TRG SV. PETRA (nedelja, 21. julij 2013, RV) – Papež Frančišek je danes opoldne z okna apostolske palače na trgu sv. Petra vodil molitev Angelovega češčenja. V nagovoru pred molitvijo je predstavil evangeljski odlomek današnje nedelje, ko pride Jezus na obisk v hišo k Marti in Mariji. Po blagoslovu je sveti oče pokazal na napis na trgu sv. Petra in dejal: »Tam spodaj vidim napisano: Srečno pot! Hvala! Hvala! Prosim vas, da me z molitvijo duhovno spremljate med potovanjem, ki ga začenjam jutri. Kot veste grem v Rio de Janeiro v Brazilijo za 28. SDM. Tam bo veliko mladih z vseh koncev sveta. Mislim, da ga lahko poimenujemo Teden mladosti…, da tako: Teden mladosti. Najpomembnejši na tem tednu bodo mladi. Torej vsi tisti, ki prihajajo v Rio in hočejo slišati Jezusov glas, poslušati Jezusa: ‘Gospod, kaj moram narediti iz svojega življenja? Katera pot je zame?… Tudi vi mladi, ki ste na trgu, postavite Gospodu isto vprašanje: ”Gospod Jezus, kaj moram narediti iz svojega življenja? Katera pot je zame?’ Izročimo v priprošnjo Blaženi Devici Mariji, tako ljubljeni in čaščeni v Braziliji, ti vprašanji: tisto, ki si ga bodo postavili mladi tam in to, ki si ga boste vi danes. Naj nam Marija pomaga na tej novi etapi romanja.« Omenimo še, da je šel papež Frančišek včeraj popoldne v baziliko Marije Velike prosít Sveto Devico za njeno varstvo med apostolskim potovanjem v Brazilijo, za mlade, ki se bodo zbrali na Svetovnem dnevu mladih v Riu de Janeiru, kakor tudi za vse mlade z vsega sveta.

Sveti oče je v nagovoru pred molitvijo dejal: »Današnji odlomek je o Marti in Mariji. Kdo sta ti dve ženi? Marta in Marija sta Lazarjevi sestri, Gospodovi sorodnici in njegovi zvesti učenki, ki prebivata v Betaniji. Sveti Luka to takole opisuje: Marija je ob Gospodovih nogah poslušala ‘njegovo besedo’, medtem ko je imela Marta dosti opravka s strežbo (prim. Lk 10, 39-40). Obe sta sprejeli Gospoda, ki je šel mimo, a vsaka na drugačen način. Marija je sedla k Jezusovim nogam in ga poslušala, medtem ko je Marto popolnoma prevzela priprava, da se je vsa obremenjena obrnila na Jezusa: »Gospod, ti ni mar, da me je sestra pustila sámo streči? Reci ji vendar, naj mi pomaga!« Jezus pa jo blago pograja: »Marta, Marta, skrbi in vznemirja te veliko stvari, a le eno je potrebno. t« (Lk 10,40-41).

Kaj želi reči Jezus s tem? Kaj je tisto le eno, ki je potrebno? Najprej je potrebno razumeti, da ne gre za nasprotje dveh drž, to je poslušanja Gospodove besede, kontemplacije in konkretnega služenja bližnjemu. To nista nasprotujoči si drži, temveč nasprotno, sta dva vidika, oba bistvena za naše krščansko življenje. Vidika, ki ju ne smemo nikoli ločiti, ampak živeti v globoki povezanosti in skladnosti. Zakaj je bila torej Marta, čeprav blago, pa vendar pograjana. Zato, ker je imela za bistveno samo to, kar je počela, preveč jo je jo prevzelo in zaposlilo to, kar mora ‘storiti’. Pri kristjanu dela služenja in dejavne ljubezni niso nikoli ločena od glavnega vira našega delovanja, torej od poslušanja Gospodove Besede, ‘biti’ kot Marija, v drži učenca ob Jezusovih nogah. Zaradi tega je bila Marta pograjana.

Tudi v našem krščanskem življenju, dragi bratje in sestre, sta molitev in delovanje globoko povezana. Molitev, ki ne vodi h konkretnemu dejanju do revnega, bolnega, pomoči potrebnega brata, brata, ki je v težavah, je nerodovitna ter nepopolna. Prav tako pa tudi v cerkenem delovanju, če je pozornost usmerjena le na ‘delati’ in je težišče na stvareh, opravilih, strukturah in se pozabi na Kristusa, kot središče vsega ter ni časa za pogovor z njim v molitvi, obstaja veliko tveganje, da služimo samim sebi in ne Bogu, ki je nazvoč v pomoči potrebnem bratu. Sveti Benedikt je povzel stil življenja, ki ga je nakazal svojim menihom, z dvema besedama: ‘ora et labora’, ‘moli in delaj’. Iz kontemplacije, iz močnega prijateljskega odnosa z Gospodom se poraja sposobnost živeti in prinašati Božjo ljubezen, njegovo usmiljenje in nežnost drugim. Tudi naše delo, ki ga opravljamo pomoči potrebnemu bratu, naše delo dejavne ljubezni, ko opravljamo dela usmiljenja, nas vodijo h Gospodu, saj namreč gledamo v pomoči potrebnem bratu in sestri Gospoda samega.

Prosimo Devico Marijo, ki je Mati poslušanja ter služenja, naj nas uči premišljevati v našem srcu Besedo njenega Sina ter zvesto moliti, da bomo vedno bolj pozorni na potrebe bratov in sester.«

Objavljeno 22. 07. 2013

Podobni prispevki