VATIKAN (nedelja, 20. oktober 2013, RV) – Trg sv. Petra so tudi danes opoldne do zadnjega kotička napolnili verniki in romarji iz vseh koncev sveta, da bi skupaj s papežem Frančiškom molili Angelovo češčenje. Pred molitvijo je sveti oče kot običajno zbrane nagovoril in jih spodbudil k vztrajni molitvi. Ta je »izraz vere v Boga, ki nas kliče, da se vsak dan borimo skupaj z njim, da bi z dobrim premagali zlo«.

Noč in dan vpiti k Bogu!
V današnjem evangeliju beremo priliko o vdovi, ki je vztrajno hodila h krivičnemu sodniku, da bi ji pomagal do pravice, in to je tudi dosegla. Jezus tako poudari, da je treba vedno moliti in se nikoli utruditi, in sklene: Če je vdova uspela in prepričala tistega sodnika, ali mislite, da Bog ne bo poslušal nas, če ga z vztrajnostjo prosimo? Jezusov izraz je po Frančiškovih besedah močan: »Pa Bog ne bo pomagal do pravice svojim izvoljenim, ki vpijejo k njemu noč in dan

»Noč in dan vpiti k Bogu,« je ponovil papež in povabil, naj si zastavimo vprašanja: Zakaj to Bog želi? Ali ne pozna naših potreb? Kakšen smisel ima vztrajati z Bogom? Ta vprašanja nam pomagajo poglobiti zelo pomemben vidik vere, je pojasnjeval papež: »Bog nas vabi, da molimo z vztrajnostjo. Ne zato, ker ne bi vedel, kaj potrebujemo, ali ker nas ne posluša. Ravno nasprotno: On vedno posluša in vse ve o nas, z ljubeznijo. Pri naši vsakodnevni hoji, predvsem v težavah, v boju proti zlu zunaj in znotraj nas, Gospod ni daleč, je na naši strani. Borimo se skupaj z njim, ki je ob nas. In naše orožje je ravno molitev, ki nam omogoča, da čutimo njegovo prisotnost ob nas, njegovo usmiljenje, tudi njegovo pomoč.« A boj proti zlu je težak in dolg, zahteva potrpežljivost in upornost – kot Mojzes, ki mora držati dvignjene roke, da bi njegovo ljudstvo zmagalo.

Če ugasne vera, ugasne molitev in hodili bomo v temi
Vsak dan torej moramo iti skozi boj, »a Bog je naš zaveznik, vera vanj je naša moč in molitev je izraz te vere«, je poudaril papež. Jezus nam torej zagotavlja zmago, a na koncu evangeljskega odlomka se vpraša: »Ali bo Sin človekov, kadar pride, našel vero na zemlji?« »Če ugasne vera, ugasne molitev, in hodili bomo v temi, izgubili se bomo na življenjski poti,« so se glasile Frančiškove besede. Pozval je, naj se od vdove naučimo, da je treba vedno moliti in se nikoli naveličati. Pri tem je spomnil na mnoge ženske, ki se borijo za lastno družino, ki molijo in se nikoli ne utrudijo. Te žene nam dajejo pravo pričevanje vere, poguma in molitve.

Sveti oče je nagovor sklenil z besedami: »Vedno moliti, a ne zato, da bi z močjo besed prepričali Gospoda! On namreč dobro ve, kaj potrebujemo. Vztrajna molitev je prej izraz vere v Boga, ki nas kliče, da se borimo z njim, vsak dan, vsak trenutek, da bi z dobrim premagali zlo.«

Poslanstvo Cerkve – po svetu širiti plamen vere
Po Angelovem češčenju je papež Frančišek še spomnil na današnji svetovni misijonski dan. Poslanstvo Cerkve je po svetu širiti plamen vere, ki ga je Jezus prižgal v svetu; to je vera v Boga, ki je Oče, Ljubezen in Usmiljenje, je zatrdil in dodal, da način krščanskega misijonstva ni prozelitizem, ampak skupni plamen, ki ogreje srce. Papež se je zahvalil vsem, ki z molitvijo in konkretno pomočjo podpirajo misijonarsko delo, predvsem prizadevanje rimskega škofa za širjenje evangelija. Izrazil je bližino vsem misijonarjem in misijonarkam, ki brez velikega hrupa delajo veliko in dajejo življenje. Pri tem je spomnil na Italijanko Afro Martinelli, ki je več let delovala v Nigeriji in bila pred nekaj dnevi ubita. Prav tako je spomnil na Štefana Sandorja, ki je bil včeraj v Budimpešti razglašen za blaženega. Papež Frančišek je še izrazil bližino prebivalcem Filipinov, ki jih je prizadel močan potres, ter vse pozval k molitvi zanje. Med pozdravi romarjev, zbranih na Trgu sv. Petra, pa je posebej omenil otroke, ki so se danes udeležili teka na Petrovem trgu. Pobudo »100 metrov teka in vere« je pripravil Papeški svet za kulturo.

Objavljeno 21. 10. 2013

Podobni prispevki