TRG SV. PETRA (sobota, 1. november 2014, RV) – »Prva dva dneva meseca Novembra sta za vse nas močna trenutka vere, molitve ter razmišljanja o ‘poslednjih rečeh’ življenja. Ko namreč obhaja Vse svetnike in se spominja vernih rajnih, Cerkev romarica na zemlji, živi in izraža v bogoslužju duhovno vez, ki jo povezuje z nebeško Cerkvijo. Danes hvalimo Boga za brezštevilno množico svetnikov in svetnic vseh časov, za običajne može in žene, preproste, včasih zadnje za svet, a prve za Boga. Istočasno pa tudi že z obiskom pokopališč obujamo spomin na naše drage rajne. V veliko tolažbo nam je, ko pomislimo, da so oni že v Raju v družbi z Devico Marijo, apostoli, mučenci in z vsemi svetniki in svetnicami.« Tako je papež Frančišek razložil pomen današnjega praznika Vseh svetnikov vernikom na Trgu sv. Petra med opoldansko molitvijo Angelovega češčenja. Po molitvi in blagoslovu je sveti oče dejal: »Današnje bogoslužje govori o nebeškem Jeruzalemu. Vabim vas k molitvi, da bi lahko bilo Sveto mesto, tako drago judom, kristjanom in muslimanom, ki je bilo v teh dneh priča različnim napetostim, vedno znamenje in predokus miru, ki ga Bog želi za vso človeško družino.« Papež je nadalje omenil današnjo beatifikacijo Pedra Asúa Mendía v Španiji in obisk ter mašo na glavnem rimskem pokopališču Verano.

Občestvo svetnikov
Današnji praznik nam pomaga razmišljati o temeljni resnici krščanske vere, ki jo izpovedujemo v Veroizpovedi: občestvo svetnikov. Kaj torej pomeni občestvo svetnikov? Ta povezanost izhaja iz vere in povezuje vse tiste, ki v moči krsta pripadajo Kristusu. Gre za duhovno povezanost, ki jo smrt ne prekine, saj se nadaljuje v drugem življenju. Dejansko namreč obstaja neuničljiva povezanost med nami živimi na tem svetu ter tistimi, ki so že prestopili prag smrti. Mi tu na zemlji skupaj s tistimi, ki so prestopili v večnost, oblikujemo eno samo veliko družino. Ta družinskost ostane.

Evharistija vez med nebom in zemljo
To čudovito občestvo, ta čudovita skupna vez med zemljo in nebom se na najbolj vzvišen način udejanja v bogoslužju, predvsem v obhajanju evharistije, ki izraža in uresničuje najglobljo povezanost med člani Cerkve. V evharistiji namreč srečamo živega Jezusa in njegovo moč ter preko Njega vstopimo v občestvo z našimi brati in sestrami v veri, s tistimi, ki živijo z nami tu na zemlji in s tistimi, ki so že pred nami v drugem življenju, tistem brez konca. Ta resničnost nas napolnjuje z veseljem. Zelo lepo je imeti toliko bratov in sester v veri, ki hodijo ob nas ter nas podpirajo s svojo pomočjo, da skupaj hodimo po poti proti nebesom. Prav tako je tolažeče vedeti, da so tudi drugi bratje in sestre, ki so že prišli v nebo, nas pričakujejo in molijo za nas, da bi lahko vso večnost skupaj zrli veličastno in usmiljeno Očetovo obličje.

Marija, naša Mati, Kraljica vseh svetnikov
V velikem zboru svetnikov je Bog hotel ohraniti prvo mesto za Jezusovo Mater. Marija je v središču občestva svetih, kot posebna varuhinja vezi vesoljne Cerkve s Kristusom, te družinske vezi. Ona je Mati, Ona je naša Mati. Za tistega, ki hoče hoditi za Jezusom po poti evangelija, je ona zanesljiv vodnica, saj je bila prva učenka. Ona je pozorna in skrbna Mati, kateri lahko zaupamo vsako željo in težavo. Skupaj prosimo Kraljico vseh svetnikov, naj nam pomaga, da bomo z velikodušnostjo in zvestobo odgovorili Bogu, ki nas kliče biti sveti, kot je On Svet (prim. 3Mzz 19,2); Mt 5,48).

Objavljeno 01. 11. 2014

Podobni prispevki