Papeževo sedmo apostolsko potovanje, ki se je 13. januarja  začelo na Šrilanki, se je danes s slovesno sveto mašo sklenilo na Filipinih. Papež jo je daroval v manilskem parku Rizal. Med homilijo je spregovoril o najgloblji identiteti Filipincev ter spodbudil k varovanju družine, otrok in mladih.

Podoba svetega deteta Jezusa je od vsega začetka spremljala širjenje evangelija v tej deželi, je začel homilijo sveti oče. Santo Niño, kot kip otroka Jezusa imenujejo na Filipinih, je oblečen v kraljevska oblačila in okronan, ima žezlo, kroglo in križ. Spominja nas na vez med Božjim kraljestvom in skrivnostjo duhovnega otroštva. Jezus sam nam o tem govori v današnjem evangeliju: »Kdor ne sprejme Božjega kraljestva kakor otrok, ne pride vanj« (Mr 10,15). Santo Niño še naprej oznanja, da je luč Božje milosti zasijala nad svetom, kjer so prebivale sence. Prinesel je dobro vest o naši osvoboditvi od suženjstva ter nas povedel po poti miru, pravice in pravičnosti. Poleg tega nas spominja, da smo bili poklicani širiti Kristusovo kraljestvo v svetu.

Santo Niño nas spominja na našo »najglobljo identiteto«. Vsi smo namreč Božji otroci, člani Božje družine. Kot pravi sveti Pavel, smo bratje in sestre v Kristusu. »To je to, kar smo,« je dodal papež. »To je naša identiteta.« Apostol tudi pravi, da smo od trenutka, ko nas je Bog izbral, obilno blagoslovljeni: blagoslovil nas je z vsakršnim duhovnim blagoslovom v nebesih v Kristusu. Papež je dejal, da imajo te besede poseben odmev na Filipinih, saj so prva katoliška dežela v Aziji. Že to je ena vrsta Božjega daru, blagoslov. Je pa tudi poklic. »Filipinci so poklicani biti izjemni misijonarji vere v Aziji,« je izpostavil.

Bog nas je izbral in blagoslovil za en sam cilj: biti svetniki in brezhibni v njegovih očeh. Vsakega med nami je izbral, da bi bili v tem svetu priče njegove resnice in pravičnosti. Svet je ustvaril kot čudovit vrt in nas prosil, naj zanj skrbimo. Človek pa je z grehom iznakazil to naravno lepoto, uničil je edinost in lepoto človeške družine, naredil družbene strukture, ki so dale trajnost revščini, neznanju in korupciji.

Ko vidimo probleme, težave in krivice, smo včasih tudi v skušnjavi, da bi obupali. Zdi se, kot da se obljube evangelija ne morejo uresničiti, kot da so nerealne. A Sveto pismo nam pravi, da je velika nevarnost Božjemu načrtu za nas laž. »Hudič je oče laži. Pogosto skriva svoje pasti za navideznostjo ponarejenosti, mikavnostjo biti moderni, biti kot drugi. Zavede nas s slepilom kratkotrajnih užitkov in površinske zabave.« Na ta način zapravljamo darove, prejete od Boga, ko se poigravamo z ničevimi stvarmi, zapravljamo denar na igrah na srečo in za popivanje; umikamo se sami vase. Opuščamo osredotočenost na stvari, ki so zares pomembne. Zanemarjamo to, da bi notranje ostali kot otroci. Otroci imajo namreč svojo modrost, ki ni modrost sveta. In zato je po papeževih besedah sporočilo podobe Santo Niño tako pomembno. Vsakega med nami nagovarja v globini. Spominja nas na našo najglobljo identiteto, da smo poklicani biti družina Boga.

Santo Niño nas spominja, da je to identiteto treba varovati, je nadaljeval Frančišek in dodal, da je dete Kristus varuh Filipinov. Ko je Jezus prišel na svet, se je znašel v nevarnosti, rabil je varuha in ta varuh na zemlji je bil sveti Jožef. Na zemlji je imel družino, sveto družino. Jezus nas na ta način opominja, kako pomembno je varovati naše družine, tudi Cerkev, ki je Božja družina, ter svet, ki je naša človeška družina. Družino je danes treba varovati pred zahrbtnimi napadi in načrti, ki nasprotujejo vsemu tistemu, kar imamo za resnično in sveto in kar je v naši kulturi plemenito in lepo.

»Tudi mi imamo nalogo varovati, voditi in spodbujati naše mlade, jim pomagati graditi družbo, ki je vredna svoje velike duhovne in kulturne dediščine,« je poudaril Frančišek. Še posebej je pomembno, da vidimo vsakega otroka kot dar, ki ga je treba sprejeti, ljubiti in varovati. Skrbeti moramo za mlade in ne dovoliti, da bi bili oropani upanja ter obsojeni na življenje na ulici. Papež je Filipince izročil detetu Jezusu: »On naj omogoči ljubljenemu narodu te dežele, da bo deloval združeno, da boste drug drugega varovali, začenši pri vaših družinah in skupnosti, pri izgradnji sveta pravičnosti, poštenosti in miru. Santo Niño naj še naprej blagoslavlja Filipine in podpira kristjane tega velikega naroda v njegovi poklicanosti biti pričevalci in misijonarji evangeljskega veselja v Aziji in po vsem svetu.«

Objavljeno 18. 01. 2015

Podobni prispevki