Nikodemovi večeri v Ljubljani bodo v organizaciji Univerzitetne pastorale potekali od ponedeljka, 12. do četrtka, 22. novembra 2012, v veliki dvorani Teološke fakultete na Poljanski cesti 4 v Ljubljani, vselej s pričetkom ob 19.30.

Gostje letošnjih Nikodemovih večerov bodo v sklopu okroglih miz ali samostojnih prispevkov v osmih večerih spregovorili na temo osebne vere, novega pastoralnega načrta in družbene pravičnosti.

V sklopu predavanj prvega tedna bo uvodno predavanje na temo Pridite in poglejte imel ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres. Predstavil bo krovni dokument pastoralnega načrta Cerkev na Slovenskem, jedro večera pa bo osredotočeno okrog vprašanj: Ali obstaja v Cerkvi na Slovenskem in širši družbi pripravljenost, da ključne usmeritve dokumenta zaživijo? Na podlagi česa lahko verjamemo, da je ta dokument drugačen od prejšnjih in da se bo v večji polnosti izvrševal? Kje so pri tem naše prednosti in kje šibke točke? Ali dokument odgovarja na vprašanja, kje smo in kam bi radi šli? Ali si v našem pastoralnem delovanju res želimo sprememb? Kaj bomo razvijali in čemu se bomo odpovedali? Kakšni bodo konkretni koraki uresničevanja dokumenta?

V prvem tedenu bodo nastopili tudi dr. Branko Klun in dr. Andrej Capuder na temo Kriza zaupanja ali identitete?, Urška Makovec, dr. Stane Granda in dr. Urban Vehovar bodo na okrogli mizi Naši – vaši izpostavili izzive medsebojnega izključevanja, Vilma in Dani Siter pa bosta v predavanju z naslovom K izvirom razmišljala, kako najti pristne izvire, pri katerih bi se lahko napajalo hrepenenje po Božjem v nas in v naših sodobnikih.

V prvem večeru drugega tedna bodo spregovorili dr. Igor Škamperle, Berta Golobin Slavko Rebec na temo Novo vino v stare mehove ter razmišljali o tem, kako najti ravnotežje med tradicionalno vernostjo in iskanjem osebnega odnosa z Bogom, dr. Ivan Štuhec in dr. France Arhar bosta predavala na temo Denar, čigav vladar?, ob osebnih izkustvih in refleksijah Alenke in Marka Vatovca, Marjana Čudna, Alenke Čampa in dr. Jožeta Ramovša pa bo potekal sedmi večer z naslovom Iz množičnosti v živa občestva. Nikodemove večere v Ljubljani bodo sklenili Božo Rustja, dr. Aleš Maver in David Sipoš z okroglo mizo na temo Kako govorimo, kdo sploh posluša? na kateri bodo razmišljali, ali smo v odkrivanju drugačne govorice katoličani, tako laiki kot duhovniki, subjekti komunikacije ali le kanali za posredovanje delnih informacij »od zgoraj«.

Podrobnejši vsebinski program in predstavitev gostov sta dostopna na spletni strani.

 

Objavljeno 08. 11. 2012

Podobni prispevki