RIM (petek, 12. junij 2015, RV) – V baziliki svetega Janeza v Lateranu že od srede potekajo duhovne vaje za duhovnike, ki so v Rim prišli iz 90 držav. Danes popoldne se jim je pridružil tudi papež Frančišek in imel več kot eno urno meditacijo na temo Preoblikovani z ljubeznijo in za ljubezen. Dotaknil se je vrste tem: odnosa med škofom in duhovniki, duhovnikovega odnosa z Jezusom, pridiganja, ekumenizma …

Bližina med škofom in duhovniki je pomembna
Ena najlepših stvari v Cerkvi je, ko škof stoji ob strani svojim duhovnikom, ko se pogovarjajo in razpravljajo, četudi se kdaj prepirajo kot bratje – a pomembno je, da je škof z duhovniki, je na začetku povedal papež. V škofiji mora biti bližina škofa do duhovnikov in tudi duhovnikov do škofa. »Potrebujemo pastirje,« je izpostavil Frančišek, »pastirje duhovnike, ki so blizu Božjemu ljudstvu, in pastirje škofe, ki so blizu Božjemu ljudstvu in svojim duhovnikom.« Poudaril je pomen odkritega pogovora, stvari je namreč treba povedati neposredno. Enako je bilo od začetka Cerkve, je dodal in spomnil na Pavlov pogum povedati stvari v obraz ter pogum apostolov, da so se srečevali in med seboj razpravljali. »Kjer je bližina, tam je navzoč Sveti Duh. In to je milost, za katero je treba vedno prositi za vsako posamezno Cerkev.« Cerkve, kjer se ne razpravlja, so mrtve, so kot pokopališča.

Poklicanost v duhovništvo je poklicanost k ljubezni
Sveti oče je v nadaljevanju spregovoril o ljubezni. Da današnji praznik obhajajo v lateranski baziliki po Frančiškovih besedah ni naključje. Je dan, ki ga je želel Gospod, da bi razmišljali o »neskončni in usmiljeni Očetovi ljubezni, ki se je izrazila v Srcu Sina Jezusa z oživljajočo močjo Svetega Duha«. Izpostavil je, da morajo duhovniki biti preoblikovani z ljubeznijo: »Poklicanost v duhovništvo je naprej poklicanost k ljubezni. Naš odgovor je odgovor ljubezni.« Frančišek je duhovnike spodbudil, naj takrat, ko so sami in utrujeno, v najtežjih trenutkih, ko so se celo prepirali z Gospodom ali ge izdali, naj se približajo tabernaklju in mu vse iskreno povejo. »Pustite, da vam tečejo solze. To bo velika milost,« je dodal. Zatem naj gredo k spovedi. In naj ne pozabijo peti Gospodu, saj jim je rekel, da niso njegovi služabniki, ampak prijatelji.

Za evangeliziranje je pomembna ljubezen
Papež je zbrane duhovnike posvaril pred dvoličnostjo in hinavščino: »Prosim vas, naj ne bo dvojnosti v vašem srcu, naj bo ljubezen, naj ne bo hinavščine, naj bosta usmiljenje in nežnost.« Spodbudil jih je tudi, naj so usmiljeni z ljudmi, ki so pogosto utrujeni. »Prava motivacija za evangeliziranje je Jezusova ljubezen. Ljubezen, ki smo jo prejeli z izkušnjo, da nas je rešil, in ki nas vodi, da vedno bolj ljubimo. Čutite se rešeni.« Duhovnike mora pri evangeliziranju voditi ljubezen, tako lahko ponesejo Božje sporočilo med ljudi, govorijo o Ljubljenem. »Če ne čutimo neskončne želje, da bi to sporočali, je pomembno, da se zaustavimo in molimo,« je opozoril papež. Ljubezen, ki ga čutijo do Jezusa, je neobhodna. »Ljubite in se pustite ljubiti. Odprite mu srce. Ne samo, da mi motrimo Jezusa; pustiti mu, da on motri nas, da on mene gleda.«  Za evangeliziranje je pomembna ljubezen, biti zaljubljeni in pustiti se zaljubiti.

Homilija ni predavanje
Papež Frančišek je med drugim spregovoril tudi o pridiganju in pripravi homilij. Duhovnike je opozoril, naj ne pridigajo predolgo ter namignil, da je več kot osem minut za homilijo že preveč. Homilija ni konferenca in neko predavanje ali kateheza, ampak je zakramental. Duhovnik naj govori iz srca in nagovarja srce ljudi. »Naj govori Sveti Duh,« je zatrdil.

Po Frančiškovi meditaciji je sledil še pogovor z duhovniki v obliki vprašanj in odgovorov, zatem pa je sveti oče z njimi obhajal še sveto mašo.

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Objavljeno 15. 06. 2015

Podobni prispevki