Med slovesnostmi ob božičnih praznikih in ob koncu leta je papež Benedikt XVI. govoril o krščanskem upanju.
Svet je poln del miru. Ta prizadevanja so najbolj konkretni dokazi prirojene poklicanosti človeštva za mir. »Človek je ustvarjen za mir«, ki je božji dar. »To sem prepričan,« je dejal papež, ko je govoril na 46. svetovnem dnevu miru, v torek, 1. januarja, med mašo v baziliki svetega Petra.

Benedikt XVI. je ob tej priložnosti vnovič izpostavil sporočilo krščanskega upanja, ki se kaže na poseben način v božičnem času. Kljub dejstvu, da svet še vedno vznemirjajo »žarišča napetosti in nasprotja, ki jih netijo naraščajoča neenakost med bogatimi in revnimi ter prevladovanje sebične in individualistične miselnosti, ki se kaže tudi v nebrzdanem finančnem kapitalizmu,« ter kljub stalnemu pojavljanju terorizma in kriminala, je kristjan »je človek upanja«, ker ve, da »z močjo vere lahko premakne gore.« Človek vere je celo »dolžnik Evangelija drugim«, je papež razložil vernikom v tem srečanju ob koncu leta. Poklical jih je k radodarnemu in potrebnemu poslanstvu, da »razvijejo poti duhovnega oblikovanja« za otroke in mlade, da bi jim pomagali razumeti čut pripadnosti cerkveni skupnosti in bi pospeševali v njih rojstvo želje, da bi »rasli v prijateljstvu z Gospodom«.

To povabilo je papež še posebej namenil staršem med molitvijo Angelovega češčenja v nedeljo, 30. decembra 2012. »Starši, je dejal papež, »naj resno skrbijo za rast in vzgojo svojih otrok, da bi ti dozoreli v odgovorne ljudi in poštene državljane«. Povabilo je papež sklenil s spodbudo, naj bodo starši vedno »varuhi tega neprimerljivega Božjega daru,« ki je življenje.

Z mladimi se je papež Benedikt XVI. srečal v okviru 35. evropskega taizejskega srečanja med molitvijo v soboto, 29. decembra, na Trgu svetega Petra. Udeležence je papež povabil, naj bodo oni sami v življenju konkretni primeri Petrovega odgovora na Jezusovo vprašanje njegovim učencem: »Kaj pa vi pravite, kdo sem?«, »Ti si Kristus, Sin živega Boga«. Takšnega odgovora namreč »ne narekuje prisila«, temveč »vaša globoka svoboda.« »Ne bojte se,« je ponovil papež, »da bi hodili pred jutranjo zarjo hvaliti Boga. Ne boste razočarani

V sredo, 2. januarja, na prvi javni avdienci tega leta pa je papež govoril vernikom o izvoru krščanskega upanja in veselja, ki je skrivnost učlovečenja. »Bogu ni nič nemogoče,« je dejal, saj je iz maternice »preproste žene« začel novo stvarstvo.

Besedilo iz Osservatore Romano

Objavljeno 03. 01. 2013

Podobni prispevki