Tretje izredno generalno zasedanje škofovske sinode bo potekalo od 5. do 19. oktobra 2014 v Vatikanu na temo Pastoralni izzivi družine v kontekstu evangelizacije. Namen izredne sinode je pripraviti nekatere dolgoročne in nujne rešitve za pastoralo družine, zakoncev in pripravo mladih na zakon.

Generalni tajnik sinode, kardinal Lorenzo Baldisseri je za Agencijo Sir povedal, da se bo o družini govorilo brez strahu, da bi se prispelo do resnice. V zadnjih mesecih se je v javnosti veliko govorilo o določenih vprašanjih, predvsem glede prejemanja obhajila ločenih oseb. O vsem tem se bo namreč razpravljalo med zasedanjem sinode, predvsem pa o tem, kako najti pravilni jezik, s pomočjo katerega bi mladim posredovali lepoto evangelija družine. Usmiljenje in odpuščanje sta v središču nauka Cerkve in ju pogosto izpostavlja papež Frančišek kot resnico, ki mora spremljati vse okoliščine in vse kontekste človekovega življenja.

Na sinodi bo sodelovalo trinajst zakonskih parov iz različnih držav, tudi tistih, kjer je vojna. »Njihova navzočnost je najprej pričevanje konkretnega življenja, ki se bo postavilo v ospredje lepoto življenja vere, ta pa je bistvena za uspešen zakon in družino,« še izpostavi kardinal Baldisseri in spomni, da sta zakon in družina temeljni izraz družbe, za kristjana pa domača Cerkev.

Tri dni pred sinodo bo v Rimu potekalo tudi plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE) namenjeno temi Družina in prihodnost Evrope. Razprave se bodo nanašale na konkretna področja, povezana z družino, na primer: družina kot institucije, kriza in izzivi družine v sedanji Evropi, nauk sv. Janeza Pavla II. o družini, pastoralni izzivi in kanonske možnosti glede zakona.

Škof Andrej Glavan, ki se bo udeležil zasedanja CCEE in sinode prosi vse vernike za molitev: »Prosim in priporočam, da to veliko dogajanje in pomembna srečanja v oktobru spremljate z zaupno molitvijo zlasti rožnega venca. Molitev rožnega venca je bila v zgodovini velikokrat glavno ‘orožje’ Cerkve v boju za mir, pravičnost in zmago pravih in zdravih krščanskih načel.«

Objavljeno 01. 10. 2014

Podobni prispevki