavila kandidata za škofovsko službo p. Stanislava Zoreta. Prelat Vinko Vegelj je prebral papeževo pismo o imenovanju. Zatem je apostolski nuncij spregovoril o pomenu in službi škofovske službe in ob koncu poudaril: »Prvič v petsto letih navzočnosti bratov frančiškanov eden izmed njih postaja nadškof mesta Ljubljana. Zgodovina nadškofije, ki obstaja petsto petdeset let, je prepojena z vašo navzočnostjo in pastoralno aktivnostjo. Tudi danes ste zelo blizu škofu s številnimi pomembnimi župnijami, ki jih vodijo patri frančiškani. Rad bi na kratko pojasnil bližino stolnice s provincialno hišo na Prešernovem trgu, kjer ste živeli do zdaj. Na poti od Prešernovega trga do stolnice lahko izberete enega od treh mostov, ki se stekajo in se povežejo na drugi strani brega. Morda je občasno v škofiji tako, da škofijski duhovniki izberejo en most, redovniki in redovnice drugi in končno verniki tretjega. Moje in naše želje so, da bi ta različnost poti, ki je upravičena, vodila do stolnice, do škofa, kot porok edinosti, da bi skupaj šli pod njegovim vodstvom Kristusu naproti. To je tudi želja, ki jo je papež izrazil v buli imenovanja nadškofa Zoreta, v kateri spodbuja duhovnike in vernike nadškofije, da ‘sprejmete tega vašega duhovnega učitelja, mu zvesto sledite in mu pomagate z deli in molitvami’.«

Po litanijah, polaganju rok navzočih škofov, posvetilni molitvi in maziljenju je novi nadškof prejel evangeljsko knjigo in znamenja škofovske službe: prstan (dar duhovnikov ljubljanske nadškofije), mitro (dar kardinala Rodeta) in leseno pastirsko palico (iz oljčnega lesa iz Assisija, dar slovenskih frančiškanov). Zatem ga je nuncij popeljal do škofovskega sedeža. Vodenje somaševanja je nato prevzel novi nadškof. Po obhajilu je med zahvalno pesmijo v spremstvu soposvečevalcev odšel prvič blagoslavljat božje ljudstvo, zatem pa je vse zbrane nagovoril (celoten govor objavljamo posebej). Nato so nadškofa pozdravili v imenu vernikov družina Medved iz Mengša; v imenu redovnic s. Damjana Tramte HMP in v imenu duhovnikov pomožni škof dr. Anton Jamnik. Slovesnost se je končala s petjem pesmi »Ti, o Marija«. Ob spominski podobici so vsi navzoči ob izhodu iz cerkve prejeli darilo Družine: knjižico o novem nadškofu in spominske podobice. Gostje in duhovniki so se nato še zbrali pri pogostitvi na dvorišču Krekovega trga 1.

Franci Petrič

Objavljeno 04. 12. 2014

Podobni prispevki