TRG SV. PETRA (nedelja, 30. junij 2013, RV) – Papež Frančišek je danes med nagovorom pred molitvijo Angelovega češčenja na trgu sv. Petra spregovoril o Jezusovi trdni odločitvi, da se napoti v Jeruzalem in o vesti, torej prostoru, kjer se vzpostavlja pogovor z Očetom. Po molitvi in blagoslovu je sveti oče spomnil, da danes obhajajo v Italiji Dan karitativne ljubezni do papeža in se jim zahvalil za vse darove ter molitve, ki so jih namenili v podporo Petrovemu nasledniku, da lahko z njimi po vsem svetu podpira pastoralne in karitativne pobude.

Sveti oče je v nagovoru pred molitvijo dejal: »Dragi bratje in sestre. Dober dan. Evangelij te nedelje (Lk 9,51-62) nam predstavi zelo pomemben prehod v Kristusovem življenju. To je trenutek, kakor piše sv. Luka, ko se je Jezus trdno odločil iti v Jeruzalem (Lk 9,51). Jeruzalem je poslednji cilj, kjer bo Jezus med svojo zadnjo veliko nočjo moral umreti in vstati ter tako dopolnilti svoje zveličavno poslanstvo.

Od trenutka ‘trdne odločitve’, gre Jezus naravnost proti cilju in tudi osebam, ki jih sreča in ga prosijo, da bi hodili za njim, jasno pove, kakšni so pogoji: biti brez stalnega bivališča, znati se ločiti od človeške ljubezni, ne sme se popostiti nostalgiji po preteklosti. Jezus pa pravi tudi svojim učencem, ki jim je naročil, naj gredo pred njim po poti v Jeruzalem in naznanjo njegov prehod, naj nič ne vsiljujejo. Če ni pripravljenosti za njegov sprejem, naj gredo mimo, gredo naprej. Jezus nič ne vsiljuje, Jezus je ponižen, Jezus vabi: Če hočeš, pridi. Takšna je Jezusova ponižnost. On nas vedno vabi, ne vsiljuje.

Vse to nam da misliti. Pove nam naprimer, kakšen pomen je imela tudi za Jezusa vest, torej poslušati v svojem srcu glas Očeta in mu slediti. Jezus namreč v svojem zemeljskem bivanju ni bil, če tako rečemo ‘daljinsko voden’. Bil je Beseda, ki je meso postala, Božji Sin, ki je postal človek in ki je v določenem trenutku sprejel trdno odločitev zadnjič iti v Jeruzalem. Odločitev, ki jo je sprejel v svoji vesti; toda ne sam, skupaj z Očetom, v popolni povezanosti z Njim! Odločil se je v pokorščini Očetu, v zbranem poslušanju, v globini svoje volje. Odločitev je bila trdna zato, ker je bila sprejeta skupaj z Očetom. Jezus namreč najde v Očetu moč in luč za svojo pot. Jezus je bil svoboden. Ta odločitev je bila svobodna. Jezus želi, da smo mi kristjani svobodni, kot je bil On in sicer s svobodno, ki prihaja iz pogovora z Očetom, iz pogovora z Bogom. Jezus ne želi sebičnih kristjanov, ki hodijo za lastnim jazom in ne govorijo z Bogom, niti slabotnih kristjanov, brezvoljnih kristjanov, ‘daljinsko vodenih’ kristjanov, ki niso ustvarjalni, ki se vedno skušajo navezati na voljo drugega in niso svobodni. Jezus nas hoče svobodne. Kako se pride do te svobode? V pogovoru z Bogom v svoji vesti. Če kristjan ne zna govoriti z Bogom, ne zna poslušati Boga v svoji vesti, ni svoboden. Ni svoboden.

Zato se moramo naučiti bolj prisluhniti svoji vesti. Toda pozor! To nikakor ne pomeni slediti lastnemu jazu, početi to, kar me zanima, kar mi je prav ali mi je všeč… Ni to to! Vest je notranji prostor, v katerem prisluhemo resnici, dobremu, prisluhnemo Bogu. Je notranji prostor mojega odnosa z Njim, ki govori mojemu srcu in mi pomaga razločevati, razumeti pot, ki jo moram prehoditi. In ko enkrat pade odločitev, se gre naprej in se ostane temu zvest.

Dan nam je bil čudovit zgled o tem odnosu z Bogom v svoji vesti, še svež, čudovit zgled. Papež Benedikt nam je dal ta zgled, ko mu je Gospod v molitvi dal razumeti, kakšen korak bo moral storiti. Z velikim čutom za razločevanje v svoji vesti je šel za tem, za voljo Boga, ki je govoril v njegovem srcu. In ta zgled našega Očeta dene dobro vsem nam, kot zgled, ki ga je vredno posnemati.

Marija je z veliko preprostostjo poslušala ter premišljevala v globini svoje notranjosti Božjo Besedo in tudi to, kar se je dogajalo z Jezusom. Z globokim prepričanjem in trdnim upanjem je hodila za svojim Sinom. Naj nam Marija pomaga, da bomo vedno bolj postali možje in žene vesti, svobodni v vesti, saj v vesti poteka pogovor z Bogom, torej možje in žene, sposobni poslušati Božji glas in trdno odločeni hoditi za njim. Sposobni poslušati Božji glas in trdno odločeni hoditi za njim.«

Objavljeno 01. 07. 2013

Podobni prispevki