V nedeljo 18. oktobra je papež Frančišek na Trgu sv. Petra vodil slovesno kanonizacijo. Štirje novi svetniki so Vincenc Grossi, Marija Brezmadežnega spočetja ter Ludvik Martin in Marija Azelija Guérin Martin. Kanonizacija zakoncev Martin ima v času sinode, posvečene družini, poseben pomen.

Ludvik Martin, laik in družinski oče, ter Marija Azelija Guérin Martin, laikinja in družinska mati, sta bila starša sv. Terezije Deteta Jezusa.

Ludvik se je rodil leta 1823 v kraju Bourdeaux v Franciji. Bil je mož vere in molitve. Nekaj časa je gojil željo, da bi se posvetil Bogu, a se je prestrašil študija latinskega jezika, zato se je raje odločil za poklic urarja. Azelija se je rodila v Gandelainu leta 1831. Ukvarjala se je z izdelovanjem čipk. Tudi ona si je želela posvečenega življenja, a sta jo od tega odvrnila slabo zdravje in negativen odgovor predstojnice samostana.

Poti Ludvika in Azelije so se prekrižale v mestu Alençon. Srečala sta se na mostu sv. Leonarda. Na Azelijo so naredili vtis njegova plemenita podoba, zadržana drža in dostojanstva polno vedenje. Nek notranji glas ji je takrat na skrivaj zašepetal: »To je moški, ki sem ga pripravil zate.« Poročila sta se nekaj mesecev kasneje, 13. julija 1858, v cerkvi Naše Gospe v Alençonu. Razveselilo ju je devet otrok. Štiri sta kmalu po rojstvu izgubila, a ne žalost ne preizkušnje niso oslabili njune globoke vere. To sta ohranjala z vsakodnevno evharistijo in otroško predanostjo Devici Mariji. Sveta Terezija je bila njuna najmlajša hčerka. 2. julija letos se je začel postopek za beatifikacijo tudi za njuno drugo hčerko Leonijo oz. sestro Frančiško Terezijo, vizitatinko.

Ludvik in Azelija sta plemenit zgled zakonske ljubezni, delavne krščanske družine, ki je pozorna do bližnjega, velikodušna do ubogih, ki jo razvnema misijonarski duh in, ki je pripravljena sodelovati v župnijskih dejavnostih.

Azelija je po dolgi bolezni umrla 28. avgusta leta 1877. Po njeni smrti se je Ludvik preselil v Lisieux, da bi petim hčerkam zagotovil boljšo prihodnost. Ko je vseh pet daroval Bogu, je dostojanstveno prenašal težko preizkušnjo bolezni. Umrl je 29. julija 1894.

Zakonca Martin sta bila za blažena razglašena leta 2008.

 

Objavljeno 19. 10. 2015

Podobni prispevki