V soboto, 13. septembra 2014, ob 9. uri bo papež prispel na letališče pri Ronkah (Ronchi dei Legionari). Od tam se bo sveti oče prepeljal na avstro-ogrsko pokopališče Foljan – Redipulja (Fogliano – Redipuglia), kjer se bo nekaj časa zaustavil v molitvi. Ob 10. uri se bo začela maša pred kostnico v Redipulji »za padle v vseh vojnah«. Ob 12. uri bo papeževo letalo poletelo z ronškega letališča v Rim.

Po programu, za katerega skrbijo v vojaškem vikariatu generalnega štaba ministrstva za obrambo, se bo papež zatem poklonil pred spomenikom iz leta 1938. Sveti oče bo pred kostnico v Redipulji, kjer počiva dobrih sto tisoč italijanskih vojakov z bojišč Soške fronte, daroval mašo, pred odhodom pa bo na trgu pred železniško postajo v omenjenem kraju, odkril kip svetega papeža Janeza Pavla II.

Cerkev na Slovenskem pozdravlja svetega očeta Frančiška v naši bližini, saj prihaja kot glasnik miru. Ob 100-letnici začetka prve svetovne vojne bo papež obiskal kraje, ki so zaznamovani s trpljenjem in smrtjo tudi slovenskih ljudi, njegova molitev za vse žrtve vojn pa prinaša pomembno sporočilo miru in medsebojnega spoštovanja.

Maše svetega očeta se bodo udeležili predstavniki Slovenske škofovske konference ter predstavniki škofovskih konferenc držav, katerih vojaki so bili udeleženi na tem bojišču. Iz Slovenije se bo srečanja organizirano udeležilo več kot 500 vernikov iz koprske škofije in nekaj avtobusov od drugod.

Objavljeno 02. 09. 2014

Podobni prispevki