»Mar je Kristus razdeljen?« (1 Kor 1,13)

Mineva leto, ko smo obhajali 1150. obletnico prihoda sv. Cirila in Metoda na Moravsko. Na različnih slovesnostih in znanstvenih srečanjih smo vnovič odkrivali njuno svetost in učenost, njuno misijonsko vnemo in ljubezen. Posebej nam je ostala v spominu nadvse bogata slovesnost v murskosoboški stolnici minulega 30. junija. Morda je v tem letu kdo spet segel po dragoceni knjigi prof. Franca Grivca Slovanska blagovestnika sv. Ciril in Metod, ki je izšla pred petdesetimi leti. Janez Pavel II. je okrožnico Apostola Slovanov sklenil z molitvijo: »Podeli vsej Evropi, o presveta Trojica, da bo na priprošnjo svetih bratov vedno bolje dojemala, kako potrebna je krščanska verska edinost in bratsko občestvo vseh njenih ljudstev, da bi premagala medsebojno nerazumevanje in nezaupanje in se v skupni zavesti resnice dvignila nad ideološke spore …«.

Lik svetih bratov nas kliče k delu in molitvi za edinost. Geslo letošnje molitvene osmine bo »Mar je Kristus razdeljen?« (1 Kor 1,13). To roteče vprašanje je apostol Pavel zastavil vernikom v korintski cerkveni občini, ki je doživljala razdeljenost, strankarstvo in ljubosumnost. Kako živo zveni ta njegov klic tudi danes, v 21. stoletju! Naš odgovor se glasi: Ne, Kristus ni razdeljen, razdeljeni pa smo kristjani in to dejstvo je pohujšanje svetu. Zato prispevajmo vsaj kakšen kamenček v čudoviti mozaik edinosti, ki jo skrivnostno gradi in sestavlja Bog. Sveti Duh je prebudil med kristjani to hrepenenje, Sveti Duh bo ta načrt – z našim sodelovanjem – privedel do konca.

dr.Bogdan Dolenc, tajnik Slovenskega ekumenskega sveta

DOGODKI V LJUBLJANI

– Začetek molitvena osmina za edinost kristjanov bo v soboto 18. 1. 2014 ob 16.00 v ljubljanski stolnici. 

– V uršulinski cerkvi Sv. Trojice v Ljubljani bo v sredo, 22. 1. 2014 ekumensko srečanje krščanskih Cerkva. Sveti maši ob 18.00 bodo sledila pričevanja in nagovori predstavnikov različnih krščanskih Cerkva (katoliške, evangeličanske ter srbske in makedonske pravoslavne Cerkve). Ob 19.30 bo za sklep srečanja zbor Alfa in Omega z instrumentalnim ansamblom pod vodstvom Nade Žgur izvedel koncert sakralne jazz glasbe.

V soboto, 25. 1. 2014 ob 16.00 bo v ljubljanski stolni cerkvi sv.Nikolaja v sklopu molitvene osmine za edinost kristjanov daroval sv. mašo pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.

V soboto, 25. 1. 2014 ob 18.30, bo v ljubljanski stolni cerkvi sv.Nikolaja v sklopu molitvene osmine za edinost kristjanov, liturgija sv. Janeza Zlatoustega, ki je najbolj razširjena izmed treh, ki se uporabljajo v katoliških Cerkvah bizantinskega obred. Liturgijo bo daroval vladik križevske eparhije Mons. Nikola Kekić. Pel bo Slovenski ekumenski zbor, ki bo ob tej priložnosti obeležil 10letnico svojega delovanja.

 

Objavljeno 06. 01. 2014

Podobni prispevki