Že več kot sto let kristjani obhajamo molitveno osmino za edinost. Ta lepa tradicija v dneh med 18. in 25. januarjem vsako leto poveže med seboj kristjane vseh eroizpovedi, ko se srečujemo, premišljujemo Božjo besedo in skupaj molimo.

Poklicani smo, da oznanjamo slavna Božja dela (1 Pt 2,9)

V letošnji molitveni osmini za edinost se bomo duhovno povezali z Latvijo, eno od baltskih dežel, ki je istega leta kakor Slovenija (1991) dosegla samostojnost. Takrat se je rešila polstoletne sovjetske protikrščanske ideologije in nadvlade. Skupaj z nami je 1. maja 2004 postala članica Evropske unije. S hvaležno mislijo na to osvoboditev so latvijski kristjani za vodilno misel osmine izbrali besede, s katerimi nas apostol Peter vabi, naj oznanjamo slavna dela Boga, ki nas je poklical iz teme v svojo čudovito luč. V mnogih cerkvah prestolnice Rige so tisto leto goreče molili za mir in svobodo. S pesmijo in molitvijo so neoboroženi meščani po ulicah postavljali barikade in se postavili proti sovjetskim tankom.

V Latviji so v 10. stoletju delovali bizantinski misijonarji, v 12. in 13. stoletju pa sv. Meinhard. Prestolnica Riga je bila eno prvih mest, ki so sprejela Lutrove ideje. Verska podoba dežele je zato dokaj pisana. Njena zgodovina je zaznamovana tudi z verskim nasiljem. Opustošenje sta prinesli zlasti nacistična in komunistična ideologija. Osvoboditev izpod njiju so – podobno kot mi – doživljali kot eno od »slavnih Božjih del«.

Katera so velika dela, ki jih je Bog storil nam, Slovencem, kristjanom? Eno od teh je, da moremo končno mirno živeti v lastni državi. Največje božje delo pa je to, da je tudi nas »poklical iz teme v svojo čudovito luč«. Od srede osmega stoletja smo kristjani, člani družine evropskih krščanskih narodov. Žal pa obeh teh darov ne cenimo dovolj: ne svoje domovine, ne krščanske vere. (dr. Bogdan Dolenc, tajnik Slovenskega ekumenskega sveta)

 

V nedeljo, 17. januarja, bo bogoslužje ob 11.00 v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani; slavnostni pridigar bo ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik, sodelovali pa bodo predstavniki drugih Cerkva in Gibanja fokolarov ter evangeličanski mladinski pevski zbor iz Murske Sobote.

Uradni začetek molitvene osmine bomo obhajali v ljubljanski stolnici, v ponedeljek, 18. januarja, ob 18.30 s sveto mašo, ki jo bo daroval škof msgr. dr. Anton Jamnik.

V četrtek, 21. januarja, bo ob 18.00 v cerkvi sv. Trojice v Ljubljani ekumensko srečanje, ki se bo začelo s sveto mašo, ki jo bo daroval novomeški škof Andrej Glavan, predsednik SŠK. Ekumenska pričevanja bodo poleg njega imeli visoki predstavniki sestrinskih Cerkva: mag. Geza Filo, evangeličanski škof, za Srbsko pravoslavno cerkev je povabljen zagrebško-ljubljanski metropolit Porfirij. Pri maši in med pričevanji bodo sodelovali zbor Adoramus iz Logatca in bogoslovci.

V soboto, 23. januarja, bo 18.30 križevski vladika msgr. Nikola N. Kekić v ljubljanski stolnici maševal po bizantinsko-slovanskem obredu, ki je lasten katoličanom vzhodnega obreda. Somaševal bo škof msgr. dr. Franc Šuštar. K somaševanju lepo povabljeni tudi drugi duhovniki.

V nedeljo, 24. januarja, bo ob 10.00 božanska liturgija sv. Janeza Zlatoustega ob praznovanju goda sv. Save v srbski pravoslavni cerkvi sv. Cirila in Metoda v Tivoliju v Ljubljani

Zaključek molitvene osmine bo v ponedeljek, 25. januarja, ob 18.30 v ljubljanski stolnici s sveto mašo, ki jo bo daroval škof msgr. dr. Franc Šuštar.

 

Objavljeno 13. 01. 2016

Podobni prispevki