Spoštovani gospod Tino Mamić,

v četrtek, 7. julija 2022, so mi v branje prinesli Vaš komentar z naslovom »Vatikan proti cerkvenim stricem iz ozadja«. Ne vem, od kje Vam take nenavadne informacije o Cerkvi v Sloveniji in vesoljni Cerkvi. Zato bom vesel, da se v luči sinodalnega dogajanja, ko se trudimo hoditi skupaj, oglasite pri meni, da mi določene zadeve pojasnite, da bom tudi sam lažje in bolje ravnal kot nadškof:

  1. Zanimalo me bo glede homoseksualnega lobija v Cerkvi. Kdo so člani, kako veste, da so homoseksualci, kakšne interese imajo, kje in kdaj se družijo? Vesel bom vseh argumentov in dokazov. Od kar sem nadškof, se srečujem z govoricami glede tega. Že parkrat sem posameznike, ki so se predstavljali kot dobro obveščeni poznavalci, povabil, da me popolneje informirajo o vsem tem, a doslej nisem dobil nobenega argumentiranega odgovora. Temu bi rad prišel do dna in Vas prosim za pomoč.
  2. Zanimivo je, kar pišete, da sta bila nova škofa izbrana v nasprotju z voljo ljubljanske kurije. Nisem vedel, da ima moja kurija tak vpliv oz. da si ga prizadeva imeti, pa se je po Vaše izkazalo, da ga niso uspeli uveljaviti. Kateri člani kurije naj bi bili tako vplivni? In na koga vplivajo?
  3. Za »Slovensko globoko Cerkev« prvič slišim, Vi pa pravite, da je že od prejšnjega stoletja njen najmočnejši faktor prav kardinal. Kolikor poznam kardinala Rodeta osebno in ker sem prebral njegove spomine, lahko rečem, da mu je Cerkev v Sloveniji zelo pri srcu in da je zanjo deloval po svojih najboljšim močeh. Kot nadškofu mi večkrat izrazi kakšno spodbudo, pohvalo in tudi kritiko, nikoli pa ni deloval iz ozadja. Če dela drugače, mi boste razložili z argumenti, kako, kje in kdaj.
  4. Želim imena kriminalcev v kolarjih in njihove zločine. Ter seznam koruptivnežev.
  5. Tudi imena pedofilov me zanimajo. Taki ne morejo opravljati duhovniške službe. Žrtve spolnih zlorab sem že večkrat povabil, da se oglasijo pri meni osebno, sedaj imajo na voljo tudi urad za prijavo zlorab mladoletnih in ranljivih odraslih [email protected]
  6. Kateri ljubljanski kanoniki imajo bogate zaslužke? Kolikor jih jaz poznam, so večinoma gospodje, ki živijo od mašnih darov in svoje pokojnine, če kdo opravlja profesorsko službo oz. jo je, dobiva profesorsko plačo oz. pokojnino.

Če boste imeli še kakšno temo, s katero moram biti seznanjen, Vam bom tudi rad prisluhnil.

Vsekakor pa upam, da se srečava s konkretnimi in utemeljenimi informacijami.

msgr. Stanislav Zore OFM, ljubljanski nadškof

Objavljeno 11. 07. 2022

Podobni prispevki