TRG SV. PETRA (nedelja, 5. januar 2014, RV) – »Bogoslužje današnje nedelje nam v Predgovoru (Prologu) Janezovega evangelija ponudi globlji pomen Jezusovega rojstva. On je Božja Beseda, ki je postala meso in postavila svoj ‘šotor’, svoje bivališče med ljudmi. Evangelist piše: ‘ In Beseda je meso postala in se naselila med nami’ (Jn 1,14). V teh besedah, ki nas ne prenehajo čuditi, je vse krščanstvo. Bog je postal smrten, krhek kakor mi, je z nami v vsem delil našo človeško pogojenost, razen greh. Vzel pa je nase naše, kot bi bili njegovi. Vstopil je v našo zgodovino in v polnosti postal Bog z nami. Jezusovo rojstvo nam torej pokaže, da se je Bog hotel pridružiti vsakemu moškemu ter vsaki ženski, vsakemu od nas, da bi nam posredoval svoje življenje ter svoje veselje.« Tako je papež Frančišek nagovoril zbrane vernike med opoldansko molitvijo na Trgu sv. Petra. Po molitvi Angelovega češčenja in blagoslovu je sveti oče naznanil: »Bratje in sestre! Med tem veselim ozračjem, značilnim za božični čas, želim naznaniti, da bom od 24. do 26. maja letos, če bo Bog hotel, poromal v Sveto deželo. Osnovni namen je spomniti se zgodovinskega srečanja papeža Pavla VI. s patriarhom Atenagoro, ki je bil natanko 5. januarja, torej na današnji dan pred pedesetimi leti. Tri etape bodo: Amman, Betlehem in Jeruzalem in sicer tri dni. Pri Svetem grobu bomo obhajali ekumensko srečanje s predstavniki vseh jeruzalemskih krščanskih Cerkva. Pridružil se bo tudi carigrajski patriarh Bartolomej. Od tega trenutka dalje vas prosim, da molite za to romanje, ki bo romanje molitve.« Papež Frančišek se je še zahvalil vsem skupaj in vsakemu posebej, ki so mu na različne načine voščili, ker je nemogoče vsakemu osebno odpisati na voščilo.

Papež Frančišek je nagovor pred opoldansko molitvijo nadaljeval z besedami: »Tako je Bog, Bog z nami, Bog, ki nas ljubi, Bog, ki hodi z nami. To je sporočilo božiča: Beseda je postala meso. Tako nam božič razodeva neizmerno Božjo ljubezen do človeštva. Od tu tudi izhaja navzdušenje ter upanje kristjanov, ki kljub naši revščini vemo, da nas ljubi, obiskuje ter spremlja Bog. Na svet in zgodovino gledamo kot na kraj, po katerem hodimo skupaj z Njim, ki je med nami, v smeri novih nebes in nove zemlje. Z Jezusovim rojstvom se je rodilo novo upanje, se je rodil nov svet, pa tudi svet, ki se lahko vedno prenavlja. Bog je vedno navzoč in dviguje nove ljudi, očiščuje svet greha, ki bi ga sicer postaral in pokvaril. Čeprav človeško zgodovino pa tudi vsakega od nas zaznamujejo težave in slabosti, nam vera v Učlovečenje pravi, da je Bog solidaren s človekom in njegovo zgodovino. Ta Božja bližina človeku, vsakemu človeku, vsakemu od nas, je dar, ki nikoli ne zaide! On je z nami! On je Bog z nami! In ta bližina nikoli ne zaide! To je torej veselo sporočilo božiča: božja luč, ki je obsijala srci Device Marije ter svetega Jožefa, ter vodila korake pastirjev in modrih, sveti tudi danes za nas.

V skrivnosti učlovečenja Božjega Sina pa je tudi vidik, ki je povezan s človeško svobodo, s svobodo vsakega od nas. Dejansko je Božja Beseda postavila svoj šotor med nami grešniki, potrebnimi usmiljenja. Vsi mi moramo pohiteti, da prejmemo milost, ki jo On ponuja. Nasprotno pa, nadaljuje Janezov evangelij: »a njegovi ga niso sprejeli« (v. 11). Tudi mi ga večkrat zavračamo, raje ostajamo zaprti v naše zmote ter v tesnobi naših grehov. Toda Jezus ne odneha in ne preneha ponujati samega sebe in svojo milost, ki nas rešuje. Jezus je potrpežljiv. Zna čakati. Vedno nas čaka. To je sporočilo upanja, sporočilo zveličanja, tako starodavno in vedno novo. Poklicani smo z veseljem pričevati to sporočilo evangelija življenja, evangelija luči, upanja in ljubezni. To je Jezusovo sporočilo: življenje, luč, upanje, ljubezen.

Marija, Božja Mati in naša nežna Mati naj nas vedno podpira, da bomo ostali zvesti krščanski poklicanosti in bomo lahko uresničili želji po pravičnosti in miru, ki ju nosimo v sebi od začetka tega novega leta«.

Objavljeno 06. 01. 2014

Podobni prispevki