V okviru trikraljevske akcije, ki jo organizira Misijonsko središče Slovenije, so tudi letos na praznik Gospodovega razglašenja, 6. januarja 2014, koledniki obiskali ljubljansko nadškofijo, kjer jih je sprejel apostolski administrator škof Andrej Glavan, koledniki pa so mu zaželeli blagoslova v novem letu. Kakor so modri prinesli Jezusu iz svojih zakladov zlata, kadila in mire, so tudi koledniki škofu in sodelavcem na nadškofiji pokazali svoje talente s petjem in instrumentalno glasbo. Škof Glavan se je kolednikom zahvalil za obisk in jih opogumil na njihovem lepem poslanstvu, da ljudem prinašajo blagoslov in jih spodbujajo k dobroti, ki omogoča pomoč številnim potrebnim po svetu. Z besedami papeža Frančiška mladim v Riu de Janeiro jih je škof povabil, naj ne gledajo »iz balkona«, ampak naj gredo kot misijonarji med ljudi. 

Koledovanje ali trikraljevska akcija je starodavni običaj na Slovenskem, ki ga že Primož Trubar omenja v 16. stoletju. Prvotnemu namenu koledovanja, ki je oznanjevanje Jezusovega rojstva in voščilo za srečo v novem letu, se je pridružil še zelo močan dobrodelni namen v duhu solidarnosti z otroki v deželah v razvoju, saj koledniki zbirajo darove za uresničitev projektov misijonarjev.

Geslo letošnje trikraljevske akcije je Naše veselje za srečo drugih. Sredstva zbrana v tokratni akciji bodo namenjena za nekatere projekte v različnih državah, kjer delujejo naši misijonarji.

Objavljeno 06. 01. 2014

Podobni prispevki