VATIKAN (sreda, 7. maj 2014, RV) – Papež Frančišek je med splošno avdienco nadaljeval s katehezami o darovih Svetega Duha. Danes je tako spregovoril o daru sveta. Kot pravi Psalm 16, mi Gospod svetuje in tudi ponoči me opominja moje srce (Ps 16,7). »Vemo, kako pomembno je v najbolj delikatnih trenutkih, da lahko računamo na nasvete oseb, ki so modre in nas imajo rade.« Preko daru sveta je Bog sam s svojim Duhom tisti, ki razsvetljuje naše srce tako, da dojamemo pravi način, kako govoriti in se obnašati, ter pot, po kateri moramo hoditi. »Kako torej ta dar deluje v nas?« To vprašanje si je papež Frančišek zastavil za izhodišče.

Z darom sveta se odločamo v skladu z Jezusovo logiko
V trenutku, ko ga sprejmemo in gostimo v svojem srcu, nas Sveti Duh takoj napravi občutljive za njegov glas. Tako začne »usmerjati naše misli, naša čutenja in naše namene v skladu z Božjim srcem«. Istočasno nas navaja, da notranji pogled vse bolj obračamo naproti Jezusu, ki je vzor našega načina ravnanja in sklepanja odnosov z Bogom Očetom ter brati. »Svet je torej dar, s katerim Sveti Duh našo vest naredi sposobno, da se za nekaj konkretno odloči v občestvu z Bogom, v skladu z logiko Jezusa in njegovega evangelija.« Na ta način notranje in pozitivno rastemo. Duh nam pomaga, da nismo na milost in nemilost prepuščeni sebičnosti, da ne pademo v zgolj lasten način gledanja na stvari. S tem, kot je nadaljeval papež Frančišek, nam »Duh pomaga rasti in tudi živeti v skupnosti«.

Z molitvijo naredimo prostor, da nam Sveti Duh lahko svetuje
»Bistveni pogoj, da ta dar ohranimo, je molitev.« Moliti je zelo pomembno. Moliti molitve, ki jih vsi poznamo od otroštva dalje, pa tudi moliti s svojimi besedami. Gospoda moramo prositi: »Gospod, pomagaj mi, svetuj mi, kaj moram storiti sedaj?« »Z molitvijo naredimo prostor, da Duh lahko pride in nam v določenem trenutku pomaga, nam svetuje glede tistega, kar moramo mi vsi storiti. Molitev! Nikoli ne pozabiti na molitev. Nikoli! Nihče, nihče ne opazi, če molimo na avtobusu, na poti: molimo v tihoti, s srcem. Izkoristimo te trenutke, da bi molili, molili, da bi nam Duh dal dar sveta

Papež Frančišek je nadaljeval, da v intimnosti z Bogom in v poslušanju njegove Besede počasi odstranimo našo osebno logiko, ki ji običajno narekujejo naše zaprtosti, naši predsodki in naše ambicije. Namesto tega se naučimo spraševati Gospoda: »Kaj je tvoja želja? Kakšna je tvoja volja? Kaj je všeč tebi?« Tako v nas dozori »globoka, skoraj nenaravna sintonija v Duhu«. Takrat izkusimo resničnost Jezusovih besed, ki jih najdemo v Matejevem evangeliju: »Ne skrbite, kako in kaj bi govorili, kajti tisto uro vam bo dano, kaj naj bi govorili. Ne boste namreč govorili vi, temveč Duh vašega Očeta bo govoril v vas.« (Mt 10,19-20) Sveti Duh nam svetuje. Toda mi mu moramo dati prostor, da nam lahko svetuje, je poudaril papež. Narediti mu prostor pa pomeni »moliti, moliti, da bi prišel in nam vedno pomagal«.

Svet je zaklad za vso krščansko skupnost
»Tako kot vsi drugi darovi Duha tudi svet predstavlja zaklad za vso krščansko skupnost. Gospod nam ne govori le v intimnosti srca. Govori nam, toda ne samo tam, ampak nam govori tudi preko glasu in pričevanja bratov.« Velik dar je srečati moške in ženske vere, ki nam predvsem v zapletenejših in pomembnejših trenutkih življenja pomagajo razsvetliti srce in prepoznati Gospodovo voljo.

Papež se je spomnil na dogodek, ko je nekoč spovedoval v Marijinem svetišču Lujan v Argentini. Pred spovednico je bila dolga vrsta. V njej je stal tudi fant, ki je bil »moderen«: nosil je uhane, bil je tetoviran. Prišel je, da bi povedal, kaj se mu je zgodilo. Imel je velik, težak problem. Kot se spominja papež Frančišek, mu je fant dejal, da je o vsem povedal tudi svoji mami. Ta mu je odgovorila, naj gre k Mariji in da mu bo ona povedala, kaj mora storiti: »To je bila ženska, ki je imela dar sveta. Ni vedela, kako razrešiti problem svojega sina, a pokazala mu je pravo pot: pojdi k Mariji, ona ti bo povedala. To je dar sveta. Tista ponižna, preprosta ženska je sinu dala najbolj pravi nasvet.« Kot je nadaljeval papež Frančišek, mu je tisti fant namreč povedal, da je medtem, ko je gledal Marijo, začutil, kaj mora storiti. »Meni ni bilo treba govoriti,« je zgodbo sklenil papež, saj sta »že vse povedala njegova mama in fant sam«.

Vedno prosite za dar sveta
Psalm 16 nas vabi, da bi molili z besedami: »Slavim Gospoda, ki mi svetuje, tudi ponoči me opominja moje srce. Vedno postavljam predse Gospoda; ker je na moji desnici, ne bom omahnil.« (Ps 16,7-8) Da bi Sveti Duh torej vedno lahko »v naših srcih vzbujal to gotovost in nas tako napolnil s svojo tolažbo in svojim mirom«. S temi besedami in spodbudo, da bi vedno prosili za dar sveta, je papež Frančišek sklenil današnjo katehezo.

Objavljeno 08. 05. 2014

Podobni prispevki