V soboto, 6. junija 2015, bo papež Frančišek obiskal Bosno in Hercegovino. Dopoldne bo na sarajevskem stadionu Koševo daroval sveto mašo, ki se je bosta udeležila in somaševala tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore in koprski škof msgr. Jurij Bizjak.

Maše se bo udeležilo okrog 70.000 vernikov iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Makedonije, Srbije ter Slovenije.

Pred svojim apostolskim potovanjem je papež Frančišek poslal  vsem prebivalcem Sarajeva in celotne Bosne in Hercegovine video sporočilo ter v njem dejal, da prihaja kot brat in glasnik miru.

»Med vas prihajam z Božjo pomočjo, da katoličane utrdim v veri, da izkažem podporo ekumenskemu in medverskemu dialogu ter predvsem zato, da vas opogumim za mirno sožitje v vaši deželi,« pojasni papež namen svojega obiska ter vse povabi, naj se mu pridružijo v molitvi, da bi »apostolsko potovanje prineslo sadove za vso krščansko skupnost in za celotno družbo«.

Spregovori o geslu obiska “Mir z vami”: »To so besede, s katerimi je Vstali Jezus pozdravil svoje učence v dvorani zadnje večerje, ko se jim je prikazal na večer velike noči. Prav On, naš Gospod in naše upanje, nam daruje svoj mir, da bi ga sprejeli v svoje srce ter ga naprej delili z veseljem in ljubeznijo.«

Papež Frančišek poudari, da v Bosno in Hercegovino prihaja »kot brat in glasnik miru«, da bi vsem izrazil »svoje spoštovanje in prijateljstvo«: »Vsaki osebi, vsaki družini in vsaki skupnosti bi rad oznanil Božje usmiljenje, nežnost in ljubezen.«

Doda, da vsem bratom in sestram v Bosni in Hercegovini prinaša svojo ljubezen in močno duhovno bližino. Katoličane opogumi, da bi bili skupaj s svojimi someščani »pričevalci vere in Božje ljubezni«: »Tako boste prispevali h gradnji družbe, ki se je napotila proti miru v sožitju in medsebojnem sodelovanju.« Sveti oče video sporočilo sklene s prošnjo za Gospodov blagoslov in materinsko zaščito Device Marije.

Objavljeno 05. 06. 2015

Podobni prispevki