Svetniki imajo pomembno mesto v novi evangelizaciji. O tem v oddaji Octava dies z dne 20. oktober 2012 direktor Radia Vatikan p. Federico Lombardi.
“Medtem ko v Rimu zbrana sinoda nadaljuje svojo delovno pot premišljevanja o obširni temi nove evangelizacije, išče skupne teme in povezovalne niti med stotinami govorov, ki so jih v preteklih dneh imeli škofje, gostje in opazovalci, slavje ob jutrišnji kanonizaciji prihaja v sredo dogajanja kot snop luči in veselja.

Kar sedem blaženih bo razglašenih za vzornike svetosti za vso Cerkev. Duhovniki, redovniki, redovnice, laiki, laikinje. Moški in ženske. Iz Evrope, Azije, Afrike, Amerike, Oceanije. Od jezuita, misijonarja v daljnih deželah, ki je kot mučenec umrl na Madagaskarju, do duhovnika, vzgojitelja in učitelja mladih v težavah, in bolnice, ki je desetletja s svoje postelje opravljala svoje dragoceno duhovno poslanstvo trpljenja. Od mladega katehista, filipinskega laika, prav tako mučenca, do redovnice, predane skrbi do gobavcev, in še ene redovnice, ki se je darovala za vzgojo deklic, deklet in mladih delavk. In pravi cvet te čudovite skupine je mlada Katarina Tekakwita, izjemen sad prvega oznanila vere med indijanskimi plemeni v Ameriki.

Svetniki so od vedno najverodostojnejši pričevalci krščanske vere, žive in delujoče prisotnosti Jezusovega Duha, spreminjanja človeštva s pomočjo skrivnostne sile evangelija. Brez njih Cerkev ne živi, še manj širi evangelij sredi sveta, ki ima morda težave s sprejemanjem evangelija, a prav tako neizmerno potrebuje zastonjsko ljubezen, veselje in upanje, za katere ne ve, kje naj jih najde. Tudi nova evangelizacija bo začela s svetniki našega časa.”

Za svetovni dan misijonov je papež Benedikta XVI napisal posebno poslanico z naslovom »Poklicani, da s svojim življenjem v svetu izžarevamo besedo resnice«.

Objavljeno 22. 10. 2012

Podobni prispevki