Spoštovani gospod mufti dr. Nedžad Grabus,
spoštovani predstavniki Cerkva in drugih verskih skupnosti,
spoštovani predstavniki države in civilne družbe,
spoštovani visoki gostje,
spoštovani muslimanski verniki,
dragi prijatelji!

V imenu katoliških vernikov v Republiki Sloveniji sem danes z veseljem prisoten ob zgodovinskem dogodku položitve temeljnega kamna za novo džamijo in kulturni center v Ljubljani. S tem udejanjamo, kar že nekaj let živimo na ravni odnosov med našima verskima skupnostima. Kot sami veste je pomen položitve temeljnega kamna nove džamije in kulturnega centra, ki bo stal na tem mestu, dvojen: najprej boste muslimani dobili svoj hram molitve in kulture, nato pa boste kot verska skupnost na simbolni ravni dobili stalno prebivališče v Sloveniji.

V Cerkvi na Slovenskem smo prepričani, da ima vsaka verska skupnost pravico do svojega dovolj velikega prostora za bogoslužje in molitev, kjer se lahko verniki nemoteno, na dostojen način in po svojih običajih obračajo k svojemu Bogu. To je osnovna verska in človekova pravica, ki jo mora država zagotoviti tako, da vernim državljanom versko svobodo ne samo dopušča, ampak jo na ustrezen način tudi dejavno podpira in ščiti. Tam, kjer ljudje molijo in so povezani med seboj, se ustvarja prostor za dialog, prijateljske odnose in mirno medsebojno sožitje. Zato verjamemo, da bo tudi vaš molitveni prostor pripomogel k boljšemu in mirnemu sobivanju v naši družbi in državi.

Slovenci smo lahko kot narod upravičeno veseli, da boste muslimani v Sloveniji dobili verski in kulturni prostor, saj je prisotnost različnih verstev in svobodno izpovedovanje vere v vseh njenih razsežnostih pomemben pokazatelj demokratičnosti in strpnosti. Džamija, ki bo stala tukaj, bo prostor vere in kulture, obenem pa bo tudi prihodnjim rodovom simbol medsebojnega spoštovanja, dialoga, sodelovanja in prijateljstva.

Dragi prijatelji muslimani! Ko na tem mestu začenjate graditi svoj duhovni dom in s tem na simbolni ravni dobivate novo mesto v naši družbi, vam v imenu katoliških vernikov prisrčno čestitam.

msgr. Andrej Glavan
novomeški škof in apostolski administrator
ljubljanske nadškofije
predsednik Slovenske škofovske konference

 

 

 

 

 

Fotografije: Tatjana Splichal

Objavljeno 16. 09. 2013

Podobni prispevki