Na Brezjah so v soboto potekali Brezjanski pogovori, ki jih je pripravila Mednarodna marijanska papeška akademija in Frančiškanski marijanski center Slovenije pod naslovom Božji služabnik Anton Vovk – luč vere za naš čas.

Uvodna pozdrava so imeli gvardijan in rektor narodnega svetišča Marije Pomagaj p. dr. Robert Bahčič, msgr. Andrej Glavan, škof ordinarij novomeške škofije in apostolski administrator ljubljaske nadškofije ter p. Stane Zore OFM, provincial slovenske frančiškanske province.

Prva predavateljica dr. Tamara Griesser – Pečar je spregovorila o Božjem služabniku Antonu Vovku in njegovem času. Osredotočila se je na čas Vovkove škofovske službe in težke razmere v katerih je živela takratna Cerkev, saj jo je oblast želela zatreti skupaj z njenim pastirjem.

Dr. Blaž Jezeršek, cerkveni pravnik, župnik v Pirničah ter vicepostulator, je spregovoril, kako Božji služabnik Anton Vovk napreduje na poti do oltarja.

Mag. Blaž Otrin, ki je uredil Vovkove spise v knjigo V spomin in opomin je predstavil Božjega služabnika Antona Vovka kot pastirja preganjane Cerkve.

Prof. dr. Anton Štrukelj je spregovoril Božjem služabniku Antonu Vovku kot izrednem pričevalcu vere. Predstavil je škofa Vovka kot izrednega pričevalca vere. Vovkovo zaupanje v Boga in Marijo se pne kakor lok o zgodnjih otroških let, prek imenovanja za škofa, preganjanja in zažiga, do konca zemeljske poti in postaja vedno močnejši. V njem ima posebno mesto Marija Pomagaj z Brezij.

Predavanja je sklenil dr. France M. Dolinar z duhovno podobo Božjega služabnika Antona Vovka. Po njegovih besedah nas »Vovkov zgled uči, da je vse preizkušnje možno prestati, če bo slovenski katoličan ostal trden v veri, zvest v svojem poklicu, če bo ohranil neomajno zaupanje v božjo Previdnost in vdanost v božjo voljo, če bo iskren v svojih besedah in v svojem delovanju.«

Audio Brezjanskih pogovorov na spletni strani Radia Vatikan

Objavljeno 18. 11. 2013

Podobni prispevki