“Moj duh in moj glas združena v eno* (iz  Phantom of the Opera, A. L. Webbra)

Razprodan koncert in stoječe ovacije navdušenega občinstva sta odlični popotnici jubilejnega 20. letnega koncerta zborov in orkestra Zavoda sv. Stanislava, ki je bil 12. 5. 2013 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Za vse, ki si ga niste mogli ogledati bo ponovitev na sporedu v nedeljo, 19. 5. 2013, ob 10.10 na RTV SLO II.

Glasbeno in duhovno bogat večer priča o nesluteni moči združitve duha in glasu, kar je občinstvo slišalo pri vseh točkah koncerta. Predstavilo se je več kot 400 mladih pevcev in instrumentalistov, ki so poleg osnovnošolcev iz OŠ Alojzija Šuštarja bili v veliki večini gimnazijci iz Škofijske klasične gimnazije, dva zbora alumnov.

Jubilejni koncert je bil eden izmed vrhuncev praznovanja 20. obletnice ponovne ustanovitve Škofijske klasične gimnazije. Ob tej priložnosti sta spregovorila ravnatelj ŠKG Jože Pucihar, ki je med drugim omenil, da nas veže na predvojno ŠKG podobna usmeritev, ter poudaril dejavnosti po katerih je naša šola prepoznavna. Ker pa je  čas praznovanja tudi čas zahvale, jo je namenil sedanjemu direktorju dr. Romanu Globokarju, ki je »srce, duša in steber našega zavoda in gimnazije, ki nesebično in predano vlaga vse svoje sposobnosti in talente v gradnjo in rast celotnega zavoda«, nato duhovnikom, vsem učiteljem, dijakom ter Jožetu Mlakarju, prvemu ravnatelju povojne ŠKG.

Slavnostni govornik predsednik republike Slovenije Borut Pahor je poudaril, da »življenjsko prepletanje vseh enot v Zavodu sv. Stanislava spodbuja tkanje prijateljstev, krepi solidarnost in medsebojno pomoč, medgeneracijske vezi pa razvijajo občutek pripadnosti, ki ga še dodatno krepita medsebojno spodbujanje in opogumljanje«. Osebno se je zavzel, da je potrebno ustrezno predstaviti javnosti dogodek, ki se ga spominjamo ob 100. obletnici mature, ki je v celoti potekala v slovenskem jeziku. Škofijski klasični gimnaziji je čestital za dosedanje odlično delo in vztrajanje na svoji poti, kljub začetnim težavam in nekaterim nasprotovanjem.

Večer je na začetku natrosil utrinke dijaške poezije, ki je takoj mladostno razgibal do zadnjega kotička napolnjeno Gallusovo dvorano Cankarjevega doma. Sledil je nastop osnovnošolske folklorne skupine in zbora (dirigirala je Nadja Janežič), ki predstavlja glasbeni temelj celotne zborovske piramide v zavodu. Fantom iz opere, ki so ga izvajali fantovski in dekliški zbor 1. letnika, Mešani zbor ŠKG in Tri Adijo (dirigirala je Bernarda Preložnik Kink) je z zanimivo spremljevalno koreografijo dodatno popestrila znane odlomke iz te opere, ki so jih pripravili solisti Zala Strmole, Mirjam Strmole, Miha Zabret in Matija Jager. Ko se je na odru pridružil še godalni orkester (mentor Drago Arko) je sledil Mozartov Veni sancte spiritus. Premierna izvedba Močnikove Hvalnice stvarstvu (dirigiral je Damijan Močnik) v slovenskem in latinskem jeziku je bila svojevrstno duhovno-glasbeno potovanje po stvarstvu, kjer se skladatelj s Frančiškom zahvaljuje za različne dogodke v življenju slehernega človeka (smrt in ljubezen) pa tudi za stvarstvo samo (Gospod, luna in zvezde, veter in zrak, voda, ogenj in zemlja). Solista sta bila oba nekdanja dijaka ŠKG: Kristina Bitenc, trenutno članica »Opere national du Rhin« v Strassbouru ter Domen Križaj, študent na Akademiji za glasbo v Ljubljani in nagrajenec mednarodne poletne akademije v Salzburgu 2012.

Močnikovo glasbeno slikanje je sprožilo stoječe ovacije celotne dvorane, čemur je sledila ponovitev zadnjega dela kantate z naslovom Hvalnica, ki se glasi: »Hvalite in slavite Gospoda, zahvaljujte se mu …«, ki so hkrati primerne in potrebne besede, da izrazimo hvaležnost Bogu za čudovit večer in 20 let Škofijske klasične gimnazije.

Besedilo: Lily Schweiger Kotar

Več na …

Objavljeno 13. 05. 2013

Podobni prispevki