Misijon je na vseh celinah sveta »Kristusov prijem«. Srca se odpirajo Bogu, ljudje se povezujejo med seboj. Preko živega organizma Kristusove Cerkve se odkriva resnica, prihaja spoznanje svobode, rastejo vrtci, šole in internati, ambulante, bolnišnice in zavetišča, kraje povezujejo ceste, lačni dobivajo in si služijo kruh, ljudje spet dobivajo svoje dostojanstvo. Vse to je sad goreče vere, trdnega upanja in neomajne ljubezni ter neutrudnega, požrtvovalnega in vztrajnega dela misijonarjev.

Če beseda »misijon« pomeni »naročilo« ali »poslanstvo«, nam postane jasno, da imamo vsi, ki smo udje Kristusovega telesa, nalogo, da širimo veselo sporočilo – z besedo in s svojim življenjem. Kakor je Bog v svojem Sinu pristopil k človeku, tako smo se tudi mi dolžni približati ljudem, da izpričamo Božjo ljubezen do vsega sveta. Kadar stopi Cerkev iz sebe, se vrne k sebi.

Ves mesec oktober, ki je Marijin in zato tudi misijonski, posebej pa še misijonska nedelja, ponuja Cerkvi (torej nam vsem) priložnost, da obnovimo to osnovno misijonsko poslanstvo.

Papeževa poslanica za misijonsko nedeljo, ki bi ji lahko dali geslo »Verovanju dati roke«, nas pri tem spodbuja k dejavnemu sodelovanju.

Skupno škofijsko praznovanje pa bo letos v župniji Planina pri Rakeku, dekanija Cerknica, v nedeljo, 20. oktobra, ob 16. uri.

 

 »MISIJONSKA VAS« bo potekala 18. in 19. oktobra 2013 v Zavodu sv. Stanislava, Štula 23, Ljubljana – Šentvid. Namenjena je predstavitvi življenja, kulture in navad nam oddaljenih narodov in ljudstev Afrike, Azije, Amerike in Oceanije. Ker na teh kontinentih delujejo tudi naši misijonarji, je tako mogoče iz prve roke spoznati tamkajšnje kraje in ljudi, občutiti stisko, trpljenje, upanje, razvoj in bodočnost. Z besedo, sliko in predmeti postanejo ti ljudje in njihovi kraji živo navzoči med nami.

 

 

Misijonsko središče Slovenije

 

Več na …

Objavljeno 07. 10. 2013

Podobni prispevki