Leto usmiljenja (8. december 2015 – 20. november 2016)

Izredno sveto leto usmiljenja je bilo uradno napovedano z bulo Misericordiae vultus. Začelo se je 8. decembra 2015 na praznik Marijinega brezmadežnega spočetja, ko so se odprla tudi sveta vrata bazilike svetega Petra, ter se bo sklenilo 20. novembra 2016 na praznik Jezusa Kristusa, Kralja vesoljstva.

 

 

 

 

Sveta vrata v Sloveniji in datumi odpiranja

Nadškofija Ljubljana:

 • Ljubljana stolnica – sv. Nikolaj (13. decembra 2015 ob 16. uri)
 • Slovensko Marijino narodno svetišče Marije Pomagaj – Brezje (1. januar 2016 ob 16. uri). Msgr. Zore je odprl vrata: http://nadskofija-ljubljana.si/nagovor-nadskofa-zoreta-ob-odprtju-svetih-vrat-na-brezjah/
 • Stična – 14. februar 2016. Nagovor msgr. Zoreta ob odprtju svetih vrat: http://nadskofija-ljubljana.si/nagovor-nadskofa-zoreta-ob-odprtju-svetih-vrat-v-sticni/

Škofija Celje:

 • Celje stolnica – sv. Danijel (13. decembra 2015 ob 18. uri)
 • Brestanica – bazilika Lurške Marije (13. decembra 2015 ob 10. uri)
 • Petrovče – bazilika Matere Božje (13. decembra 2015 ob 15. uri)

Škofija Koper:

 • Koper stolnica – Marija vnebovzeta (13. decembra 2015 ob 10. uri)
 • Bazilika na Sveti Gori (13. decembra ob 16. uri)
 • Log pri Vipavi – Romarska cerkev Marije, Tolažnice žalostnih (13. decembra ob 16. uri)

Nadškofija Maribor:

 • Maribor stolnica – sv. Janez Krstnik (13. decembra 2015 ob 16. uri)
 • Maribor frančiškani – bazilika Matere usmiljenja (13. decembra ob 18. uri)
 • Ptujska Gora – bazilika Ptujskogorske Matere Božje (20. decembra ob 15.30)

Škofija Murska Sobota:

 • Murska Sobota stolnica – sv. Nikolaj (8. decembra 2015 ob 17. uri)

Škofija Novo mesto:

 • Novo mesto stolnica – sv. Nikolaj (13. decembra 2015 ob 9. uri)
 • Čatež Zaplaz

 

 

 • 9. decembra 2015, ob 9. uri, dan po razglasitvi leta usmiljenja, vabim vse duhovnike, da se zberemo v Zavodu sv. Stanislava in skupaj osvežimo odnos do zakramenta svete spovedi in našega spovedovanja. Tako bomo najbolje pripravljeni vstopili v to milostno leto. Kot sogovorniki se nam bodo pridružili: upokojeni nadškof msgr. dr. Marjan Turnšek, p. dr. Viktor Papež OFM, penitenciarij in izkušen spovednik. (nadškof msgr. Stanislav Zore OFM)
 • 9. december, ob 19.00 bo v domu sv. Jožef Celje v okviru predavanj iz sklopa “Po poti resnice do človeka v letu Božjega usmiljenja“ prvo predavanje imel ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM z naslovom Temeljne postavke naše človeške edinosti.
 • 13. decembra 2015 bo slovesnot ob začetku leta usmiljenja v ljubljanski stolnici ob 16. uri.

 

 

***

Jubilej usmiljenja je tematsko sveto leto

Jubilej Usmiljenja ni in noče biti veliko jubilejno leto 2000. Leto Usmiljenja v središče postavlja vero ter želi spomniti Cerkev na njeno primarno poslanstvo, da je namreč poklicana biti znamenje in pričevanje usmiljenja v vseh vidikih svojega pastoralnega življenja. Ravno tema usmiljenja je tudi pot dialoga z judovstvom in islamom ter pot preseganja težav, ki so javnega značaja.

