Papež Benedikt XVI. se je odpovedal petrinski službi. Sveti oče je svojo odločitev sporočil na današnjem konzistoriju, ki je bil sicer sklican zaradi potrditve treh primerov kanonizacije: “Potem ko sem si večkrat pred Bogom izprašal vest, sem prišel do gotovosti, da moje moči zaradi velike starosti niso več primerne za dobro opravljanje petrinske službe. Dobro se zavedam se, da je to službo zaradi njenega duhovnega bistva treba opravljati ne le z besedami in dejanji ampak tudi s trpljenjem in molitvijo. V današnjem svetu hitrih sprememb, ki ga pretresajo pomembna vprašanja glede življenja po veri, pa je za vodenje Petrove barke in oznanjevanje evangelija potrebna tako telesna moč kot moč duše. Ta moč pa se je v meni v zadnjih mesecih tako zmanjšala, da moram priznati svojo nesposobnost dobro opravljati službo, ki mi je bila zaupana.

Dobro se zavedajoč resnosti tega dejanja v polni svobodi izjavljam, da se odpovedujem službi rimskega škofa, naslednika sv. Petra, ki mi je bila zaupana preko kardinalov 19. aprila 2005. Zato bo 28. februarja 2013 ob 20. uri Petrinski sedež v Rimu izpraznjen in bodo tisti, ki so zato poklicani, dolžni sklicati konklave za izvolitev novega papeža.

Predragi bratje, iz srca se vam zahvaljujem za vso ljubezen in vaše delo, s katerim ste z menoj nosili težo moje službe in vas prosim odpuščanja za vse moje napake. Zdaj zaupamo velikemu Pastirju, našemu Gospodu Jezusu Kristusu skrb za Sveto Cerkev in prosimo njegovo sveto Mater Marijo, naj spremlja s svojo materinsko dobroto očete kardinale, da bodo izbrali novega papeža. Jaz pa želim še naprej z vsem srcem služiti sveti Božji Cerkvi z življenjem posvečenim molitvi.”

Objavljeno 11. 02. 2013

Podobni prispevki