V ljubljanski nadškofiji smo 18. dan posvečenega življenja praznovali v nedeljo, 2. februarja, v župnijski cerkvi župnije Ljubljana – Koseze. Ob spominu na blaženega Janeza Pavla II., ki bo konec aprila razglašen za svetnika, smo za geslo letošnjega dneva posvečenega življenja izbrali »Totus tuus«, Ves tvoj. Somaševanje je vodil pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.

Škof Jamnik se je v nagovoru najprej zahvalil redovnikom in redovnicam ter vsem posvečenim ljudem za njihovo skrito molitev, trpljenje in darovanje, saj iz tega izhaja moč za naše delovanje. Brez molitve in skritega darovanja ni sadov. Smisel našega življenja je imeti popolnoma odprto srce Bogu, kakor ga je imela Marija. Svet od posvečenih to tudi pričakuje, saj želi videti v nas nekaj svetega, lepega, žar ljubezni.

Pomožni škof Jamnik je poudaril tudi dar skupnosti, ki postane prava skupnost, ko vsak išče v drugih, kar je Božje, in ga podpira. Samo tako lahko postanemo za druge skupnosti znamenje, da je možno presegati današnji individualizem, ki zapira človeka v sebe. Povabljeni smo, da gremo k ljudem. Pomembno je, da gremo skupaj kot občestvo, saj Jezus ne reče: »Pojdi!«, ampak »Pojdite!«

Škof Jamnik je spomnil na geslo katoliške univerze na Filipinih: »To, da si in kar si, je Božji dar tebi, to, kar boš naredil iz sebe, je tvoj dar Bogu in bližnjim.« Geslo nam želi sporočiti, da je vsak od nas Božji dar, da smo obdarjeni in da moramo biti veseli za ta dar. Obenem pa geslo spodbuja, da smo iz sebe dolžni narediti nekaj lepega za druge, predvsem pa za vse iskalce resnice in luči. Simeon in Ana nas učita potrpežljivosti, saj sta dolgo čakala Mesija in ga končno srečala. Vemo, da bomo tudi mi srečali Gospoda, zato pa mu moramo odpreti naše življenje, mu pustiti, da On sam vstopi v nas. Če bomo znali umakniti vse svoje ideje, načrte, …, če bomo znali reči: Tukaj sem!, bomo lahko prinesli tudi drugim luč in veselje evangelija.

Na koncu nagovora je škof Jamnik prosil vse navzoče, naj sporočimo našim bolnim in trpečim bratom in sestram svojo iskreno zahvalo za vse njihovo poslanstvo v trpljenju in molitvi.

Avdio nagovora

Objavljeno 03. 02. 2014

Podobni prispevki