 

Rupnikov znak svetega leta

P. Marko Ivan Rupnik je izdelal znak (logo) svetega leta usmiljenja. Geslo jubilejnega leta: Usmiljeni kakor Oče. Znak je prava mala teološka suma o usmiljenju. Prikazuje Jezusa, ki nosi izgubljenega človeka. To je bila pogosta podoba v starodavni Cerkvi, ki kaže na Kristusovo ljubezen do človeka, ko je z odrešenjem dopolnil skrivnost učlovečenja. Dobri pastir se tako globoko in s takšno ljubeznijo dotika človeka, da mu spremeni življenje. S skrajno mero usmiljenja naloži nase človeštvo, njegove oči so prekrite s človekovimi. Kristus gleda z Adamovimi očmi in Adam s Kristusovimi. Vsakdo lahko tako odkrije v Kristusu novega Adama, lastno človeškost in prihodnost v Očetovi ljubezni. Umetnik je veličino Kristusove ljubezni do človeka umestil v podobo mandeljna, prav tako pogoste prvine starodavne ikonografije, ki predstavlja sobivanje dvojne narave v Kristusu: božje in človeške. Trije koncentrični krogi, ki prehajajo v vedno svetlejšo modro barvo, nakazujejo Kristusovo gibanje, ko človeka nosi iz noči greha in smrti, po drugi strani pa vedno temnejša barva predstavlja nedoumljivost Očetove vseodpuščajoče ljubezni.

 

Program dogodkov v Vatikanu

Prvi večji dogodek v letu usmiljenja bo v Vatikanu potekal od 19. do 21. januarja in bo namenjen osebam, ki delajo na področju romanj. Po Fisichellovih besedah je pomembno, da zaposleni na tem področju prvi opravijo romanje in prestopijo sveta vrata, tako da romanja ne bodo samo neka vrsta turizma.

3. april bo namenjen gibanjem, združenjem in verskim inštitutom, ki so zaznamovani z duhovnostjo usmiljenja. Prostovoljci se bodo v Vatikanu zbrali 4. septembra. Prostovoljstvo je konkretno znamenje tistega, ki živi dela usmiljenja v različnih izrazih in si zato zasluži posebno slovesnost, je dodal msgr. Fisichella. 9. oktober bo namenjen vsem, ki jim je blizu marijanska duhovnost; dan bo namenjen Materi usmiljenja. Poseben dan, in sicer 24. april, bo rezerviran za mlade, ki so pred kratkim prejeli zakrament birme. Svetovni dan mladih v Krakovu, od 26. do 31. julija, bo namenjen starejši mladini. Za diakone, ki so po svoji službi poklicani k dejavni ljubezni v krščanski skupnosti, bo poseben dan v svetem letu 29. maj. Ob 160. obletnici praznika Srca Jezusovega, 3. junija, se bo praznoval jubilej duhovnikov. 25. september bo jubilej katehistov, ki posredujejo vero in tako podpirajo življenje krščanskih skupnosti, predvsem v svojih župnijah. 12. junij bo v svetem letu posebej namenjen bolnikom in invalidnim osebam ter tistim, ki zanje skrbijo z ljubeznijo in predanostjo. 6. novembra se bo obhajal jubilej zapornikov.

 

Papež, škofje in duhovniki na bivanjske periferije

Msgr. Fisichella je med drugim še pojasnil, da se bo papež Frančišek v svetem letu Usmiljenja podal na nekatere bivanjske periferije ter tako v prvi osebi izrazil bližino in pozornost do revnih, trpečih, izključenih in vseh, ki potrebujejo znamenje nežnosti. Ti dogodki bodo imeli simbolično vrednost, pri čemer so tudi škofje in duhovniki naprošeni enako storiti v svojih škofijah, da bi do vseh ljudi prispelo konkretno znamenje usmiljenja in bližine Cerkve.

 

Spletna stran Iubilaeum misericordiae

Svetemu letu usmiljenja je posvečena tudi posebna spletna stran v več jezikih

(http://www.iubilaeummisericordiae.va), od koder se lahko pristopi še na različna družbena omrežja.

 

Molitev papeža Frančiška za jubilejno leto

Gospod Jezus Kristus,
učil si nas, naj bomo usmiljeni, kakor je nebeški Oče,
in rekel si nam, da kdor vidi tebe, vidi Njega.
Pokaži nam svoje obličje in bomo rešeni.

Tvoj ljubezni poln pogled je osvobodil Zaheja in Mateja zasužnjenosti z denarjem,
prešuštnico in Magdaleno iskanja sreče v ustvarjenih stvareh.
Ganil je Petra, da je po izdaji jokal,
in je zagotovil raj skesanemu razbojniku.

Stori, da bo vsak od nas prisluhnil, kakor da je njemu namenjena beseda, ki si jo rekel Samarijanki:
‘Če bi poznala Božji dar!’

Ti si vidno obličje nevidnega Očeta,
Boga, ki izraža svojo vsemogočnost predvsem z odpuščanjem in usmiljenjem.
Stori, da bo Cerkev v svetu vidno obličje Tebe, njenega vstalega in v slavi bivajočega Gospoda.

Hotel si, naj bodo tvoji služabniki oblečeni v slabost,
da bodo imeli pravo sočutje do tistih, ki so v nevednosti in zmoti.
Stori, da se bo vsak, h kateremu se bo približal kdorkoli od njih, čutil pričakovanega, ljubljenega in da mu je od Boga odpuščeno.

