Pred jaslicami smo. Pred kulisnimi jaslicami, ki jih je naslikal Štefan Šubic leta 1875 za župnijsko cerkev v Železnikih. Na njih je upodobljena božična skrivnost – rojstvo Božjega Sina. Te jaslice so letos razstavljene v odličnem okolju Narodne galerije.

Prav v tem času pa je postavljenih še veliko jaslic – zelo različnih, od najbolj preprostih do vrhunskih umetnin. Stojijo po družinskih hišah, po stanovanjih, po sobah v domovih za ostarele, po bolnicah, po ulicah mest in po vaseh, po afriških kočah in po katedralah velemest.

Najsi bodo postavljene v odmaknjeno revščino ali v razkošje, povsod nam želijo sporočiti dvoje: najprej nam s posedovanjem dejstva, da se je Bog rodil v odmaknjenosti Betlehema in pastirskega življenja, govorijo o tem, da za Boga ni privilegiranih in drugih; da za Boga ni krajev, ki so ga vredni, in drugih, ki ga niso vredni; da za Boga ni družin, ki so zanj primerne, in drugih, ki zanj niso primerne. Za Boga ni prepovedanih območij, kamor bi ne hotel priti ali getov, kamor bi se bal priti. Bog je vedno znova na poti tja, kjer so ljudje. Kajti ljudje potrebujejo odrešenje. In samo Bog nam odrešenje lahko ponudi.

Zato je Bog v letošnjem božiču na poti tudi v vašo družino, v tvojo družino, na poti v našo domovino in v vse domovine tega sveta, na poti v naše bolnišnice in v naše domove za ostarele, na poti v naš parlament in v našo vlado, na poti k naši opoziciji in k našim protestnikom. Ker vsi ti, ker vsi mi potrebujemo odrešenje.

In prihaja kot majhen, kot otrok, ki ga je rodila mama, ga privila k sebi in mu poklonila vso svojo ljubezen. Zakaj, kot majhen, ko pa vendar prinaša sporočilo dostojanstva vsakega človeka? Mar ne bi tega sporočila veliko lažje in učinkoviteje uveljavil, če bi prišel kot velik, mogočen, dih jemajoč Kralj?

Prihaja kot majhen, ker nam želi podariti ljubezen, ker nas želi naučiti ljubiti. Če bi nas prišel premagat, potem bi prišel kot mogočen, če bi nas prišel osvojit, bi prišel kot vojskovodja in uveljavil svojo moč nad nami. Ker pa nas želi odrešit, mora vstopiti v naša srca in nam sporočiti, da nas Oče brezmejno ljubi po svojem Sinu Jezusu.

Zazrimo se v jaslice in se pustimo prevzeti njihovemu sporočilu – pri Bogu ni nevrednih, ker vsi potrebujemo odrešenje in ljubezen.

Vsem, čisto vsem voščim blagoslovljene božične praznike, v novem letu pa vas vabim, da skupaj zavihamo rokave ter delamo za mir in dobro v naši domovini in povsod.

Objavljeno 25. 12. 2021

Podobni prispevki