Na Škofijski karitas Ljubljana vsako leto v jesenskem in pomladnem času organiziramo tradicionalne četrtkove izobraževalne večere za prostovoljce župnijskih Karitas, ki potekajo v Cerknici, Ljubljani in na Brezjah. V letošnjem sklopu bosta predavala dr. Andreja Poljanec in dr. Marko Pišljar.

Dr. Andreja Poljanec je specialistka zakonske in družinske terapije, ki raziskuje, piše in predava predvsem s področja starševstva, družinskih odnosov in razvoja posameznika. Naslov njenega predavanja je Nasilje-odločno NE.

Nasilje se v odnosih pojavlja precej pogosto, zato se včasih zdi, da je to povsem naraven pojav. Pa vendar temu ni tako. Nasilje ne sodi v odnose in povzroči razdejanje v človekovi notranjosti. Predavanji dr. Andreje Poljanec bosta v četrtek, 7. novembra 2013, ob 19.00, v Cerknici in v četrtek, 21. novembra 2013, ob 17.00 na Brezjah.

Dr. Marko Pišljar je strokovni direktor psihiatrične bolnice Idrija. Našim prostovoljcem je že znan, saj nam je lansko leto predaval o depresijah. Naslov njegovega letošnjega predavanja, ki bo govorilo o zasvojenosti z alkoholom, o možnih pristopih k ljudem, ko gre za odločanje za zdravljenje, je Kako izboljšati motivacijo za zdravljenje odvisnosti od alkohola.

Nevarno uživanje alkoholnih pijač ter zasvojenost z alkoholom lahko resno okvarita zdravje in prizadeneta vsa področja njegovega udejstvovanja. Posebej so izpostavljeni družinski in zakonski odnosi. Navkljub številnim problemom in stiskam, ki jih prinaša alkoholizem, zasvojeni ne prepoznavajo težav, pomanjšujejo njihovo težo ali jih na različne načine opravičujejo. Kako pomagati ljudem, ki so v stiski zaradi posledic zasvojenosti z alkoholom? Že delen uvid v posledice je lahko žarek upanja v reševanju odvisniškega vedenja. Porok za dobro motivacijo za zdravljenje pa sloni na dobrem prepoznavanju problemov, ki so nastali zaradi zlorabe alkohola. Dr. Marko Pišljar bo predaval v četrtek, 28. novembra 2013, ob 17.00, na Krekovem trg 1 v Ljubljani.

Predavanja so namenjena prostovoljcem župnijskih Karitas in drugi zainteresirani javnosti.

Besedilo je pripravila sodelavka Škofijske karitas Ljubljana Polona Miklič, ki je po e-pošti na naslovu [email protected] na voljo tudi za pojasnila in dodatne informacije.

Objavljeno 04. 11. 2013

Podobni prispevki