Dragi Slovenci in Slovenke, dragi bratje in sestre,

vse, ki spremljate to tiskovno konferenco, lepo pozdravljam in želim veliko zdravja. Moje misli so pri vseh vas, še posebej pa pri tistih, ki ste bolni oz. skrbite za bolne. Želim vam zdravja in potrpežljivosti v bolezni. Prav tako izrekam sožalje vsem, ki ste izgubili svojce zaradi koronavirusa ali zaradi drugih bolezni in nesreč. Njih in pokojnih se spominjam v molitvah in pri sveti maši.

Po prvem valu epidemije letos spomladi ponovno vstopamo v čas novih omejitev. Vlada je sprejela nove odloke, s katerimi v velikem delu Slovenije določa omejitve našega vsakodnevnega življenja. Namen omejitev je zmanjšati število okužb in preprečiti preobremenjenost zdravstvenih ustanov in zdravstvenih delavcev. Zato naj bodo nošnja maske, omejitve gibanja, vzdrževanje razdalje, in uporaba aplikacije #Ostanizdrav moja podpora vsem, ki si prizadevajo za omejitev epidemije.

Vsak dan poslušamo informacije, da je naša Slovenija v težkem epidemiološkem položaju. Število okuženih v zadnjih tednih vedno bolj narašča in vzbuja upravičeno skrb države. Vlada je z današnjim dnem določila rdeče in oranžne statistične regije, kjer so omejeni ali celo prepovedani tudi verski obredi z navzočnostjo ljudi. Zato vabim, da dosledno uresničujemo vse ukrepe za zaščito lastnega zdravja in zdravja bližnjih. V župnijah v rdečih statističnih regijah z današnjim dnem začasno odpovedujemo svete maše z verniki. Vse lepo vabim, da v naslednjih tednih okrepijo molitev v družini ter svojo vero in se udeležijo osebnega obhajila, ki bo na voljo v župnijah. V župnijah, ki so v rdeči regiji, bo verouk do nadaljnjega na daljavo. Duhovnike in katehistinje prosim, da pripravijo ustrezno gradivo ter vzpostavijo kontakt s starši veroučencev. Starše pa vabim, da si vzamete čas za svoje otroke in poskrbite za njihovo versko vzgojo. V teh časih vaših otrok ne bo nihče vzgajal v veri, če jim vi ne boste pomagali. Tudi molitev je del verske vzgoje otrok. Smo v mesecu oktobru, ki je mesec rožnega venca, zato vas vabim in prosim, da se ob večerih zberete in molite v družini.

Katoličane v oranžnih statističnih regijah vabim, da se udeležijo svetih maš v svojih župnijah, ki bodo od danes naprej omejene na deset vernikov. Zlasti ob koncih tedna bo to povzročilo veliko preglavic duhovnikom, ki bodo morali odločati, kdo se bo lahko udeležil maše in kdo ne. Zato duhovnike vabim, da v takšnih primerih omogočite vernikom prejem obhajila zunaj svete maše. Verouk v župnijah, ki so v oranžnih statističnih regijah, bo od prvega do petega razreda potekal kot običajno, od šestega razreda pa na daljavo.

Čas epidemije je čas posebnih duhovnih vaj za vse – verne in manj verne, tudi neverne. Zato vas lepo vabim, da se skupaj pripravimo na novembrske praznike, ko se bomo spomnili naših pokojnih. V navodilih, ki smo jih škofje izdali, je zapisano, da zaradi epidemije letos na pokopališčih ne bo javnih molitev in blagoslovov. Duhovniki bodo opravili molitve in blagoslove grobov brez navzočnosti vernikov. Zato vabim vernike, da obiščejo grobove in se v molitvi hvaležno spomnijo pokojnih na način, da ne bo prihajalo do nepotrebnega druženja in okužb. Varovanje zdravja je naša naloga in dolžnost.

Ne vemo, koliko časa bodo trajali novi ukrepi in kakšne dodatne ukrepe bo morala država sprejeti v naslednjih tednih. Vem pa zagotovo, da smo vsak dan bliže koncu epidemije. Zato je pomembno, da v svojih srcih ne izgubimo upanja in ljubezni. Ko bomo vedno več časa zaprti v svojih stanovanjih, bo lahko prihajalo do napetosti. Zato je pomembno, da smo vedno drug do drugega prijazni in spoštljivi ter si morebitne krivice odpustimo. Ob tem ne smemo pozabiti na starejše, bolne in osamljene, na tiste ki nimajo zaposlitve in so v stiski. Vsak naj jim pomaga, kolikor more.

Na koncu se zahvaljujem vsem, ki se borijo s to epidemijo. Posebna zahvala gre vladi in Uradu vlade za komuniciranje, da lahko tudi preko te tiskovne konference nagovorim katoličane kot tudi evangeličane, pravoslavne, binkoštnike ter muslimane in drugače verne ter neverne. Vse vabim k molitvi za zdravje. Želim vam blagoslovljene dneve, ki nas čakajo. Naj ti dnevi v naša življenja in družine prinesejo vero v vstalega Jezusa Kristusa, mir in medsebojno razumevanje. Vsem obljubljam molitev. Najlepša hvala!

 

Msgr. Stanislav Zore
Ljubljanski nadškof metropolit in
predsednik SŠK

Nagovor nadškofa in odgovore na vprašanja lahko ogledate v spletnem arhivu RTV Slovenija: https://4d.rtvslo.si/arhiv/tv-informativni/174725461/00:20:10

Objavljeno 16. 10. 2020

Podobni prispevki