VATIKAN (ponedeljek, 10. marec 2014, RV) – V četrtek, 13. marca, bo minilo eno leto od izvolitve papeža Frančiška. V teh prvih dvanajstih mesecih papeževanja ga je najbolj od blizu zagotovo spremljal njegov osebni tajnik msgr. Alfred Xuereb, ki ga ja papež Frančišek pred kratkim imenoval tudi za generalnega tajnika Tajništva za ekonomijo. Msgr. Xuereb je za Radio Vatikan obudil spomine na dogodke pred enim letom. 28. februarja, ki je bil zadnji dan pontifikata Benedikta XVI., je zapustil apostolsko palačo v Vatikanu in bil do 15. marca v Castel Gandolfu z zaslužnim papežem, da bi mu delal družbo in pomagal pri tajniških opravilih. Nato pa je iz Vatikana dobil sporočilo, naj hitro pripravi svojo prtljago in čim prej pride v Dom sv. Marte, kajti novi papež Frančišek nima tajnika, ki bi mu pomagal.

»Trenutek ločitve od papeža Benedikta je bil zame zelo boleč trenutek,« zatrjuje msgr. Xuereb, »kajti imel sem srečo, da sem živel z njim pet let in pol. Zapustiti ga, ločiti se od njega je bil zame zelo težak trenutek.« Pravi, da se je ta dan večkrat zaustavil v kapeli, saj se je čutil nekoliko zbeganega. »A bil sem prepričan,« dodaja, »imel sem občutek, da sem voden od zgoraj in zavedal sem se, da se dogaja nekaj izjemnega, tudi za moje življenje.« Benediktu XVI. se je zahvalil za njegovo dobrohotno očetovstvo, zaslužni papež pa ga je blagoslovil.

Msgr. Xuereb o prvem srečanju s papežem Frančiškom pravi, da ga je sprejel s svojo, sedaj že vsem znano prijaznostjo in se z njim pošalil. V roki je držal pismo in rekel: »Imamo probleme. Nekdo mi je zelo dobro govoril o tebi!« Msgr. Xuereb pripoveduje, da je najprej onemel, potem pa je razumel, da je šlo za pismo Benedikta XVI. papežu Frančišku, da ga lahko vzame v službo. Frančišek ga je nato prosil, če bi mu pomagal pri njegovi težavni nalogi.

Ko opisuje papeža Frančiška, msgr. Xuereb izpostavi njegovo odločnost: »Prepričanost, ki zagotovo prihaja od zgoraj, saj je človek globoke duhovnosti, ki v molitvi išče Božje navdihe.« Kot primer nevede obisk Lampeduse, za katerega je Frančišek prosil potem, ko je večkrat bil v kapeli in mu je na misel vedno znova prihajalo, da bi osebno šel in se srečal s tistimi osebami, brodolomci in jokal nad mrtvimi. Ker mu je to večkrat prišlo na misel, je bil prepričan, da to hoče Bog. »Isti način uporablja za izbiro oseb, ki jih pokliče, da z njim sodelujejo od blizu pripomni msgr. Xuereb.

Papeža Frančiška opiše tudi kot misijonarja: »Frančiška vidim kot misijonarja, ki kliče k sebi množico, ki se morda čuti izgubljena, z namenom, da bi jo privedel v srce evangelija. Postal je župnik sveta,« pravi msgr. Xuereb, »in spodbuja tiste, ki se čutijo oddaljeni od Cerkve, da se vrnejo, prepričani, da bodo našli svoje mesto v Cerkvi.« Papež Frančišek vidi v klerikalizmu in kazuistiki velike ovire, da bi se vsi lahko čutili ljubljeni s strani Cerkve. Župniki in duhovniki nam skoraj vsak dan govorijo, koliko oseb se je vrnilo k spovedi in prakticiranju vere zaradi spodbude papeža Frančiška, še posebej, ko nas spominja, da se Bog nikoli ne utrudi odpuščati. Prav posebno pozornost namenja bolnim, kajti v njih vidi trpeče Kristusovo telo, pri tem pa popolnoma pozablja na svoje tegobe. Msgr. Xuereb se spominja, da je v prvih mesecih pontifikata imel velike bolečine zaradi išijasa, zaradi česar so mu zdravniki odsvetovali sklanjanje. A ko je bil pred bolnimi v invalidskih vozičkih ali pred bolnimi otroki, se je kljub temu sklanjal k njim in jim dal čutiti svojo bližino. Tako je bilo tudi na veliki četrtek, ko se je sklonil k vsem dvanajstim mladim zapornikom ter jim umil in poljubil noge.

In kako poteka papežev dan v Domu sv. Marte? »Verjemite mi, ne izgubi niti minute! Dela neutrudno. In ko čuti, da potrebuje minuto premora, ne da zapre oči in nič ne počne: usede se in moli rožni venec zatrdi msgr. Xuereb. Osebe sprejema eno za drugo. Posluša pozorno in se izredno dobro spomni, kar sliši in vidi. Zgodaj zjutraj se posveča meditaciji in tudi pripravi homilijo za jutranjo mašo v kapeli Doma sv. Marte. Piše pisma, telefonira, pozdravlja osebje, ki ga sreča in povpraša po njihovih družinah. Msgr. Xuereb pritrdi, da se papež Frančišek posvetuje z Benediktom XVI. in ga vpraša za mnenje. Bila bi škoda ne zajemati iz tega velikega vrelca modrosti in izkušnje. Je kot imeti doma dedka, imeti modreca v hiši. Frančišek je njegovo navzočnost takoj videl kot neprecenljiv dar.

Objavljeno 11. 03. 2014

Podobni prispevki