Pri sklepni maši izredne škofovske sinode o pastorali družine v Rimu bo beatifikacija papeža Pavla VI. Na njegovo pobudo je drugi vatikanski cerkveni zbor sprejel tudi sklep o škofovskih sinodah kot stalni obliki posvetovanja papeža s predstavniki zbora škofov.

Pavel VI. je bil pobudnik nove »vzhodne politike«, ekumenskih prizadevanj, izdajatelj zelo poveličevane okrožnice Populorum progressio in tudi pogosto zelo kritizirane Humanae vitae. Z njo se je postavil v bran pravilnemu gledanju na zakon in družino kot na zibelko in varuhinjo svetosti človekovega življenja, kljub nasprotnemu mnenju mnogih teologov in strokovnjakov.

Ta papež ni izpustil nobene priložnosti, da ne bi poudaril potrebe po sodobni evangelizaciji. Ugotavljal je, da je človeštvo 200 let od razsvetljenstva dalje hodilo po vzporednem tiru kot Cerkev. Prepričan, da je evangelij najboljši odgovor tudi na potrebe sodobnega človeka, je poslal v svet apostolsko spodbudo Evangelii nuntiandi, v kateri je dal smernice za sodobno evangelizacijo. Verjel je, da ima Cerkev po drugem vatikanskem cerkvenem zboru prave odgovore na človekove potrebe in hrepenenja in da mora postati partnerica sodobnemu svetu v prizadevanju za napredek in mir med narodi, ker krščanski evangeljski nauk presega vse ideologije in razne -izme, ki napovedujejo bolj humano in pravično družbo.

A svet in nemalokrat tudi mnogi teologi v Cerkvi so se le še bolj sekularizirali. Čeprav nihče ni mogel oporekati, da mu gre za resnično prenovo Cerkve in družbe ter za zdravo prihodnost človeštva, je papež moral končno na zatožno klop tega sveta zaradi odločnega zavzemanja za življenje v okrožnici Humanae vitae. Križ, ki ga je nosil, ga je zelo bremenil.

Prav zaradi zavzemanja za svetost vsakega spočetega življenja ga je Bog poveličal s čudežem, ki se je zgodil leta 2001 v ZDA na njegovo priprošnjo. Materi v petem mesecu nosečnosti so svetovali splav. Po ugotovitvah zdravnikov bi otrok moral umreti že pred rojstvom ali imeti vsaj hude posledice. Po nasvetu neke italijanske redovnice, ki ji je priskrbela tudi relikvije, se je mati zatekla v molitvi k Pavlu VI. Stanje otroka se je kmalu izboljšalo. Rodil se je v osmem mesecu nosečnosti s carskim rezom. Zdaj živi kot zdrav mladostnik. 12. decembra 2013 je zdravniška komisija potrdila nerazložljivost tega ozdravljenja.

Tudi to je eden od razlogov za beatifikacijo ob sklepu izredne sinode, ki bo posvečena družini, »maternici« človeštva in osnovni celici Cerkve in družbe. Gotovo bo odslej Pavel VI. lahko priprošnjik za starajočo se in demografsko tako zelo ogroženo Evropo.

msgr. Andrej Glavan

Objavljeno 13. 10. 2014

Podobni prispevki