Msgr. Giancarlo Bregantini, nadškof v južnoitalijanski škofiji Campobasso-Boiano, bo letošnji pisec meditacij za tradicionalni križev pot, ki bo na veliki petek potekal v rimskem Koloseju. Msgr. Bregantini je znan po svoji družbeni zavzetosti na območju škofije, in sicer zlasti kar zadeva obrambo poslednjih in uveljavitev kulture legalnosti. Veliko prahu je dvignila njegova knjiga molitev z naslovom Molitev kljubuje mafiji.

Naslov, ki služi kot vodilo pri nastajanju meditacij, je: Kristusovo obličje, obličje človeka. Pred obrazom človeka, ki trpi, je vedno Jezusov obraz. In bolj ko gledaš ta človekov obraz, bolj odkrivaš, da potrebuje tisti drugi obraz. Jezusovo obličje se danes uteleša v mnogih trpljenjih tega časa. Prisoten je v vsaki solzi. In ne pušča je brez odgovora. Gleda obraz, opazuje in obriše solzo, tako kot je storil po Petrovi zatajitvi.

Teme meditacij ob posameznih postajah bodo povezane z današnjo krizo, s stvarnostjo brezposelnosti, z negotovostjo, ki jo doživljajo mladi, s svetovoma zaporov in droge, z dramo bolnikov, zlasti tistih, ki so zboleli na smrt, z brezupnimi situacijami. Vsaka postaja se bo ustavila tudi ob Božji besedi, sklenila pa se bo z molitvijo.Celoten križev pot je poklon apostolski spodbudi papeža Frančiška Veselje evangelija, ki namreč vsebuje besede, ki nam pomagajo v globini brati današnje drame in v njih prepoznavati svetlo in usmiljeno Jezusovo obličje. Tudi papež Frančišek sam zapiše, da brez Jezusa ne bi imeli niti luči, z njim pa bomo premagali strahove, temo, praznino in osamljenost.

Iz Radia Vatikan

Objavljeno 14. 04. 2014

Podobni prispevki