TRG SV. PETRA (nedelja, 15. december 2013, RV) – »Dragi bratje in sestre, dober dan. Danes je tretja adventna nedelja, imenovana tudi nedelja Gaudete, to je nedelja veselja. Med bogoslužjem večkrat odmeva povabilo k veselju, naj se razveselimo. Zakaj? Ker je Gospod blizu, ker je božič blizu. Krščansko sporočilo se imenuje ‘evangelij’, torej ‘dobra novica’, oznanilo veselja za vse ljudstvo. Cerkev ni zavetišče žalostnih ljudi. Cerkev je hiša veselja! Tisti, ki so žalostni v njej najdejo veselje, najdejo v njej resnično veselje.« Tako je papež Frančišek opisal pomen današne nedelje med nagovorom pred molitvijo Angelovega češčenja na trgu sv. Petra, kjer so se danes romarjem z vsega sveta pridružili rimski otroci, ki so prišli na tradicionalen blagoslov Jezuščkov. Te Jezuščke bodo ponesli v rimske šole, župnije, oratorije, domov ter jih pred božičem položili v jaslice. Papež Frančišek jih je prosil: »Dragi otroci, ko boste molili pred vašimi jaslicami, se spomnite tudi name, kakor se vas jaz spominjam. Hvala vam in lep božič.«

Papež Frančišek je nagovor pred opoldansko molitvijo, med katero je začelo deževati, nadaljeval z besedami. »Toda evangeljsko veselje ni kakršno koli veselje. Njegov razlog je v tem, če vemo, da smo od Boga sprejeti in ljubljeni. O tem nas danes spominja prerok Izaija (prim. Iz 35, 1-6a.8a.10). Bog je tisti, ki nas prihaja rešit in prihaja na pomoč posebno tistim, ki so zmedenega srca. Njegov prihod nas ojača, utrdi, podari pogum. Daje da se razveseli in zacveti puščava, stepa, torej naše življenje, ki je postalo suho. Kdaj naše življenje postane suho? Ko je brez vode Božje Besede in njegovega Duha ljubezni. Pa naj bodo še tako velike naše omejenosti in naše zmedenosti, nam ni dovoljeno biti mlahavi in opotekajoči pred težavami ter lastnimi slabostmi. Nasprotno, poklicani smo, da ojačamo naše roke, da utrdimo kolena, da smo pogumni in se ne bojimo, saj naš Bog vedno izkazuje veličino svojega usmiljenja. On nam daje moč, da gremo naprej. On je vedno z nami, da nam pomaga iti naprej. Bog, ki nam želi samo dobro, nas ljubi ter je z nami, da nam pomaga, nas ojača, da gremo naprej. Pogum! Samo naprej!

Z njegovo pomočjo lahko vedno začnemo od začetka! Kako začeti od začetka? Kakšen mi bo rekel: ‘Oče, tolikokrat sem ga polomil. Velik grešnik sem, velika grešnica sem. Ne morem začeti od začetka.’ ‘Motiš se. Lahko začneš od začetka.’ ‘Zakaj?’ Zato, ker te On čaka. On je ob tebi. Ljubi te, usmiljen je. Dal ti bo moč začeti od začetka‘. Tako bomo sposobni ponovno odpreti oči, pregnati žalost in jok ter začeti z novo pesmijo. To resnično veselje ti bo ostalo tudi med preizkušnjami, med trpljenjem, saj ni površinsko, ampak se spušča v globino človeške osebe, ki se izroča Bogu in mu zaupa.

Krščansko veselje, kakor tudi upanje, je utemeljeno na Božji zvestobi, na gotovosti, da On vedno drži svoje obljube. Prerok Izaija spodbuja tiste, ki so izgubili pot ter so obupani, naj svoje zaupanje gradijo na Gospodovi zvestobi, saj bo njegovo zveličanje slej ko prej vstopilo v njihovo življenje. Tisti, ki so na poti srečali Gospoda, okušajo v svojem srcu vedrino ter vseselje, ki jim ga nič in nihče ne more vzeti. Kristus je naše veselje, njegova zvesta in neizčrpna ljubezen! To, da kristjan postane žalosten, pomeni, da se je odaljil od Jezusa. Toda ne smemo ga pustiti samega. Moliti moramo zanj in mu dati čutiti toploto skupnosti.

Naj nam Devica Marija pomaga pospešiti korak proti Betlehemu, da bomo srečali Otroka, ki se je za nas rodil, za zveličanje in veselje vseh ljudi. Njej je rekel angel: ‘Razveseli se, polna milosti, Gospod je s teboj’(Lk 1,28). Naj Ona za nas doseže, da bomo živeli veselje evangelija v družini, na delu, v župniji, povsod, tisto notranje veselje, polno čudenja in nežnosti. Takšno, kot ga doživlja mama, ko gleda svojega novorojenčka in čuti, da je Božji dar, čudež, za katerega se samo zahvaljuje.«

Objavljeno 16. 12. 2013

Podobni prispevki