VATIKAN (sreda, 26. junij 2013, RV) – »Cerkev ni preplet stvari in interesov, ampak je tempelj Svetega Duha; tempelj, kjer deluje Bog; tempelj, kjer je po krstu vsak med nami živi kamen,« je dejal papež Frančišek med današnjo splošno avdienco. Tudi tokrat so Trg sv. Petra napolnili verniki z vseh koncev sveta, sveti oče pa jim je pri katehezi spregovoril o Cerkvi kot templju Svetega Duha.

Cerkev je kraj, kjer srečamo Gospoda
Beseda ‘tempelj’ nas spominja na zgradbo. Mnogi pomislijo na zgodovino izraelskega ljudstva v Stari zavezi. V Jeruzalemu je bil Salomonov tempelj kraj srečevanja z Bogom v molitvi. Znotraj templja se je nahajala skrinja zaveze, znamenje Božje navzočnosti med ljudstvom. V skrinji zaveze so bile plošče z zapovedmi, mana in Aronova palica: spomin na to, da je Bog bil vedno del zgodovine svojega ljudstva, da ga je spremljal na poti in vodil njegove korake. Tempelj torej spominja na to zgodovino, je pojasnil papež Frančišek in dodal, da se tudi mi, ko gremo v tempelj, svetišče, moramo spomniti zgodovine, svoje zgodovine: kako me je Jezus srečal, kako je hodil z mano, kako me ljubi in me blagoslavlja. To, kar je bilo v naprej nakazano v starodavnem templju, se je v moči Svetega Duha uresničilo v Cerkvi: »Cerkev je Božja hiša, kraj njegove prisotnosti, kjer lahko najdemo in srečamo Gospoda. Cerkev je tempelj, kjer prebiva Sveti Duh, ki jo oživlja, vodi in podpira.« Papež je dodal, da sredi Božjega ljudstva, med nami, ki smo Cerkev, lahko srečamo Boga Očeta, srečamo Jezusa, srečamo Svetega Duha.

Smo živi kamni Božje zgradbe
Starodavni tempelj je bil zgrajen s človeškimi rokami. Bogu so hoteli zgraditi hišo kot vidno znamenje njegove navzočnosti sredi ljudstva. Z učlovečenjem Božjega Sina pa je sam Bog tisti, ki zgradi svojo hišo, da bi prišel prebivat med nas. »Kristus je Očetov živi tempelj; Kristus sam gradi svojo duhovno hišo, Cerkev, ki ni narejena iz materialnih kamnov, ampak iz živih kamnov, kar smo mi,« je povedal papež. Spomnil je na Pavlove besede: »Sezidani ste na temelju apostolov in prerokov. Vogalni kamen pa je sam Kristus Jezus, v katerem se zedinja celotna zgradba, tako da raste v svet tempelj v Gospodu. Vanj se z drugimi tudi vi vzidavate za Božje bivališče v Duhu« (Ef 2,20-22). Mi smo živi kamni v Božji zgradbi, tesno povezani s Kristusom, ki je podporni kamen, je poudaril Frančišek, mi smo Cerkev in sredi nas je Sveti Duh, ki nam pomaga rasti kot Cerkev. Nismo izolirani, smo Božje ljudstvo in to je Cerkev.

V Cerkvi ni nihče nekoristen!
Papež je v nadaljevanju zatrdil, da Sveti Duh med nami riše raznolikosti, bogastvo v Cerkvi, in združuje vse in vsakega ter tako gradi duhovni tempelj, kjer ne darujemo materialne žrtve, ampak nas same, naše življenje. »Cerkev ni preplet stvari in interesov, ampak je tempelj Svetega Duha; tempelj, kjer deluje Bog; tempelj, kjer je po krstu vsak med nami živi kamen,« je dejal in večkrat poudaril: »V Cerkvi ni nihče nekoristen! Vsi smo potrebni za izgradnjo tega templja.« Nihče ni bolj pomemben od drugega, ampak smo vsi enaki pred Božjimi očmi. Tudi papež je enak vsem ostalim, vsi smo bratje, je zatrdil Frančišek in nadaljeval, da ni nihče anonimen in da vsi oblikujemo in gradimo Cerkev. To tudi pomeni, da če manjka opeka našega krščanskega življenja, manjka tudi nekaj lepote Cerkvi.

Kristjan mora biti živ kamen, vesel kristjan
Ob koncu kateheze je papež povabil, da se vprašamo, kako živimo to, da smo Cerkev: Smo živi kamni ali pa smo utrujeni, zdolgočaseni in ravnodušni kamni? Kristjan mora biti živ, vesel, da je kristjan. Mora živeti lepoto tega, da je del Božjega ljudstva, da je Cerkev. Spodbudil je, da se odpremo za delovanje Svetega Duha in tako postanemo dejavni del naših skupnosti. »Gospod naj nam podari svojo milost in svojo moč,« je papež z molitvijo sklenil katehezo, »da bi lahko bili globoko združeni s Kristusom, ki je vogelni kamen, steber, podporni kamen našega življenja in vsega življenja Cerkve. Molimo, da bi vodeni z njegovim Duhom bili vedno živi kamni njegove Cerkve.«

Objavljeno 26. 06. 2013

Podobni prispevki