TRG SV. PETRA (nedelja, 17. november 2013, RV) – »Drugi vidik nas nagovarja kot kristjane in kot Cerkev: Jezus napoveduje boleče preizkušnje ter preganjanja, ki jih bodo morali zaradi njega prenašati njegovi učenci. A kljub temu zagotavlja: ‘Niti las z glave se vam ne bo izgubil’. S tem nas spominja, da smo popolnoma v Božjih rokah… Na koncu je Jezus obljubil nekaj, kar zagotavlja zmago:‘S svojo stanovitnostjo si boste rešili svoje življenje’«. Tako je papež Frančišek predstavil evangelij današnje 33. nedelje med letom med nagovorom pred molitvijo Angelovega češčenja z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra. Po molitvi in blagoslovu je sveti oče med pozdravi spomnil, da je danes Dan žrtev cest. »Zagotavljam svojo molitev ter spodbujam, da se nadaljuje s preventivnimi prizadevanji, saj je previdnost in spoštovanje pravil osnovna oblika zaščite samega sebe in tudi drugih«. Papež je nadalje predstavil zanimivo pobudo za udejanjanje sadov Leta vere. Gre namreč za tako imenovano ‘duhovno zdravilo Usmiljenin’, ki so ga danes po molitvi delili na trgu sv. Petra. V škatlici z ‘zdravilom’ je »rožni venec, s katerim lahko molite tudi ‘rožni venec Božjega usmiljnja’, ki duhovno pomaga naši duši, kakor tudi pri širjenju ljubezni, odpuščanja ter bratstva. Ne pozabite ga vzeti, saj dobro dene. Dober je za srce, za dušo za vse življenje!«

Jezusov govor o poslednjih časih
Papež Frančišek je zbranim romarjem, ki so popolnoma napolnili Trg sv. Petra in del Ulice sprave, med nagovorom dejal: »Dragi bratje in sestre, dober dan! V evangeliju današnje nedelje (Lk 21,5-19) je v prvem delu Jezusov govor o poslednjih časih. Jezus ga je imel v Jeruzalemu blizu templja. Izhodišče tega govora so bili pogovori ljudi o templju ter njegovi lepoti, saj je bil res lep. Na to je Jezus rekel: ‘Prišli bodo dnevi, ko od tega, kar vidite, ne bo ostal kamen na kamnu’ (Lk 21,6). Čisto normalno je, da so ga vprašali, kdaj se bo to zgodilo in kakšna bodo znamenja. Toda Jezus je usmeril pozornost iz teh drugotnih vidikov, kaj bo?, kako bo?, na tista prava vprašanja. Dve sta. Prvo: ne pustiti se zavesti lažnim mesijem, kakor tudi dopustiti se omrtvičiti strahu. Drugo: živeti čas pričakovanja, kot čas pričevanja in stanovitnosti. Mi smo sedaj v času pričakovanja, pričakovanja Gospodovega drugega prihoda.

Ne pustiti se zavesti lažnim mesijem
Ta Jezusov govor je vedno aktualen, tudi za nas, ki živimo v 21. stoletju. Ponavlja nam: ‘Glejte, da se ne pustite zapeljati. Veliko jih bo namreč prišlo v mojem imenu’ (v. 8). To je povabilo k razločevanju. S to krščansko krepostjo lahko razumemo, kje je Gospodov duh in kje je zli duh. Tudi danes so namreč lažni ‘zveličarji’, ki skušajo zamenjati Jezusa, voditelji tega sveta, guruji, tudi vrači, ki želijo k sebi pritegniti razum ter srca predvem mladih. Jezus nas na to opozarja: ‘Ne hodite za njimi!’ Gospod pa nam tudi pomaga, da se ne bomo bali, če bodo vojne, revolucije, pa tudi naravne nesreče, epidemije. Jezus nas osvobaja fatalizma (neizbežne usode) ter lažnih apokaliptičnih vizij.

Živeti čas pričakovanja, kot čas pričevanja in stanovitnosti
Drugi vidik nas nagovarja kot kristjane in tudi kot Cerkev. Jezus namreč napoveduje boleče preizkušnje ter preganjanja, ki jih bodo morali zaradi njega prenašati njegovi učenci. A kljub temu zagotavlja: ‘Niti las z glave se vam ne bo izgubil’ (v. 18). S tem nas spominja, da smo popolnoma v Božjih rokah. Nasprotovanja naši veri ter naši pripadnosti evangeliju so priložnosti za pričevanje. Ne smejo nas oddaljiti od Gospoda, temveč nas spodbuditi, da se še bolj zaupamo Njemu, moči njegovega Duha ter njegovi milosti.

V tem trenutku mislim na, mislimo mi vsi, storimo to skupaj, na tolike brate in sestre, kristjane, ki trpijo preganjanje zaradi njihove vere. Mnogo jih je. Morda celo veliko več kot v prvih stoletjih. Jezus je z njimi. Tudi mi smo z njimi povezani z našo molitvijo ter z našim čutenjem. Občudujemo njihov pogum ter njihovo pričevanje. Naši bratje in sestre so in trpijo v številnih predelih sveta zaradi tega, ker so zvesti Jezusu Kristusu. Iz vsega srca ter z vso močjo jih pozdravimo.

Na koncu je Jezus obljubil nekaj, kar zagotavlja zmago: ‘S svojo stanovitnostjo si boste rešili svoje življenje’(v. 19). Koliko upanja je v teh besedah! Pozivajo nas k upanju in potrpežljivosti, da bomo znali čakati na zanesljive sadove zveličanja, zaupajoč v globok smisel življenja in zgodovine. Preizkušnje in težave so namreč del veliko večjega načrta, saj Gospod, ki je gospodar zgodovine vse vodi k dopolnitvi. Navkljub neredu in nesrečam, ki vznemirajo svet, se bo izpolnil Božji načrt dobrote in usmiljenja. Naše upanje je ravno to, da hodimo po poti Božjega načrta, ki se bo dopolnil. To je naše upanje. To Jezusovo sporočilo nas spodbuja premišljevati o našem času in nam daje moč pogumno in z upanjem soočiti se z njim, skupaj z Marijo, ki vedno hodi z nami.«

Objavljeno 18. 11. 2013

Podobni prispevki