VATIKAN (sreda, 11. junij 2014, RV) – Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco govoril o strahu božjem in tako sklenil sklop katehez o sedmih darovih Svetega Duha. Strah božji ne pomeni imeti strahu pred Bogom. »Dobro vemo, da je Bog Oče, ki nas ljubi in želi naše zveličanje; vedno nam odpušča, vedno! Zato nimamo razloga za strah pred Njim,« je dejal papež. Strah božji je dar Svetega Duha, ki nas spominja, kako majhni smo pred Bogom in njegovo ljubeznijo, in da je naše dobro v izročitvi v njegove roke s ponižnostjo, spoštovanjem in zaupanjem. To je ravno strah Božji: izročitev dobroti našega Očeta, ki nas ima zelo rad.

Biti otroci v Očetovem objemu
Ko Sveti Duh začne bivati v našem srcu, nam vliva tolažbo in mir. Z njegovo pomočjo se čutimo takšni kot smo: majhni. Z držo tistega, ki vse svoje skrbi in pričakovanja polaga v Boga in se čuti ovit in podpiran z njegovo toplino in močjo, tako kot otrok ob svojem očku. K temu nas usmerja Sveti Duha, da se čutimo kot otroci v objemu svojega očeta. V tem smislu lažje razumemo, kako strah božji v nas prevzame obliko poslušnosti, hvaležnosti in slavljenja, napolnjuje naše srce z upanjem, je dejal papež. Velikokrat nam namreč ne uspe doumeti Božjega načrta in zavemo se, da si sami ne moremo zagotoviti sreče in večnega življenja. Ravno v izkušnji svojih omejitev in uboštva nas Sveti duh tolaži in nam pomaga razumeti, kako je edina pomembna stvar to, da Jezusu pustimo, da nas vodi v Očetov objem.

Odpreti srce za Božjo dobroto in usmiljenje
Ta dar Svetega Duha zelo potrebujemo, je nadaljeval papež. Strah božji nam namreč pomaga, da se zavedamo, da vse prihaja od milosti ter da je naša prava moč samo v hoji za Gospodom Jezusom in v tem, da Očetu pustimo izliti na nas svojo dobroto in svoje usmiljenje. »Odpreti srce, da bosta dobrota in usmiljenje Boga prišla k nam,« je poudaril. Sveti Duh s tem darom odpira naša srca, da lahko k nam pridejo Očetovo odpuščanje, usmiljenje, dobrota, ljubkovanje. Kajti mi smo neskončno ljubljeni otroci.

Strah božji daje pogum in moč
Ko smo prežeti s strahom božjim, smo usmerjeni v sledenje Gospodu s ponižnostjo, poslušnostjo in pokorščino. A ne z držo predaje in pasivnosti, ampak s čudenjem in veseljem; veseljem otroka, ki vidi, kako mu Oče streže in ga ljubi. »Strah božji torej iz nas ne naredi boječe in popustljive kristjane, ampak daje pogum in moč je poudaril Frančišek. »Je dar, ki iz nas dela prepričane, navdušene kristjane, ki ne ostajajo pokorni Gospodu iz strahu, ampak ker jih je ganila in osvojila njegova ljubezen. Biti osvojen z Božjo ljubeznijo,« kar je po papeževih besedah nekaj zelo lepega. Pustiti se osvojiti tej ljubezni očka, ki nas zelo ljubi, ljubi nas z vsem svojim srcem.

Alarm pred grehom
V nadaljevanju je papež Frančišek pojasnil, da je strah božji tudi »alarm« pred vztrajanjem v grehu. Ko oseba živi v slabem, preklinja Boga, ko izkorišča druge in jih tiranizira, ko živi samo za denar, nečimrnost, oblast ali ponos, takrat strah božji povzroči alarm, preplah. Z vso oblastjo, z vsem denarjem, z vsem tvojim ponosom in nečimrnostjo ne boš srečen. Nihče ne bo odnesel s sabo na drugo stran ne denarja ne oblasti ne ponosa, ničesar. Odnesemo lahko samo ljubezen, ki nam jo daje Bog Oče, gotovosti, ki smo jih z ljubeznijo sprejeli od Boga. Odnesemo lahko samo tisto, kar smo storili za druge. Frančišek je zbrane opozoril, naj svojega upanja ne polagajo v denar, ponos, moč, saj nam te stari ničesar ne obljubljajo. Kot primer je navedel je osebe, ki imajo odgovornost do drugih in se pustijo pokvariti: »Mislite, da bo pokvarjena oseba srečna na drugi strani? Težko ji bo pristopiti h Gospodu.« Spomnil je na osebe, ki živijo od trgovine z ljudmi in suženjskega dela drugih: »Mislite, da imajo ti ljudje v svojem srcu Božjo ljubezen? Nekdo ki trguje z osebami, nekdo, ki izkorišča osebe s suženjskim delom … Nimajo strahu pred Bogom. In niso srečni, niso.« Navedel je še tiste, ki izdelujejo orožje za netenje vojn: »A mislite, da je to obrt? Ti ne pridejo poslušat Božjo besedo. Ti izdelujejo smrt, so trgovci smrti in delajo na tržnici smrti.« Papež je izrazil upanje, da bi jim strah božji dal spoznati, da se bo nekega dne vse končalo in bodo morali položiti račun Bogu.

Ob koncu kateheze je papež Frančišek navedel besede iz Psalma 34: »Ta nesrečnik je klical, in Gospod je slišal, iz vseh njegovih stisk ga je rešil. Angel Gospodov utrjuje tabor okrog tistih, ki se ga bojijo, da jih rešuje.« Povabil je, naj Gospoda prosimo milosti, da bi svoj glas združili z glasom revnih, sprejeli dar strahu božjega in skupaj z njimi, oblečeni z usmiljenjem in ljubeznijo Boga, priznali, da je naš Oče, naš očka.

Objavljeno 12. 06. 2014

Podobni prispevki