VATIKAN (nedelja, 26. maj 2013, RV) – Papež Frančišek je danes ob poldne potem, ko se je vrnil s prvega obiska kakšne rimske župnije, v nagovoru pred molitvijo Angelovega češčenja spregovoril o skrivnosti Svete Trojice. Po molitvi in blagoslovu je spomnil na včerajšnjo beatifikacijo duhovnika Jožefa (Pina) Puglisija v Palermu, ki ga je leta 1993 ubila mafija. Sveti oče je ostro obsodil mafijo in njeno kriminalno delovanje, saj izkorišča ter povzroča gorje tolikim možem, ženam in tudi otrokom ter povabil vse, da prosimo za spreobrnitev, z besedami: »Prosimo Gospoda, da spreobrne srce teh oseb, saj ne smejo delati tega. Ne morejo iz nas bratov delati sužnjev. Moramo prositi Gospoda. Molimo, da se ti mafijci in mafijke spreobrnejo k Bogu ter hvalimo Boga za svetlo pričevanje Jožefa Puglisija

Sveti oče je nadalje pozdravil romarje, družine in skupine z različnih krajev sveta ter nagovoril člane Narodnega združenja oratorijskih in mladinskih skupin sv. Pavla, ki obstaja že 50 let, z besedami: »Dragi prijatelji, sv. Filip Neri, ki se ga danes spominjamo in blaženi Jožef (Pino) Puglisi naj vam bosta v podporo. Pozdravljam tudi skupino kitajskih katolikov, ki so se zbrali v Rimu v molitvi in prosili za priprošnjo Marijo Pomočnico za Cerkev na Kitajskem.«

V nagovoru pred opoldansko molitvijo je sveti oče zbranim vernikom na trgu sv. Petra dejal: »Danes dopoldne sem opravil prvi obisk kakšne župnije v rimski škofiji. Zahvaljujem se Gospodu in vas prosim molitev za moje pastoralno služenje tej rimski Cerkvi, ki ima poslanstvo predsedovati v vesoljni karitativni ljubezni.

Danes je nedelja Svete Trojice. Luč velikonočnega časa ter binkošti v nas vsako leto obnavlja veselje in čudenje vere. Iz tega spoznamo, da Bog ni nekaj bežnega, naš Bog ni Bog spray, je konkreten ne abstrakten in se imenuje: ‘Bog je ljubezen.. To ni neka sentimentalna, čustvena ljubezen, temveč ljubezen Očeta, ki je vir vsakega življenja, ljubezen Sina, ki je umrl na križu in vstal, ljubezen Svetega Duha, ki prenavlja človeka in svet. Ko pomislimo na to, da je Bog ljubezen, je to za nas dobro, saj nas uči ljubiti ter podarjati se drugim tako, kakor se je Jezus podaril nam in hodi z nami. Jezus hodi z nami po poti življenja.

Sveta Trojica ni proizvod človeškega razmišljanja, ampak je obličje, s katerim se je Bog sam razodel in sicer ne od zgoraj s katedre, temveč s tem, da hodi skupaj s človeštvom. In Jezus nam je razodel Očeta ter nam je obljubil Svetega Duha. Bog je hodil skupaj s svojim ljudstvom skozi zgodovino Izraelskega ljudstva in Jezus hodi vedno z nami ter nam je obljubil Svetega Duha, ki je ogenj in nas uči vse to, česar mi ne vemo, saj nas od znotraj vodi tako, da nam daje dobre misli in navdihe.

Danes ne hvalimo Boga zaradi kakšne posebne skrivnosti, temveč zaradi Njega samega, ‘zaradi njegove neizmerne slave’, kakor pravi bogoslužna pesem. Hvalimo ga in se mu zahvaljujemo, ker je Ljubezen in ker nas vabi vstopiti v objem njegovega občestva, ki je večno življenje.

Našo hvalnico izročimo v roke Device Marije. Ona, ki je najponižnejša med ustvarjenimi bitji, je zaradi Kristusa že prispela na cilj zemeljskega romanja, je že v slavi Svete Trojice. Zato nam Marija, naša Mati, sveti kot znamenje gotovega upanja, saj je mati upanja na naši poti. Na naši poti je ona mati upanja in je mati, ki nas tolaži in je mati, ki nas spremlja na naši poti. Sedaj vsi skupaj molimo k Mariji, naši materi, ki nas spremlja na poti.

Objavljeno 27. 05. 2013

Podobni prispevki