VATIKAN (sreda, 15. maj 2013, RV) – »Živimo v obdobju, ki je precej nezaupljivo v odnosu do resnice.« S temi besedami je papež Frančišek začel današnjo katehezo. Med tokratno splošno avdienco na Trgu sv. Petra je spregovoril o delovanju Svetega Duha, ko Cerkev in vsakogar izmed nas vodi k Resnici. Spomnil je na Benedikta XVI., ki je pogosto govoril o relativizmu, o težnji, da ne bi ničesar šteli za dokončno in da bi mislili, da je resnica pogojena z našim pristankom ali tistim, kar želimo sami.

Resnico je potrebno srečati
Papež Frančišek si je v nadaljevanju zastavil vprašanja: »Ali zares obstaja resnica? Kaj je resnica? Jo lahko spoznamo? Jo lahko najdemo?« Poncij Pilat je Jezusa vprašal, kaj je resnica, potem, ko mu je ta razodel globok smisel svojega poslanstva. Ni razumel, da je Resnica pred njim, v Jezusu ni uspel videti obličja resnice. A Jezus je ravno to: »Resnica, ki je v polnosti časov postala meso in je prišla med nas, da bi jo spoznali.« Resnice se ne da oprijeti, ni je mogoče posedovati. Potrebno jo je srečati, je poudaril papež Frančišek.

Božji zakon, zapisan v naša srca, je vodilo življenja
Tisti, ki nas z Resnico spozna, pa je Sveti Duh, dar vstalega Kristusa. Sveti Pavel uči, da nihče ne more reči »Jezus je Gospod«, razen v Svetem Duhu. On nam pomaga in nam stoji ob strani, da bi nas podpiral na tej poti spoznavanja. Med zadnjo večerjo je Jezus učencem zagotovil, da jih bo Sveti Duh učil vsega in spomnil vsega, kar jim je povedal. Delovanje Svetega Duha torej sestoji iz vodenja k Resnici. V prvi vrsti spominja in v srca vernikov vtisne Jezusove besede. Preko le-teh pa tudi Božji zakon, ki zapisan v naša srca postane vodilo presoje pri izbirah in vodstva pri vsakodnevnih dejanjih. Postane »vodilo življenja«, je dejal papež Frančišek.

Če nas Bog ne razsvetljuje od znotraj
Tako se uresniči napoved preroka Ezekiela: »Vseh vaših nečistosti in vseh vaših malikov vas očistim. Dam vam novo srce in novega duha denem v vašo notranjost (…) Svojega duha denem v vašo notranjost in storim, da se boste ravnali po mojih zakonih, se držali mojih odlokov in jih izpolnjevali.« (Ezk 36,25-27) Naša dejanja se porajajo v naši notranjosti, je nadaljeval papež Frančišek. Zato je srce tisto, ki se mora spreobrniti k Bogu, in Sveti Duh je tisti, ki ga preoblikuje, če se odpremo Zanj. Sveti Duh pa nas ne le vodi k srečanju z Jezusom, polnostjo Resnice, ampak nas vodi tudi »znotraj Resnice«. Omogoči nam vstopiti v vse globlje občestvo z Jezusom. Tega z lastnimi močmi ne moremo doseči. »Če nas Bog ne razsvetljuje od znotraj, je naše krščansko bivanje površinsko

Učimo se od Marije
Papež Frančišek je zatem spodbudil, da bi se vprašali, če smo res odprti za delovanje Svetega Duha. Ali ga prosimo, da bi nas naredil bolj občutljive za Božje stvari? S tem namenom bi morali moliti vsak dan, je poudaril sveti oče: »Da bi bilo moje srce odprto za Božjo besedo; da bi bilo moje srce odprto za dobro; da bi bilo moje srce odprto za Božjo lepoto.« Papež je nato spomnil na Marijo, ki je slišane besede »shranila in jih premišljevala v svojem srcu« (Lk 2,19). Sprejetje besed in verskih resnic, z namenom da bi le-te postale življenje, se uresničuje in raste le preko delovanja Svetega Duha. Preko njega tudi Oče in Sin prebivata pri nas in mi živimo v Bogu in iz Boga. Tega pa se lahko učimo od Marije, njene popolne razpoložljivosti, da sprejme Božjega Sina v svoje življenje, ki je bilo od tistega trenutka dalje drugačno.

Vsak dan se priporočajmo Svetemu Duhu
Moramo se pustiti preplaviti svetlobi Svetega Duha, je na koncu današnje kateheze poudaril papež Frančišek. Tako nas bo uvedel v Resnico Boga, ki je edini Gospod našega življenja. V tekočem letu vere se še prav posebej lahko vprašamo, če smo storili kakšen konkreten korak, da bi bolje spoznali Kristusa in verske resnice. In sicer preko branja in premišljevanja Svetega pisma, študiranja katekizma ali stalnega pristopanja k zakramentom. Obenem pa se vprašajmo tudi, je še spodbudil papež Frančišek, katere korake delamo, da bi vera usmerjala vse naše bivanje. »Ni mogoče biti kristjani le začasno v posameznih trenutkih, le v nekaterih okoliščinah in nekaterih izbirah; ne, tako ni mogoče biti kristjan; kristjani smo v vsakem trenutku! V celoti! Kristusova resnica, ki nas jo uči Sveti Duh in ki nam jo podarja, naše vsakdanje življenje zadeva vedno in popolnoma.« Papež Frančišek je zato povabil in s tem tudi sklenil današnjo katehezo, naj se pogosteje priporočamo Svetemu Duhu, da bi nas vodil po poti Kristusovih učencev. Priporočajmo se mu vsak dan: »Tako nas bo Sveti Duh približal Jezusu Kristusu

Objavljeno 16. 05. 2013

Podobni prispevki