VATIKAN (torek, 6. januar 2015, RV) – Cerkev nas na današnji praznik Gospodovega razglašenja ali praznik svetih treh kraljev vabi, da premišljujemo o modrih z Vzhoda in njihovem iskanju Mesije. K temu nas je povabil tudi papež Frančišek med slovesno sveto mašo, ki jo je dopoldne daroval v vatikanski baziliki svetega Petra. Modre je opisal kot »vzore spreobrnjenja k resnični veri«, kajti verovali so v Božjo dobroto in ne v navidezni blišč moči.

Pot v osebno srečanje z resničnim Bogom
Modri, ki so prišli z Vzhoda, so prvi v dolgi procesiji, ki se nikoli več ne pretrga; skozi vse dobe prepoznava sporočilo zvezde in najdeva Otroka, ki nam kaže na Božjo nežnost. Vedno so nove osebe, ki jih razsvetli svetloba zvezde, ki najdejo pot in prispejo do Otroka, je dejal papež med homilijo.

Kot pravi izročilo, so trije kralji bili modri možje. Predstavljajo »moške in ženske, ki iščejo Boga v verstvih in filozofijah vsega sveta: to je iskanje, ki nikoli nima konca«. Kažejo nam pot, po kateri naj hodimo v svojem življenju. Modri so iskali resnično luč, je poudaril papež. »S tem, ko so sledili luči, so iskali luč«. Šli so iskat Boga. Videli so znamenje zvezde, ugotovili njegov pomen in se podali na dolgo pot. Sveti Duh je bil tisti, ki jih je poklical in jih spodbudil, da so stopili na to pot. In na tej poti se bo zgodilo tudi njihovo »osebno srečanje z resničnim Bogom«.

Prva skušnjava: trenutek teme
Papež je nadaljeval, da se modri na tej poti srečajo z mnogimi težavami. Ko prispejo v Jeruzalem, se najprej napotijo v kraljevo palačo. Tu izgubijo zvezdo izpred oči. Naletijo na skušnjavo, ki jo je pred njih postavil hudič: to je Herodova prevara. Herod se za otroka sicer zanima, a ne zato, da bi ga počastil, ampak da bi ga odstranil. V Bogu vidi največjega tekmeca. V Herodovi palači modri doživijo trenutek teme in zapuščenosti. Premagajo ga zahvaljujoč nasvetom Svetega Duha, ki jim govori po prerokbah svetih spisov. Ti namreč pravijo, da se bo Mesija rodil v Betlehemu, Davidovem mestu.

Druga skušnjava: zavrniti majhnost
Ponovno se podajo na pot in spet zagledajo zvezdo. Prav tako doživijo neizmerno veselje, resnično tolažbo. V Betlehemu najdejo otroka z materjo Marijo. In tu doživijo drugo veliko skušnjavo: zavrniti to majhnost. A modri se mu poklonijo in ga počastijo, darujejo mu dragocene in simbolične darove. Tudi tokrat jim pomaga milost Svetega Duha, ki jih je poklicala po zvezdi in jih vodila po poti, sedaj pa jim pomaga »vstopiti v skrivnost«. »Vodeni s Svetim Duhom, pridejo do spoznanja, da so Božja merila zelo drugačna od človeških, da se Bog ne kaže v moči tega sveta, ampak se nam razodeva v ponižnosti svoje ljubezni,« je pojasnil papež Frančišek. »Modri so tako vzori spreobrnjenja v resnično vero, ker so bolj verovali v dobroto Boga in ne v navidezni blišč moči.«

Božja slava skrita v betlehemskih jaslih
Sveti oče je ob koncu homilije povabil k vprašanju: Kaj je skrivnost, v kateri se Bog skriva, in kje ga lahko srečam? Spomnil je na vojne, izkoriščanje otrok, mučenja, trgovino z orožjem, trgovino z ljudmi. V vseh teh stvarnostih, v vseh teh najmanjših bratih in sestrah, ki trpijo v teh situacijah, je Jezus. »Jaslice nam kažejo drugačno pot od tiste, po kateri hrepeni posvetna miselnost. To je pot ponižanja Boga, njegova slava, skrita v betlehemskih jaslih, v križu na kalvariji, v bratu in sestri, ki trpita,« je pojasnil papež. »Modri so vstopili v skrivnost. Od človeških računov so prešli v skrivnost. To je bilo njihovo spreobrnjenje. In naše?«

Objavljeno 06. 01. 2015

Podobni prispevki