VATIKAN (četrtek, 6. februar 2014, RV) – Danes je izšla poslanica papeža Frančiška za 29. svetovni dan mladih na temo »Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo« (Mt 5,3). Letos bo dogodek potekal na škofijski ravni, in sicer na cvetno nedeljo, 13. aprila.

Revolucionarna moč blagrov
»Jezusovi blagri so prinašalci revolucionarne novosti,« zapiše papež Frančišek v poslanici, »so model sreče, ki je nasproten tistemu, ki ga običajno sporočajo mediji, dominanta misel.« Z blagri nam Jezus spregovori o življenjski poti, po kateri hodi On sam, ki je On sam, ter jo ponudi kot »pot resnične sreče«. V celotnem svojem življenju, od rojstva v Betlehemu do smrti na križu in vstajenja, je Jezus utelesil blagre. Vse obljube Božjega kraljestva so se v Njem izpolnile. Jezus nas z blagri vabi, da mu sledimo, za z Njim prehodimo pot ljubezni, edino pot, ki vodi v večno življenje. »To ni lahka pot,« dodaja papež, »a Gospod nam zagotavlja svojo milost in nas nikoli ne pušča samih.« Jezus nas vabi, da odgovorimo na njegov predlog življenja, da se odločimo, na katero pot se želimo podati, da bi prispeli do resnične sreče. Gre za velik izziv vere.

Pogum za srečo
»Živeti blagre pomeni biti srečni,« nadaljuje papež v poslanici in mladim zastavi vprašanje: »Ali zares hrepenite po sreči?« Opozori na nevarnost, da se v svetu, kjer nas pritegujejo mnogi videzi sreče, lahko zadovoljimo z malim, da imamo pomanjšano predstavo o življenju. »Hrepenite po velikih stvareh! Razširite svoja srca!« spodbuja mlade Frančišek. Če boste dopustili, da iz vaše srca privrejo najgloblja hrepenenja, se boste zavedli, da je v vas neugasljiva želja po sreči. In to vam bo pomagalo razkrinkati in zavrniti mnoge ponudbe ”po nizki ceni”, ki jih najdete okrog sebe. »Mladi, ki izberejo Kristusa, so močni, hranijo se z njegovo besedo in se ne ”bašejo” z drugimi stvarmi! Bodite pogumni in pojdite proti toku. Imejte pogum za resnično srečo! Recite ”ne” kulturi provizoričnega, površinskega in odmetavanja, ki vas nima za sposobne, da bi prevzeli odgovornosti in se spoprijeli z velikimi izzivi življenja!« papež odločno opogumlja mlade.

Blagor ubogim v duhu …
V nadaljevanju poslanice sveti oče pojasni, kaj pomeni »blagor ubogim v duhu« in kot primer navede sv. Frančiška Asiškega. Nato mladim ponudi tri smernice, kako to »uboštvo v duhu« spremeniti v način življenja in ga konkretno vnesti v naše bivanje.

Najprej svetuje, naj so svobodni v pristopanju k stvarem. Gospod nas kliče k evangeljskemu načinu življenja, ki je zaznamovan z zmernostjo, da ne bi zapadli v kulturo potrošništva. Gre za to, da iščemo bistveno, se naučimo odreči mnogim površinskim in nekoristnim stvarem, ki nas dušijo. Odtrgajmo se od poželenja po imeti, od malikovanja denarja in nato zapravljanja. »Postavimo Jezusa na prvo mesto. On nas lahko osvobodi idolatrije, ki iz nas dela sužnje. Zaupajte v Boga, dragi mladi!« spodbuja papež. »On nas pozna, nas ljubi in nas nikoli ne pozabi. Kot poskrbi za lilije na polju, ne bo nikoli dopustil, da nam kaj manjka!« Da bi premagali gospodarsko krizo, je treba biti pripravljen spremeniti življenjski stil in se izogniti zapravljanju.

Da bi lahko živeli blagor uboštva, je potrebno »spreobrnjenje v odnosu do revnih«, svetuje papež Frančišek. »Vam mladim na poseben način zaupam nalogo, da v središče človeške kulture ponovno postavite solidarnost.« Naučiti se moramo biti z revnimi in ne samo imeti polna usta lepih besed o njih. »Srečajmo jih, glejmo jih v oči, poslušajmo jih. Reveži so za nas konkretna priložnost, da se srečamo s samim Kristusom, se dotaknemo njegovega trpečega mesa.«

Papež na tretjem mestu zapiše, da revni niso samo osebe, katerim lahko mi nekaj damo. Tudi oni nam lahko veliko ponudijo in nas naučijo. »Iz modrosti revnih se lahko veliko naučimo,« zapiše papež. Učijo nas, da oseba ne velja toliko koliko ima, koliko ima na bančnem računu. Revež, oseba brez materialnih dobrin, vedno ohrani svoje dostojanstvo. Revni nas prav tako lahko naučijo o ponižnosti in zaupanju v Boga.

… kajti njihovo je nebeško kraljestvo
Papež Frančišek ob koncu poslanice za letošnji svetovni dan mladih izpostavi še povezanost med revščino in evangelizacijo. »Gospod želi revno Cerkev za revne,« zapiše. »Evangeljsko uboštvo je temeljni pogoj za širjenje Božjega kraljestva.«Blagor ubogih v duhu usmerja naš odnos z Bogom, materialnimi dobrinami in revnimi, povzema papež. Ob Jezusovem zgledu in besedah se zavemo, kako zelo potrebujemo spreobrnjenje, da bi nad logiko ”imeti več” prevladala logika ”biti več”.

Objavljeno 06. 02. 2014

Podobni prispevki