Pošlji svojega Duha ter z njegovim maziljenjem vse posveti,
da bo jubilej Usmiljenja leto Gospodove milosti
in bo lahko tvoja Cerkev s prenovljenim navdušenjem revežem prinašala veselo sporočilo, razglašala zapornikom ter zatiranim svobodo in slepim vračala vid.

Po priprošnji Marije, Matere Usmiljenja to prosimo tebe, ki živiš in kraljuješ z Očetom in Svetim Duhom na veke vekov. Amen.

 

***

Kaj je Jubilej?

V judovski tradiciji je bilo vsako 50 leto jubilejno leto. V njem so bili Judje dolžni ponovno vzpostaviti enakost. Družine, ki so izgubile premoženje in svobodo so prejele novo možnost za enakopravno življenje. Danes je cerkev dala jubileju bolj duhovni pomen. Gre za splošno odpuščanje – odpustek odprt za vse. Je leto priložnosti za odvezo grehov in kazni, je leto sprave, spreobrnjenja in zakramentalne pokore.

Kaj pomeni beseda »jubilej«?

Beseda je hebrejskega izvora »jobel«, ki pomeni ovčji rog, na katerega so piskali pri bogoslužjih med svetimi leti.

Zakaj se imenuje sveto leto?

Ker se navezuje na slovesne obrede bogoslužij in hkrati ker ima cilj svetost vseh ljudi.

Kaj so odpustki, posebej jubilejni odpustki?

Po nauku katoliške cerkve ima velik greh dve posledici: prikrajšanost v občestvu z Gospodom (večna kazen, pekel) in nezdravo navezanost na ustvarjene stvari (časna kazen, prestajanje v vicah). Po spovedi Bog skesanemu grešniku podeli odvezo grehov in odpuščanje večnih kazni). Po odpustkih božje odpuščanje opravičuje tudi časno kazen za spovedane grehe, pomaga preseči z grehom nastali nered v človeku. Izraz jubilejni odpustek opisuje posebno milost, ki se ji človek lahko odpre in po njej popolnoma ozdravi v svetem letu.

Kako se lahko prejme jubilejni odpustek?

Z držo nenavezanosti na greh. S spovedjo. Udeležbo bogoslužji. Z dobrodelnimi dejanji in pokoro: na primer z romanjem v eno od jubilejnih svetišč v Rimu, Sveti deželi in po škofijah pri nas: Ptujska gora, Mariborska stolnica, Mati usmiljenja v Mariboru. Z vzdržnostjo vsaj en dan od kajenja in pitja alkohola, darovanjem sredstev v sorazmerju z osebno zadevo.

Kako se začne Jubilej?

Začetni obred je odpiranje svetih vrat. Gre za vrata, ki se odprejo samo med svetim letom, medtem ko so sicer zaprta. Taka vrata imajo štiri svete bazilike v Rimu, Sv. Peter, Janez v Lateranu, Sv. Pavel zunaj obzidja in Marija Velika. Odpiranje vrat simbolično sporoča vernikom posebno pot  proti odrešenju. Sveta vrata drugih bazilik bodo odprta kasneje po odprtju svetih vrata bazilike sv. Petra.

Kateri je najstarejši katoliški jubilej?

Papež Bonifacij VIII je razglasil prvi jubilej 1300.

Je samo en tip Jubilejev?

Ne. Lahko je reden, ki se navezuje na vnaprej določene termine (nekoč vsakih 50, sedaj vsakih 25 let); izreden; poseben tj. vezan na prebivalce določenega mesta, province ali kraja.

Kdaj se zgodi izreden Jubilej?

Izreden Jubilej je napovedan za kakšen dogodek ali zaradi posebne pomembnosti in potrebe. Jubilej Božjega usmiljenja je napovedan zaradi 50. obletnice konca II. vatikanskega cerkvenega zbora.

Kdaj so bili zadnji izredni jubileji? In kdaj prvi?

Zadnji izredni jubilej se je začel 25. marca 1983. Otvoril ga je papež Janez Pavel II, kot 1950 obletnica odrešenja Jezusa Kristusa na križu. Predzadnji je bil ob enaki priložnosti 6. januarja 1933. Prvi izredni jubilej je napovedal papež Sikst leta 1585 z napovedjo svojega pontifikata, kar so za njim ponovili še nekateri papeži.

Kdaj je bil zadnji redni Jubilej?

Otvoril ga je Papež Wojtyla leta 2000.

 

Objavljeno 08. 12. 2015

Podobni prispevki