VATIKAN (sreda, 25. marec 2015, RV) – Kateheza med današnjo splošno avdienco je bila »molitveni postanek« v nizu katehez o družini. Papež Frančišek jo je namreč posvetil molitvi za sinodo o družini. Najprej je spomnil na današnji praznik Gospodovega oznanjenja, ki predstavlja začetek skrivnosti učlovečenja.

Da bi se Jezus lahko rodil v človeški družini
Nadangel Gabriel obišče ponižno dekle iz Nazareta in ji naznani, da bo spočela in rodila Božjega Sina. S tem oznanjenjem Gospod razsvetli in okrepi Marijino vero, kot bo pozneje storil tudi za njenega zaročenca Jožefa, »da bi se Jezus lahko rodil v človeški družini«. Vse to je po papeževih besedah zelo lepo: kaže nam globino skrivnosti učlovečenja, kot je to hotel Bog, ki ne obsega samo spočetja v materinem telesu, ampak tudi sprejetost v pravo družino.

Zdrava, Marija, milosti polna
Da bi premišljevali lepoto te vezi, lepoto te Božje ustrežljivosti, je papež Frančišek skupaj z verniki na Petrovem trgu zmolil Zdravamarijo. Prvi del molitve so namreč ravno Angelove besede, namenjene Mariji:

»Zdrava, Marija, milosti polna, Gospod je s teboj.
Blagoslovljena si med ženami in blagoslovljen je sad tvojega telesa, Jezus.
Sveta Marija, Mati Božja, prosi za nas grešnike, zdaj in ob naši smrtni uri.
Amen.«

Sveta in nedotakljiva vez med Cerkvijo in družino
V nadaljevanju je papež Frančišek spregovoril o še enem vidiku. 25. marca, na praznik Gospodovega oznanjenja, v mnogih državah poteka tudi Dan za življenje. Na ta dan, pred dvajsetimi leti, je sveti Janez Pavel II. podpisal okrožnico Evangelium vitae (Evangelij življenja). Tudi na Trgu svetega Petra so zato danes bili navzoči mnogi podporniki gibanja za življenje. V Evangeliju življenja zavzema središčno mesto družina, v kolikor je naročje človeškega življenja, je pojasnjeval papež Frančišek. Sveti Janez Pavel II. nas spominja, da je »človeški par bil od Boga blagoslovljen od samega začetka, da bi osnoval skupnost ljubezni in življenja«, »zaupano mu je bilo poslanstvo rojevanja«. S tem, ko krščanska zaročenca obhajata zakrament poroke, obljubita pripravljenost, da bosta s Kristusovo milostjo sprejemala ta blagoslov vse življenje. Cerkev pa se s svoje strani slovesno zaveže, da bo skrbela za družino, ki se poraja kot dar Boga, v dobrem in slabem. »Vez med Cerkvijo in družino je sveta in nedotakljiva,« je poudaril papež. Cerkev kot mati nikoli ne zapusti družine, tudi ko je ta ponižana, ranjena in na različne načine osramočena; niti takrat, ko pade v greh ali se oddalji od Cerkve. Slednja bo »vedno naredila vse, da bi zanjo skrbela in jo ozdravila, jo povabila k spreobrnjenju in jo spravila z Gospodom«.

Cerkev potrebuje molitev
In če je naloga takšna, potem je po Frančiškovih besedah jasno, »koliko molitve potrebuje Cerkev, da bi bila zmožna v vsakem času opravljati to poslanstvo. Molitev, ki je polna ljubezni do družine in do življenja. Molitev, ki se zna veseliti s tistim, ki se veseli, in trpeti s tistim, ki trpi.«

Zato je papež Frančišek – kot je pojasnil – danes med avdienco želel »obnoviti molitev za škofovsko sinodo o družini«. Povabil je k molitvi vse do oktobra letos, ko bo redno zasedanje o družini tudi potekalo. »Želel bi, da bi ta molitev, kot tudi celotna sinodalna pot, bila spodbujana s sočutjem dobrega pastirja do njegove črede, predvsem do oseb in družin, ki so iz različnih razlogov utrujene in onemogle, kot ovce brez pastirja. Tako bo Cerkev, podprta in spodbujena z Božjo milostjo, lahko bolj zavzeta in še bolj povezana v pričevanju o resnici Božje ljubezni in usmiljenja do družine v svetu, iz katerih ni nobena izključena, tako znotraj kot zunaj ovčje staje.«

Moliti za sinodo o družini
Sveti oče je zaprosil, naj ne opustimo molitve: »Vsi – papež, kardinali, škofje, duhovniki, redovniki in redovnice, verniki laiki – vsi smo poklicani, da molimo za sinodo.« To je potrebno in ne besedičenje. Prav tako je k molitvi povabil vse, ki se čudijo oddaljene in niso več navajeni moliti. »Ta molitev za sinodo o družini je za dobro vseh,« je izpostavil papež. Zbrane na Petrovem trgu, ki so prejeli podobico z molitvijo, je povabil, naj jo imajo pri sebi in jo v prihodnjih mesecih molijo s »sveto vztrajnostjo«, kot nas je prosil Jezus. Spomnimo, da je papež Frančišek molitev za sinodo o družini prvič molil z verniki 29. decembra 2013 med nagovorom pred Angelovim češčenjem. Danes jo je ponovno zmolil skupaj z vsemi, ki so prišli na splošno avdienco:

»Jezus, Marija in Jožef,
v vas zremo lepoto resnične ljubezni,
na vas se z zaupanjem obračamo.
Sveta nazareška Družina,
stôri, da bodo tudi naše družine
prostor občestva in dvorane molitve,
pristne šole evangelija
in majhne domače Cerkve.
Sveta nazareška Družina,
da ne bi v družinah nikoli več doživljali
nasilja, zapiranja vase in razdeljenosti.
Kdorkoli je bil ranjen ali pohujšan,
naj bo kmalu potolažen in ozdravljen.
Sveta nazareška Družina,
naj prihodnja škofovska sinoda
prebudi v vseh zavest
o svetem in nedotakljivem značaju družine,
o njeni lepoti v Božjem načrtu.
Jezus, Marija in Jožef,
prisluhnite in uslišite našo ponižno prošnjo.
Amen.«

Objavljeno 25. 03. 2015

Podobni prispevki