VATIKAN (torek, 5. maj 2015, RV) – Na tiskovnem uradu Svetega sedeža je danes potekala tiskovna konferenca, med katero je predsednik Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije Salvatore Fisichella predstavil jubilejno leto Usmiljenja. Šlo je predvsem za predstavitev programa osrednjih dogodkov ter loga.

Kot je znano, je izredno sveto leto Božjega usmiljenja bilo uradno napovedano z bulo Misericordiae vultus. Začelo se bo 8. decembra 2015 na praznik Marijinega brezmadežnega spočetja, ko se bodo odprla tudi sveta vrata bazilike svetega Petra, ter se sklenilo 20. novembra 2016 na praznik Jezusa Kristusa, Kralja vesoljstva.

Jubilej Božjega usmiljenja je tematsko sveto leto
Msgr. Fisichella je izpostavil nekaj posebnosti jubilejnega leta, najprej to, da jubilej Usmiljenja ni in noče biti veliko jubilejno leto 2000. Prvič v zgodovini jubilejev bo v letu Usmiljenja mogoče odpreti sveta vrata, t.i. vrata usmiljenja, tudi v škofijah, predvsem v katedrali ali drugi pomembni cerkvi ali romarskem svetišču. Naslednja novost leta Usmiljenja je, da je tematski jubilej. Do sedaj so jubilejna leta sovpadala z obletnicami Kristusovega odrešenja ter potekala vsakih 50 ali 25 let. Leto Usmiljenja pa v središče postavlja vero ter želi spomniti Cerkev na njeno primarno poslanstvo, da je namreč poklicana biti znamenje in pričevanje usmiljenja v vseh vidikih svojega pastoralnega življenja. Msgr. Fisichella je pri tem spomnil na besede papeža Frančiška, da je ravno tema usmiljenja pot dialoga z judovstvom in islamom ter pot preseganja težav, ki so javnega značaja.

Program dogodkov
Prvi večji dogodek v letu Božjega usmiljenja bo v Vatikanu potekal od 19. do 21. januarja in bo namenjen osebam, ki delajo na področju romanj. Po Fisichellovih besedah je pomembno, da zaposleni na tem področju prvi opravijo romanje in prestopijo sveta vrata, tako da romanja ne bodo samo neka vrsta turizma. 3. april bo namenjen gibanjem, združenjem in verskim inštitutom, ki so zaznamovani z duhovnostjo usmiljenja. Prostovoljci se bodo v Vatikanu zbrali 4. septembra. Prostovoljstvo je konkretno znamenje tistega, ki živi dela usmiljenja v različnih izrazih in si zato zasluži posebno slovesnost, je dodal msgr. Fisichella. 9. oktober bo namenjen vsem, ki jim je blizu marijanska duhovnost; dan bo namenjen Materi usmiljenja. Poseben dan, in sicer 24. april, bo rezerviran za mlade, ki so pred kratkim prejeli zakrament birme. Svetovni dan mladih v Krakovu, od 26. do 31. julija, bo namenjen starejši mladini. Za diakone, ki so po svoji službi poklicani k dejavni ljubezni v krščanski skupnosti, bo poseben dan v svetem letu 29. maj. Ob 160. obletnici praznika Srca Jezusovega, 3. junija, se bo praznoval jubilej duhovnikov. 25. september bo jubilej katehistov, ki posredujejo vero in tako podpirajo življenje krščanskih skupnosti, predvsem v svojih župnijah. 12. junij bo v svetem letu posebej namenjen bolnikom in invalidnim osebam ter tistim, ki zanje skrbijo z ljubeznijo in predanostjo. 6. novembra se bo obhajal jubilej zapornikov. Msgr. Fisichella je dodal, da iščejo možnost, da bi se nekateri zaporniki lahko udeležili svete maše, ki jo bo papež Frančišek daroval v baziliki svetega Petra.

Papež, škofje in duhovniki na bivanjske periferije
Msgr. Fisichella je med drugim še pojasnil, da se bo papež Frančišek v svetem letu Usmiljenja podal na nekatere bivanjske periferije ter tako v prvi osebi izrazil bližino in pozornost do revnih, trpečih, izključenih in vseh, ki potrebujejo znamenje nežnosti. Ti dogodki bodo imeli simbolično vrednost, pri čemer je msgr. Fisichella dodal, da bodo tudi škofje in duhovniki naprošeni enako storiti v svojih škofijah, da bi do vseh ljudi prispelo konkretno znamenje usmiljenja in bližine Cerkve.

Spletna stran Iubilaeum misericordiae
Svetemu letu Božjega usmiljenja je posvečena tudi posebna spletna stran v več jezikih (http://www.iubilaeummisericordiae.va), od koder se lahko pristopi še na različna družbena omrežja.

Objavljeno 06. 05. 2015

Podobni prispevki