Na ljubljanskih Žalah je 1. novembra 2015 ob prazniku Vseh svetih in jutrišnjem prazniku vernih rajnih v cerkvi Vseh svetih daroval praznično sveto mašo. Po sveti maši je še vodil molitev pri duhovniških grobovih.

Pridiga nadškofa metropolita Stanislava Zoreta OFM

Spoštovani bratje duhovniki, dragi bogoslovci, drage sestre redovnice, dragi bratje in sestre.

Upam, da današnji praznik vseh svetih doživljate najprej kot praznik tistih, ki so pred vami, ki so pred nami živeli na tem svetu in jih danes po Božji dobroti in ljubezni in po njihovem odgovarjanju na Božjo dobroto in ljubezen v upanju gledamo v občestvu svetih. Upam, da za vas nebesa niso samo svetniki, ki jih prebirate na koledarjih, da svetniki niso samo tisti, ki jih gledate upodobljene na oltarjih, ampak da so za vas svetniki tudi tiste in tisti, ki jih nosite v svojih srcih, v spominu, v molitvi in hvaležnosti. Da niso svetniki samo oddaljena zgodovina, ampak da so svetniki tudi nekaj, kar prepleta vaše življenje, vašo osebno zgodovino.

Upam tudi, da današnji praznik praznujete tudi kot svoj praznik, kot praznik svoje osebne sedanjosti in prihodnosti. Sedanjosti, kot upanja in hrepenenja, da bo ta prihodnost, svetost, da bo življenje v polnosti z Bogom v resnici postalo izpolnitev vašega sedanjega dneva in vašega sedanjega prizadevanja. Svetost mora kristjanu postati nekaj, kar pravzaprav živi in diha vsak dan. Ne kot neko odmaknjeno svetost drugih, ampak svetost, k kateri je poklican, ki jo čuti v sebi, ki jo nosi v sebi kot povabilo, kot klic, kot zapoved. In jo hoče živeti in jo hoče uresničiti. Oziroma jo hoče sprejeti.

Slišali smo besede sv. Janeza iz Razodetja, ko se ozira na nepregledno množico tistih, ki jih je očistila Jagnjetova kri. Iz vseh narodov, vseh ljudstev, vseh jezikov. In značilno zanje je bilo, da so bili zaznamovani z znamenjem na svojih čelih. Veste, da smo tudi mi vsi zaznamovani z znamenjem Gospoda Jezusa, z znamenjem troedinega Boga? Ob krstu smo prejeli to znamenje, ko nas je oblila krstna voda in nas objela Božja ljubezen v krstni formuli: Jaz te krstim v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Isto znamenje nosite, dragi bratje in sestre, kakor ga nosijo izvoljeni v knjigi Razodetja. In z isto krvjo ste očiščeni, kakor so očiščeni ti v knjigi Razodetja. Ali boste dovolili Bogu, da vas v polnosti pridruži tem izvoljenim v knjigi Razodetja?

Apostol Pavel ugotavlja, da smo Božji otroci. Po vsem tem, kar sem povedal, smo Božji otroci. Vsak izmed nas je Božji otrok in vsakokrat, ko molimo očenaš, izpovedujemo svoje Božje otroštvo. Zato je pomembno, da to otroštvo tudi zaživimo.

In Božje otroštvo, dragi bratje in sestre, lahko živimo samo preko blagrov. Blagor ubogim v duhu, pa do konca: blagor vam, kadar vas zaradi mene preganjajo in vse hudo zoper vas lažnivo govorijo. Niso nam všeč. Niso nam všeč zaradi tega, ker jih še ne razumemo v polnosti. V nas je še vedno nekaj miselnosti tega sveta. In ta miselnost sveta nasprotuje blagrom. Miselnost sveta hoče obvladovati, blagri pa hočejo služiti. Miselnost sveta izkorišča, blagri pa hočejo srečevati. Miselnost sveta zadošča sami sebi, blagri pa potrebujejo Boga.

In zato prosimo svoje svete brate in sestre. Prosimo vse tiste, ki so nam posredovali vero, svoje starše, stare starše, druge sorodnike. Prosimo jih, naj nam pomagajo živeti duha blagrov, da bomo v tem duhu stopali proti nebeškemu kraljestvu.

In Marija, ki je kraljica vseh svetnikov, ki nam je podarila Gospoda Jezusa, ki nas je odrešil. Ona naj v občestvu svetih prosi za nas, da bi Jezus v resnici postal vodnik našega življenja. Najprej v svoji besedi, ki jo hočemo poslušati, premišljevati in živeti. In potem v zakramentih Cerkve, ki jih hočemo prejemati zato, da bomo zmogli živeti kot kristjani, da bomo zmogli živeti v duhu blagrov.

In še to prosim Božjo Mater Marijo, da bi v vsakem izmed nas, v slehernem srcu, ki na današnji praznik utripa v tem svetišču, prebudila neugasljivo, brezmejno hrepenenje po nebesih, hrepenenje po Bogu. Amen.

 

 

Zvočni posnetek >>>

Objavljeno 02. 11. 2015

Podobni prispevki