Letos obhajamo 1150-letnico prihoda sv. bratov Cirila in Metoda na Moravsko in v naše kraje. Vera, ki sta jo sejala slovanska apostola, je pognala globoke korenine po vsej Evropi, še posebej med našimi predniki. Misijonsko poslanstvo je predvsem v pričevanju in oznanjevanju vere. Visok jubilej bodo zaznamovali različni dogodki.

Slovesni praznik slovanskih apostolov svetih bratov Cirila in Metoda

Razstava Sveta Ciril in Metod – SlovÆnska apostola v Muzeju krščanstva na Slovenskem v Stični

Koncert

Slavnostni koncert Slovenskega okteta bo v soboto, 15. junija 2013, ob 20.00. v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti.

Molitvena ura

V pripravi na osrednjo slovesnost bo župnijah v četrtek, 27. junija 2013, potekala molitvena ura. Njeno besedilo bo objavljeno na spletni strani Škofije Murska Sobota.

Osrednja slovesnost

Osrednja slovesnost na ravni Cerkve na Slovenskem bo v nedeljo, 30. junija 2013, v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti. Ob 15.30 bo molitvena ura, ob 16.00 pa slovesna maša. Somaševanje slovenskih škofov in duhovnikov bo vodil murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf. K sodelovanju so povabljeni predstavniki škofij, župnij in vasi, v katerih je cerkev ali kapela posvečena sv. bratoma.

Publikacija o sv. Cirilu in Metodu

Ob priložnosti 1150-letnice prihoda sv. bratov Cirila in Metoda v naše kraje bo Škofija Murska Sobota izdala priložnostno publikacijo.

Romanji škofij Celje in Murska Sobota v Velehrad na Moravsko med 4. in 6. julijem 2013

Osrednje slavje bo v petek, 5. julija 2013, v Velehradu na Moravskem. Nadškof v Olomucu Jan Graubner je SŠK poslal vabilo z željo, da se ob tej priložnosti obnovijo nekoč zelo močne vezi med slovenskim in češkim narodom. Romanje bo potekalo v letu vere, sv. brata Ciril in Metod pa sta bila glasnika vere našim dedom, vez med Vzhodom in Zahodom in sta tudi sozavetnika Evrope. Celjska občina bo ob tej priložnosti v praški stolnici, v kateri je pokopana kraljica Barbara, hči celjskega grofa Hermana II., postavila pomnik. Velehrad, kjer je pokopan sv. Metod in v novejšem času tudi ugledni teolog p. Tomaž Špidlík DJ, postaja žarišče slovanske teologije in kulture. Dogodek bo priložnost za obogatitev s stoletnimi duhovnimi izročili tamkajšnjih krajev.

Več na …

Objavljeno 07. 06. 2013

Podobni prispevki