TRG SV. PETRA (nedelja, 23. junij 2013, RV) – Papež Frančišek je danes med nagovorom pred molitvijo Angelovega češčenja na trgu sv. Petra spregovoril o pomenu Jezusovih besed iz današnjega evangelija: »Kdor namreč hoče svoje življenje rešiti, ga bo izgubil; kdor pa izgubi svoje življenje zaradi mene, ga bo rešil« (Lk 9,24) ter o jutrišnjem slovesnem prazniku Rojstva Janeza Krstnika. Po molitvi in blagoslovu je papež Frančišek ponovil misel, ki jo je poudaril med nagovorom: »Dobro si zapomnite: ‘Ne bojte se iti proti toku! Bodite pogumni! Kakor nočemo jesti pokvarjene hrane, tako ne nosimo s seboj izkrivljenih vrednost, ki uničujejo življenje in jemljejo upanje’. ‘Naprej!’« Zatem je sveti oče pozdravil skupine romarjev navzočih na trgu sv. Petra, med njimi tudi dijake škofijske gimnazije iz Vipave.

Sveti oče se je po opoldanski molitvi na trgu sv. Petra odpravil na vatikansko železniško postajo, kamor je prav v času Angelovega češčenja prispel vlak iz Milana z več kot dvestopetdesetimi otroki ter njihovimi spremljevalci. Sveti oče jih je prisrčno sprejel, jih osebno pozdravil ter se spustil z njimi v kratek pogovor. Na koncu jih je vprašal: »Pa se ne bojite vročine?« »Ne, da vidimo tebe, ne! Da vidimo tebe, ne!«. »Dobro, dobro. Hvala vsem in lep dan vam želim. Lep dan! Hvala, hvala«. Na vlaku poimenovanem Potovanje skozi lepoto so namreč otroci, ki imajo od šest do deset let in trpijo zaradi psihosocialnih problemov. So različnih narodnosti, čeprav imajo vsi stalno prebivališče v Italiji.

Sveti oče je med nagovorom pred molitvijo Angelovega češčenja dejal: »Dragi bratje in sestre! Dober dan. V evangeliju današnje nedelje odmevajo Jezusove najbolj ostre besede: »Kdor namreč hoče svoje življenje rešiti, ga bo izgubil; kdor pa izgubi svoje življenje zaradi mene, ga bo rešil« (Lk 9,24). To je povzetek Kristusovega sporočila, izražen z zelo učinkovitim paradoksom ter nam daje razumeti njegov način govorjenja in sicer tako, da skoraj slišimo njegov glas… Toda, kaj pomeni ‘izgubiti življenje za Jezusa’? To se lahko zgodi na dva načina: na očiten način z izpovedajo vere ali posredno z obrambo resnice. Mučenci so skrajni primer ‘izgube življenja’ za Kristusa. V dvatisoč letih je tako neizmerna množica mož in žena, ki so žrtvovali svoje življenje zato, da so ostali zvesti Jezusu Kristusu in njegovemu evangeliju. Tudi danes so na številnih delih sveta številni, številni, številčnejši kot v prvih stoletjih, številni mučenci, ki dajo svoje življenje za Kristusa, ki jih peljejo v smrt, ker nočejo zanikati Jezusa Kristusa. To je naša Cerkev. Danes imamo več mučencev kot v prvih stoletjih! Obstaja pa tudi vsakodnevno mučeništvo, med katerim se ne umre, ampak vseeno vključuje ‘izgubo življenja’ za Kristusa, ko svoje dolžnosti izpolnjujemo z ljubeznijo, z Jezusovo logiko, z logiko darovanja, žrtvovanja. Pomislimo, koliko očetov in mam udejanja svojo vero tako, da konkretno darujejo svoje življenje za dobro družine! Pomislimo tudi koliko duhovnikov, redovnikov, redovnic velikodušno opravlja svoje služenje za Božje kraljestvo. Koliko mladih se odpove lastnim interesom, da se lahko posvetijo otrokom, prizadetim, ostarelim… Tudi ti so mučenci! Vsakodnevni mučenci, mučenci vsakdanjosti!

So pa tudi številne osebe, kristjani in tudi ne kristjani, ki ‘izgubijo svoje življenje’ zaradi resnice. Kristus je namreč rekel ‘jaz sem resnica’; tako torej tisti, ki služi resnici, služi Kristusu. Ena od oseb, ki so dali življenje za resnico, je Janez Krstnik. Jutri, 24. junija je njegov velik praznik, slovesni praznik njegovega rojstva. Janez je bil od Boga izbran, da je pripravil pot pred Jezusom in je pokazal nanj izraelskemu ljudstvu kot na Mesijo, na Jagnje Božje, ki odjemlje greh sveta (prim. Jn 1,29). Janez se je ves posvetil Bogu in njegovemu poslancu, Jezusu. Toda na koncu, kaj se je zgodilo? Umrl je zaradi resnice, ko je grajal prešuštvo kralja Heroda in Herodiade. Koliko oseb drago plača svoje prizadevanje za resnico! Koliko pokončnih oseb gre raje proti toku, kot da bi zatajili glas vesti, glas resnice! Pokončne osebe, ki se ne bojijo iti proti toku! Tudi mi se ne smemo bati. Med vami ste številni mladi. Vam mladi pravim: ‘Ne bojte se iti proti toku, ko nam hočejo ukrasti upanje, ko nam predlagajo vrednote, ki so izkrivljene vrednote, vrednote kot pokvarjena jed in ko je jed pokvarjena, nam je slabo, po teh vrednotah nam je slabo’. Toda iti moramo proti toku! Vi mladi ste prvi: ‘Pojdite proti toku, bodite ponosni, da greste prav proti toku’. Naprej, bodite pogumni in pojdite proti toku! In bodite ponosni, da to delate!

Dragi prijatelji, z veseljem sprejmimo to Jezusovo besedo. To je pravilo življenja, ki je predlagano vsem. Naj nam Janez Krstnik pomaga, da ga udejanjimo. Na tej poti gre vedno pred nami naša Mati, Sveta Marija. Ona je za Jezusa izgubila svoje življenje vse do križa ter ga je prejela v polnosti z vso svetlobo in lepoto vstajenja. Naj nam Marija pomaga, da bomo vedno bolj osvojili logiko evangelija.«

Objavljeno 24. 06. 2013

Podobni prispevki