Ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore OFM je nastopil na današnji tiskovni konferenci Vlade Republike Slovenije, pred prihajajočim praznikom vseh svetih. Njegovo izjavo si lahko ogledate v arhivu RTV Slovenija, prav tako odgovore na vprašanja:

https://4d.rtvslo.si/arhiv/tv-informativni/174728346/00:23:07

Spoštovani,

najprej se lepo zahvaljujem gospodu veleposlaniku Jelku Kacinu in vladi, da lahko preko tiskovne konference nagovorim slovensko javnost in še posebej vse kristjane.

V nedeljo bomo obhajali praznik vseh svetih, ki ga skupaj z državnim praznikom dneva spomina na mrtve vsako leto obhajamo 1. novembra. Za nas kristjane bo to dan spomina vseh svetih kristjanov, še posebej tistih, ki so kot mučenci darovali svoje življenje za Kristusa. Na Vzhodu je Cerkev praznik obhajala že v 4. stoletju, prek Galije pa se je v 9. stoletju praznovanje razširilo tudi v zahodno Cerkev. Zaradi vedno večjega števila svetnikov je papež Gregor IV. v 9. stoletju razglasil 1. november za spominski dan svetih in pokojnih, ki se jih tekom cerkvenega leta posamično ne moremo spominjati.

V tradiciji naše vere in slovenske kulture se je 1. in 2. novembra oblikoval običaj obiskovanja grobov in molitve za pokojne sorodnike in prijatelje. To je že od samih začetkov človeške zgodovine znamenje civiliziranosti in spoštovanja med ljudmi. Ti prazniki bodo tako kot letošnja velika noč zelo drugačni. Zaradi hude epidemije so strokovnjaki predlagali vladi, da se omeji gibanje med občinami in pozove vse nas, da ostanemo doma. Zaradi zdravstvenih razmer bomo na praznik vseh svetih in spomina vseh vernih rajnih opustili tradicionalno obiskovanje sorodnikov in prijateljev. Vabim vas, da zasebno ali s člani svoje družine obiščete samo grobove v domači župniji oz. občini ter tam molite za rajne. Pri tem vas prosim, da se z namenom ohranitve zdravja izognete vsakršnemu druženju, obiskovanju drugih gospodinjstev in prečkanju meja svoje občine. Ne pozabimo tudi na globoko ukoreninjeno molitev rožnih vencev za pokojne v krogu družine v večeru praznika vseh svetih. Letošnje razmere nas vabijo, da to pobožnost poživimo.

Zaradi omejitve gibanja na domačo občino številni ne boste mogli obiskati grobov svojih pokojnih staršev, sorodnikov in prijateljev. To je preizkušnja in žrtev, ki jo bo vsak naredil za to, da se omeji epidemija, prepreči prenapolnjenost bolnic ter rešijo človeška življenja. Tudi sam letos ne bom obiskal groba svoje mame in očeta, vseh pa se bom spomnil v molitvi. Zato vas lepo vabim in prosim, da letos naredimo to osebno žrtev ter se držimo ukrepov vlade in strokovnjakov. To je naša naloga in dolžnost ter najboljši način, da omejimo epidemijo.

Rad bi vam tudi sporočil, da so duhovniki dobili navodila svojih škofov, da bodo letos na pokopališčih z enega mesta blagoslovili grobove brez navzočnosti vernikov. Blagoslov grobov bo lahko spremljalo zvonjenje zvonov župnijskih cerkva in pokopaliških kapel. Tako boste verniki po domovih z molitvijo lažje spremljali ta sveta opravila. Namesto nakupov cvetja in sveč škofje letos vabimo vse vernike, da darujete za svete maše ter za vzdrževanje svojih župnij. Prav tako pa po svojih močeh namenite dar Slovenski karitas ter drugim dobrodelnim ustanovam, ki skrbijo za uboge med nami. V času praznikov namenimo tudi več pozornosti drug drugemu. Prosim vas, da pokličete svoje sorodnike in prijatelje, bolne in osamljene ter jim povejte, kako ste jih veseli.

Spoštovani, med nami je vedno več okuženih in obolelih, v bolnišnicah pa se zdravi vedno več bolnikov. Ob tej priložnosti vsem bolnikom in svojcem izrekam molitveno podporo, vsem zdravstvenim delavcem in drugim pa izrekam hvaležnost in priznanje, da se s svojo požrtvovalnostjo na prvi liniji zoperstavljajo tej bolezni.  Pri tem plemenitem poslanstvu želim, da zdravstveni delavci ne bi omagali in obupali, temveč navkljub naporom ostali zvesti ljubezni do bližnjega. Obenem izrekam vsem svojcem bolnikov, ki so izgubili življenje, moje iskreno sožalje in obljubljam molitev. Ob prazniku vseh svetih in državnem prazniku dneva mrtvih se jih bom v molitvi in pri sveti maši še posebej spomnil.

Na koncu vam želim blagoslovljene praznike in čim več zdravja. Naj vas v teh dneh spremljajo besede Svetega pisma: Pogum, vse ljudstvo v deželi.

Najlepša hvala.

Msgr. Stanislav Zore
Ljubljanski nadškof metropolit in
predsednik SŠK

Objavljeno 28. 10. 2020

Podobni prispevki